Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Dure les voor hoveniersbedrijf: bedrijfsuitje eindigt in letselschade

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 23 december 2024
60 sec


Tijdens een bedrijfsuitje van een hoveniersbedrijf liep een medewerker ernstig letsel op. Het ongeval gebeurde tijdens een feestavond aan een haven, waar personeelsleden na middernacht betrokken raakten bij een stoeipartij. De werknemer viel, na een duw van de directeur, van een kademuur op een lager gelegen steiger.

Afbeelding gerealiseerd door AI.
Afbeelding gerealiseerd door AI.

De medewerker brak daarbij zijn enkel, kuitbeen en middenvoetsbeentjes en liep later ook een liesbreuk op. De rechtbank Midden-Nederland bepaalde dat de werkgever aansprakelijk was voor het ongeval, omdat het uitje werd gezien als onderdeel van het werk en er onvoldoende toezicht was. De rechtbank benadrukte dat de directeur een voorbeeldfunctie had en dat hij, gezien het gebruik van alcohol en de risicovolle omgeving, verantwoordelijk was voor het houden van toezicht om ongevallen te voorkomen.

Lessen voor werkgevers

Eerdere rechterlijke uitspraken, zoals het Speedboot-arrest en het Rollerskate-arrest, tonen aan dat werkgevers aansprakelijk kunnen zijn als er een nauwe band is tussen een bedrijfsuitje en de werkzaamheden. De meeste kerstborrels zullen al hebben plaatsgevonden, maar als werkgever kan het verstandig zijn om bij bedrijfsuitjes mogelijke risico's goed in kaart te brengen. Zorg voor duidelijke afspraken over gedrag, houd toezicht op activiteiten en wees alert op het gebruik van alcohol. Ook als een bedrijfsuitje buiten werktijd plaatsvindt, kan het worden gezien als verlengstuk van het werk. Ongevallen kunnen leiden tot juridische aansprakelijkheid en flinke kosten.


Kosten

Het hoveniersbedrijf moet nu € 6.475,92 ophoesten als vergoeding voor de juridische kosten van de werknemer. Dit bedrag betreft alleen de proceskosten; de volledige schadevergoeding voor materiële en immateriële schade wordt in een aparte procedure vastgesteld en is niet in dit bedrag inbegrepen. Dit bedrag kan oplopen tot vele tienduizenden euro's afhankelijk van de ernst van het letsel (hier meerdere botbreuken en een liesbreuk). De revalidatietijd en eventuele blijvende beperkingen. Misgelopen inkomsten bij arbeidsongeschiktheid en smartengeld voor pijn en leed.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER