Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Tuin-flatie

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 29 december 2023
84 sec


Dit is het laatste stukje dat ik voor 2023 op deze plek in vakblad De Hovenier mag schrijven. Wat jullie overigens pas in het nieuwe jaar mogen lezen. Het is misschien aardig om kort terug te kijken op 2023 en tegelijkertijd met een schuin oog naar 2024 te kijken. Waarmee hielden hoveniers zich bezig in 2023? Als we naar de explosief stijgende bezoekersaantallen op onze site kijken, lijken vooral de onderhandelingen over de hoveniers-cao onze lezers bezig te hebben gehouden. Dat lijkt me logisch. Als ondernemer maak je je altijd zorgen over wat er komen gaat, en je weet hoeveel werk er moet worden verricht voor een paar luttele procentjes winst aan het einde van het jaar.


Het gaat eigenlijk heel goed met de hovenierssector; er zijn nog voldoende opdrachten en ons vak heeft toekomst. Maar winstgevendheid staat wel steeds verder onder druk. Wat dat betreft zouden we eens beter moeten kijken naar het woord-van-het-jaar van 2023: graaiflatie. Het fenomeen waarbij bijvoorbeeld supermarkten algemene prijsstijgingen gebruiken om hun winsten onevenredig op te krikken. De gemiddelde hovenier begrijpt dat hij een fatsoenlijk uurtarief op zijn offertes moet zetten, maar is over het algemeen nog steeds overdreven bang voor de reactie van de klant. Overgevoelig is misschien een beter woord.

Als ondernemer maak je je altijd zorgen over wat er komen gaat, en je weet hoeveel werk er moet worden verricht voor een paar luttele procentjes winst aan het einde van het jaar

Ik sprak gisteren met een hovenier die van zijn klanten hoorde dat hij wel een stevig tarief hanteerde. Na wat doorvragen bleek dat dit geen kritiek was op zijn prijsbeleid, maar eigenlijk gewoon onkunde. Nadat de klant ook nog even in de bus van de betreffende hovenier had mogen kijken, was er geen sprake meer van enige kritiek. Vertaal dit eens naar het prijsbeleid van Appie Hein. Denk je dat zij zich iets zouden aantrekken van de reactie van de consument?

Het gaat de hovenierssector eigenlijk harstikke goed, maar de winstgevendheid staat wel onder druk.

De prijsstijgingen van dit jaar van plantgoed vallen overigens heel erg mee. Wij hebben nu voor de derde keer op rij een klein onderzoekje uitgevoerd. Een winkelmandje met een gevarieerd assortiment aan plantgoed laat een daling van prijzen zien van ongeveer negen procent. Dit sluit volledig aan bij het sentiment dat we in het wereldje van boomkwekers waarnemen. Alle signalen staan daar heel voorzichtig op groen, maar de uitbundige sfeer waarmee we tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie naar de markt keken, hebben we achter ons gelaten.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER