Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Yanmar presenteert nieuwe reeks compacte tractoren

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mischa Bijenhof, maandag 3 april 2023
181 sec


Kleine krachtpatsers

De tijd dat tractoren per definitie spartaans uitgeruste werkpaarden waren, is allang voorbij. Elke zichzelf respecterende fabrikant brengt tegenwoordig premium modellen op de markt. Voor compacte tractoren lag dat anders: die kenden vrijwel zonder uitzondering weinig opsmuk. Als het aan Yanmar ligt, kan dat anders.

Het premiummodel uit de Yanmar-stal, de YT3
Het premiummodel uit de Yanmar-stal, de YT3

Wat is de overeenkomst tussen de Ferrari California, de Porsche 911, de Maserati Quattroporte en de compacte tractoren van Yanmar? Ze zijn allemaal mede ontworpen door Ken Okuyama, de Japanse ingenieur die verantwoordelijk is voor de vormgeving van nog veel meer exclusieve sportauto's. Het is kenmerkend voor het merk Yanmar, dat uitgroeide tot een wereldwijd concern, maar 110 jaar na de oprichting in essentie nog altijd een familiebedrijf is én een mooi design minstens zo belangrijk vindt als functionaliteit.
Sinds 1989 wordt Yanmar in Europa vertegenwoordigd door importeur Yanmar Europe, dat gevestigd is in Almere. Vrijwel alle tractoren voor de Europese markt worden daar geassembleerd. Even verderop, in het Overijsselse Olst, bevindt zich distributeur YNMR, dat alle direct leverbare tractoren en onderdelen aan Nederlandse klanten levert. In Nederland heeft het merk intussen een landelijk dekkend netwerk van twintig dealers, dat levert aan klanten uit zeer uiteenlopende sectoren. De compacte tractoren van Yanmar zijn te vinden bij onder meer agrariërs, hoveniers, kwekers, tuinders, hobbyboeren, gemeenten en golfbanen. Een veelzijdig merk, dus. Naast tractoren leveren deze dealers ook diverse werktuigen en kunnen klanten er uiteraard terecht voor service en onderhoud.


LEES OOK

Vijf jaar garantie

Michel van Liempdt, salesmanager bij Yanmar Europe, merkt dat de tractoren niet aan te slepen zijn. 'Er is enorm veel vraag naar; dat bewijst dat Yanmar zich onderscheidt van andere merken.' Want compacte tractoren zijn er natuurlijk allang, maar Yanmar wil benadrukken dat het hier gaat om een premium merk. Of, om met Van Liempdt te spreken: 'Japanse kwaliteit en duurzaamheid, verenigd in een compacte tractor, die er ook nog eens mooi uitziet.'
Kopers van een nieuwe Yanmar uit de YT- of SA-serie krijgen een garantie van vijf jaar of 5000 uur. Dit geeft volgens de fabrikant gemoedsrust en zekerheid, en komt bovendien de uitruilwaarde ten goede. Deze service is gratis en bovendien bij verkoop overdraagbaar op een volgende gebruiker.


Van klein naar groot

De laatste jaren kwam Yanmar met een aantal nieuwe modellen op de markt. Gerangschikt van klein naar groot zijn dat:


Yanmar SA-serie

Een compacte, maar krachtige tractor, uitgerust met een motor van 22 of 26 pk. De SA-serie is zeer veelzijdig en eenvoudig te bedienen. Beide uitvoeringen zijn te verkrijgen met een rolbeugel of een complete cabine. Bijzonder aan de SA-serie is de aanwezigheid van een mid-PTO. Waar een traditionele aftakas zich aan de achterzijde bevindt, hebben de Yanmar SA-modellen ook een aftakas in het midden, waardoor er op die plaats bijvoorbeeld een maaidek kan worden bevestigd. De SA-serie is uitgerust met hydrostatische transmissie.


Japanse kwaliteit en duurzaamheid, verenigd in een compacte tractor

De Yanmar YM359 met neerklapbare rolbeugel is zeer geschikt voor boomkwekers en fruittelers
De Yanmar YM359 met neerklapbare rolbeugel is zeer geschikt voor boomkwekers en fruittelers

Yanmar YT2

Een zeer goed uitgeruste machine voor de meer professionele gebruiker. De YT2 heeft 35 pk en kan worden uitgerust met een rolbeugel of een door de fabrikant zelf ontworpen cabine, die is voorzien van airconditioning en cruisecontrol. Een technisch zeer interessante noviteit is dual-speed, een soort actief aangedreven differentieel op de vooras dat in een bocht het binnenwiel een iets hoger toerental geeft, waardoor de machine zichzelf als het ware door de bochten heen trekt. Handig voor bijvoorbeeld boomkwekers, die gebaat zijn bij een korte draaicirkel. De mid-PTO is hier een optie, de hydrostatische transmissie die ook op de SA-serie wordt gebruikt is standaard.


Yanmar YT3

Een premium professionele compacte tractor die uitblinkt in comfort en efficiëntie. De YT3 is leverbaar met 47 of 60 pk en kan net als de voorgaande modellen met een rolbeugel of (fabrieks)cabine worden uitgevoerd. Als enige compacte tractor ter wereld is de YT3 uitgevoerd met IHMT-transmissie. Deze integrated hydro-mechanical transmission is een traploze transmissie die altijd het maximale koppel levert. Een bijkomend voordeel van een dergelijke techniek is dat het de mogelijkheid biedt de aftakas op een ander toerental te laten draaien dan de motor. Bij werkzaamheden waarbij het werktuig geen hoog toerental vraagt, kan dit flink wat brandstof besparen.


Als enige compacte tractor ter wereld is de YT3 uitgevoerd met integrated hydro-mechanical transmission

Aan de YT3 is te zien dat over het ontwerp goed is nagedacht
Aan de YT3 is te zien dat over het ontwerp goed is nagedacht

Yanmar YM

Ten slotte brengt Yanmar de YM onder de aandacht. Ook hier gaat het om twee uitvoeringen, waarvan de 60 pk sterke YM al in Nederland te koop is. Dit jaar volgt een variant met 47 pk. De YM valt prijstechnisch in de middenklasse. Het is volgens Yanmar een goed uitgerust werkpaard, dat weliswaar soberder is dan de reeds genoemde modellen, maar in de wereld van de compacte tractoren nog altijd een goed uitgeruste machine genoemd mag worden. Bijzonder zijn de grote bodemspeling, waarmee de YM ook voor het grovere werk kan worden ingezet, en de positie van de rolbeugel. Die bevindt zich op de YM niet achter, maar voor de bestuurdersstoel en kan volledig worden neergeklapt. Dit is een uitkomst voor boomkwekers en fruittelers, die hiermee ook onder lagere takken kunnen doorrijden. De YM heeft als enige compacte tractor van Yanmar mechanische transmissie.


Van diesel naar elektrisch

Yanmar staat in de geschiedenisboeken als de uitvinder van de compacte dieselmotor. Inmiddels heeft het merk een grote reputatie opgebouwd op dat gebied, maar achter de schermen wordt gekeken naar de toekomst. Onlangs nam Yanmar een meerderheidsaandeel in het Nederlandse bedrijf ELEO, dat batterijpakketten ontwikkelt voor de offroadsector. Het jonge Helmondse bedrijf opende onlangs een nieuw bedrijfspand en kreeg bij die gelegenheid Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander op bezoek.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER