Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Opmerkelijke rechtszaak over vers aangelegd grindpad: is het recht van overpad belemmert?

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 9 mei 2024
63 sec


Hovenier stelt het grindpad netjes te hebben aangelegd met stabiele basis

Op 13 februari deed het gerechtshof in Amsterdam uitspraak in een opmerkelijke rechtszaak over een geschil aangaande een grindpad tussen verschillende huizen. Dit pad, oorspronkelijk een combinatie van gras en stenen, was door een hovenier vernieuwd en vervangen door grind. De gebruikers met een recht van overpad beweerden dat het nieuwe grindpad niet voldeed aan de eisen.


De eigenaren van het stuk grond waar het pad op ligt, hadden het pad veranderd door er grind op te leggen. De mensen die het pad gebruiken waren het hier niet mee eens. Zij vonden dat het pad door het grind moeilijker te gebruiken was en wilden dat het pad weer zoals vroeger zou worden, zonder grind. Inmiddels is de zaak al tweemaal voor de rechtbank verschenen, waarbij twee keer is geoordeeld dat het grindpad voldoet.

Of het pad als 'verhard' of 'half-verhard' moet worden aangemerkt is op zichzelf niet van belang

Links de nieuwe situatie met het grind. Rechts de oude situatie. Bron: foto's in ECLI:NL:GHAMS:2024:967.

Hovenier gehoord

De betrokken hovenier heeft een toegelichting gegeven dat de ondergrond van het grind verhard is. Uit de verklaring van de hovenier blijkt dat meerdere maatregelen zijn getroffen en materialen zijn gebruikt om het pad stevig en zwaar belastbaar te maken. Dat de ondergrond verhard en (dus) stevig is, blijkt ook wel uit het feit dat er overheen gefietst kan worden. Het gerechtshof oordeelt: 'Of het pad als 'verhard' of 'half-verhard' moet worden aangemerkt is op zichzelf niet van belang. Waar het om gaat is of het nog voldoende op dezelfde wijze kan worden gebruikt.' Ook merkte het gerechtshof op dat veranderingen soms kunnen gebeuren en dat het pad nog steeds werkt zoals het moet.


Recht van overpad

Een recht van overpad is een toestemming om het terrein van een ander te gebruiken om bij je eigen terrein te komen. Dit recht zorgt ervoor dat je via een andermans grond naar je eigen grond kunt lopen of rijden.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER