Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Rechtbank oordeelt: hovenier had vooraf bodemonderzoek moeten doen

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 22 april 2024
41 sec


Gebrekkig gazon is aan de hovenier te wijten

Recent sprak de rechtbank Den Bosch zich kritisch uit op een hovenierbedrijf wat ervoor had gekozen om géén bodembemonstering te doen. Nadat het gazon kale plekken vertoonde en hoveniersbedrijf en klant er samen niet uitkwamen werd de gang naar de rechter gemaakt. In eerste instantie werd hoveniersbedrijf in het gelijk gesteld, bij hoger beroep werd anders geoordeeld.

Gebreken in het gazon. Afbeelding ter illustratie.
Gebreken in het gazon. Afbeelding ter illustratie.

Wat was hier aan de hand? De klant had het hoveniersbedrijf ingeschakeld om zijn gazon opnieuw aan te leggen. Na de aanleg vertoonde het gazon echter dorre en gele plekken. Er ontstond een discussie over de oorzaak van deze problemen en de verantwoordelijkheid hiervoor. De klant stelde dat het hoveniersbedrijf had moeten waarschuwen voor de mogelijke ongeschiktheid van de ondergrond en hen had moeten adviseren een bodemonderzoek te laten uitvoeren. Het hoveniersbedrijf betoogde dat de problemen niet aan hen te wijten waren.

uitspraak

De rechtbank heeft geoordeeld dat het Brabantse hoveniersbedrijf inderdaad tekort is geschoten in haar verplichtingen. Het bedrijf had haar klant moeten waarschuwen over de slechte staat van de ondergrond en adviseren over het uitvoeren van een bodemonderzoek. De gevolgen van die ondeugdelijke uitvoering, die mede veroorzaakt werden door de ongeschiktheid van de ondergrond, komen daarmee voor rekening van het hoveniersbedrijf.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Tinka Chabot
maandag 22 april 2024
Uit bovenstaand artikel wordt niet duidelijk wat nu de oorzaak van de slechte kwaliteit van het gazon is. Ik leg klanten altijd uit dat een gazon ontzettend lastig is om te onderhouden. Emelten door monocultuur gras, schaduwdruk door bomen, intensief bespelen? Het kan aan van alles liggen, ook aan een slechte bodem. Maar is dat zo in dit geval? Is er achteraf onderzoek gedaan naar de bodemsituatie? Zo ja, wat kwam daar dan uit? Ik ben heel benieuwd na dit alarmerende bericht. Arme hovenier, denk ik dan. Het blijkt toch een vak te zijn.
Willemijn van Iersel - Redactie De Hovenier
dinsdag 23 april 2024
Ja, er is achteraf onderzoek gedaan naar de bodemsituatie van het gazon door Fertilab. Uit dit onderzoek, dat resulteerde in een rapport, bleek dat er vijf grondwaardes niet goed waren, specifiek betrof het de waarden voor fosfor, magnesium, zwavel, zink en natrium. Met name het te hoge natriumgehalte werd benadrukt, omdat dit ervoor zorgt dat bepaalde essentiële meststoffen moeilijk of niet opgenomen kunnen worden door de planten, wat bijdroeg aan de slechte kwaliteit van het gazon.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER