Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gedwongen huwelijk bedrijfsleven en opleiding moet weer liefdevol worden door Hotspots

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 29 januari 2024
119 sec


'Alleen samen kun je zorgen voor een beter kennisniveau bij hoveniersstudenten'

Medio november vond ergens in de bossen rondom Ede een intensieve heisessie plaats waarbij projectleiders van alle groenscholen van Nederland aanwezig waren. Het onderwerp dat centraal stond: de Groene Hotspots. Hotspots zijn meeting points waar bedrijfsleven en onderwijs het vak en de opleiding samen verder ontwikkelen.

Bas Ruinard: 'We hebben geen keus, we móeten wel samenwerken.'
Bas Ruinard: 'We hebben geen keus, we móeten wel samenwerken.'

'We hebben gewoon geen keus meer; we moeten wel samenwerken. We kunnen het niet meer alleen, het onderwijs niet en het bedrijfsleven niet.' Aan het woord is (oud-)ondernemer Bas Ruinard van Ruinard Hoveniers. Hij is als 'stem van het bedrijfsleven' aanwezig bij de tweedaagse heisessie van het onderwijs. Ruinard is de aangewezen persoon om dit te doen, want hij was ook één van de drie kartrekkers die de schouders zetten onder het onderwijs bij Yuverta Nijmegen om dat een kwaliteitsimpuls te geven. Dit was zo'n vijf jaar geleden de eerste aanzet tot de huidige Hotspots.

Je kunt het niet alleen

Ruinard: 'In het samenspel tussen hoveniersbedrijven en scholen heb je sterke ondernemers nodig. Ondernemers die openstaan voor samenwerking en die willen meedenken over een hoger niveau van de afgestudeerden in onze sector, zodat we samen dat gedaalde kwaliteitsniveau omhoog kunnen brengen, net als het aantal afgestudeerden. In deze samenwerking moet je als ondernemer wennen aan de traagheid van het onderwijs. In je eigen organisatie kun je snel schakelen, maar dat werkt anders in het onderwijs.' Het is een kwestie van lange adem, aldus Ruinard. 'Het vraagt wel wat van je als ondernemer; ik heb hier al honderden uren in zitten. Maar we dienen wél een gemeenschappelijk belang: kennis waarborgen bij toekomstige hoveniers. Daarom ben ik ook zo blij dat Koninklijke VHG hierbij aanhaakt.'


'In het samenspel tussen hoveniersbedrijven en scholen heb je sterke ondernemers nodig'

Vergeet toeleverancier niet

Als voorbeeld noemt Ruinard de inkoop van materialen op scholen. 'Laat dit niet standaard doen door die leraar van 65 die al twintig jaar dezelfde machines koopt. Ga eerst het gesprek aan met het bedrijfsleven. Worden die loopmaaiers eigenlijk nog wel gebruikt, of zouden we robotmaaiers moeten hebben of een zero-turn? Wat wordt er tegenwoordig gebruikt? Wat is vernieuwend?' Idealiter zouden niet alleen het bedrijfsleven en het onderwijs hierbij betrokken moeten zijn, maar ook toeleveranciers, aldus Ruinard. De tijd dat toeleveranciers onder het mom van onafhankelijkheid niet welkom waren op het schoolplein, ligt volgens hem ver achter ons. 'Om het proces te versnellen, moet je niet alleen bedrijven, maar ook toeleveranciers uitnodigen. Zo kun je juist scherp blijven op productinnovaties en wordt het alleen maar leuker voor leerlingen én leraren.'


Geschiedenisles

Even een kleine geschiedenisles. De Groene Hotspots van Koninklijke VHG en$GCIV Groen$G zijn een vergaande samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs om het groene vak en onderwijs samen een stapje verder te brengen. Die optimalisatie moet uiteindelijk leiden tot meer instroom, minder uitval én een beter imago van het hoveniersvak - ambitieuze en belangrijke doelen voor onze sector. Recent werd het handboek Hotspots uitgebracht door Koninklijke VHG. Tijdens de heisessie werd primair vanuit het onderwijs gekeken hoe Hotspots beter en effectiever kunnen worden gemaakt. Jeroen Zijlmans van Koninklijke VHG vertelde al eerder in vakblad De Hovenier: 'Met het nieuwe handboek willen we het verhaal van planmatige samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven steviger in de markt zetten. We zagen dat veel hoveniersbedrijven worstelden met de vraag: ben ik nu een onbetaalde vrijwilliger op school of zit ik hier echt achter het stuur? Het antwoord is dat hoveniersbedrijven bij Hotspots écht achter het stuur zitten. Alle partijen hebben hun eigen verantwoordelijkheid. In het nieuwe handboek Groene Hotspots is dit helder omschreven en worden hiervoor handvatten gegeven.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER