Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hovenier niet aansprakelijk voor dode aanplant tijdens hittegolf

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 20 februari 2023
98 sec


Geschillencommissie oordeelt: 'Het regelmatig watergeven van jonge aanplant is basiskennis'

De geschillencommissie deed vorig jaar uitspraak over een opmerkelijk eenvoudige zaak. Hierin werd vastgesteld dat een hoveniersbedrijf niet aansprakelijk was voor het doodgaan van de nieuwe aanplant tijdens een hittegolf. De klant had immers zelf moeten weten dat de planten regelmatig gesproeid moeten worden tijdens hete dagen.


In deze zaak speelt de hittegolf van 2018. Ook dit jaar zijn we weer getrakteerd op een flink lange hittegolf. Dit maakt de zaak weer actueel. Wat was hier aan de hand? Klant en hovenier spraken af dat er voor € 255 planten werden geleverd en aangeplant. Zo'n 9 dagen na de aanplant, klaagde de klant over dode beplanting.

Klacht van de klant

Volgens de klant is zij op twee punten onjuist geïnformeerd door de hovenier. In de eerste plaats heeft de hovenier geadviseerd de plantjes vlak voor een hittegolf te (laten) planten. In de tweede plaats hebben medewerkers van de hovenier gezegd dat de plantjes enkel in de avond van het planten besproeid moesten worden en daarna niet meer. Deze mededeling zou zijn gedaan in aanwezigheid van de zus van de klant. De klant verlangt een terugbetaling van € 160.


Standpunt van de hovenier

De hovenier weerspreekt de klachten. De hittegolf kon niet worden voorspeld, zodat hier ook geen rekening mee gehouden kon worden. Verder heeft de hovenier nooit gezegd dat de plantjes alleen die avond besproeid zouden moeten worden. Er is, zoals altijd, gezegd dat de plantjes met warm weer iedere avond besproeid zouden moeten worden. Hiernaast verwijst de hovenier naar artikel 8.3 VHG Hoveniers, waarin staat dat in geval van overmacht de vergoedingsplicht van de ondernemer beperkt is tot slechts 10%.


De hovenier verwijst naar artikel 8.3 VHG Hoveniers, waarin staat dat in geval van overmacht de vergoedingsplicht van de ondernemer beperkt is tot 10%

Beoordeling

De geschillencommissie is het eens met de hovenier. Je kan niet stellen dat de hovenier geen redelijk en vakbekwaam hovenier is doordat hij de aanplant heeft gedaan in de voorloop van een hittegolf. Verder is het aan de klant om aannemelijk te maken dat de hovenier daadwerkelijk het foutieve advies zou hebben gegeven van slechts eenmaal watergeven. Want de hovenier betwist immers dat dit zou zijn gezegd. Het zou sterker zijn geweest als de klant een verklaring van de zus kon laten zien.


Maar zelfs al zou de bewuste mededeling zijn gedaan, dan is volgens de Geschillencommissie de klacht van de klant nog ongegrond. Het is immers een feit van algemene bekendheid dat jonge aanplant regelmatig moet worden besproeid en niet alleen de eerste avond. De klant had dus niet zonder meer op een eventuele andere mededeling van de medewerkers van het hoveniersbedrijf mogen afgaan. Dit had zij bij de ondernemer zelf moeten verifiëren. De Geschillencommissie oordeelt dat beide klachten van de klant ongegrond zijn.

'De enkele omstandigheid dat een hittegolf aanstaande was, is onvoldoende om te kunnen concluderen dat de ondernemer niet als een redelijk en vakbekwaam hovenier heeft gehandeld'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER