Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vraag naar groene kant-en-klaarhagen groeit nog steeds

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marleen Arkesteijn, dinsdag 7 juli 2020
282 sec


Een duurzame groene afscheiding

Meer groen in de tuin is een noodzaak. Groen geeft rust, lokt vogels, insecten en andere dieren naar de tuin en werkt positief op ons leefklimaat. Zeker in een stedelijke omgeving telt iedere vierkante meter groen, horizontaal én verticaal. Daarom is het goed om met natuurlijke groene tuinafscheidingen te werken. In deze jachtige tijd valt de keuze steeds vaker op een kant-en-klare haag, die meteen ook de gewenste privacy biedt.

Peter Hoek laat zien dat het assortiment Kant & Klaar Hagen is de afgelopen jaren flink gegroeid. (foto Marleen Arkesteijn)
Peter Hoek laat zien dat het assortiment Kant & Klaar Hagen is de afgelopen jaren flink gegroeid. (foto Marleen Arkesteijn)

Gemiddeld is maar 36 procent van de Nederlandse tuin ingeruimd voor beplanting. Dat kan drie keer zo groen, blijkt uit een omvangrijke data-analyse die Deloitte in 2019 uitvoerde in samenwerking met Climate Adaptation Services. Meer begroeiing in bewoond gebied zorgt namelijk voor verkoeling, een betere afwatering, biodiversiteit en CO2-opslag. Door de klimaatverandering kan het in de stad vaker tropisch warm worden. Meer groen in de tuin helpt bij de vermindering van het stedelijk hitte-eilandeffect.
Groene tuinafscheidingen helpen bovendien bij het verlagen van de hoeveelheid fijnstof. Mobilane, duurzaam ontwikkelaar van innovatieve groensystemen, waaronder de Kant & Klaar Hagen, liet hier al in 2015 onderzoek naar doen door de universiteit van Staffordshire. 'Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat onze Mobilane Kant & Klaar Hagen met hedera langs de A38 in Birmingham en andere testlocaties 40 tot 60 procent (ultra)fijnstof wegvangen', vertelt Alexander Ilsink, managing director bij Mobilane.


Meer begroeiing in bewoond gebied zorgt voor verkoeling, een betere afwatering, biodiversiteit en CO2-opslag

Haag in plaats van schutting

Groene hagen en begroeide hekken vormen een duurzaam alternatief voor de klassieke houten schutting. Ze zorgen voor privacy, je kunt er gezellige hoekjes mee maken, minder mooie zaken zoals vuilnisbakken mee camoufleren of zichtlijnen in de tuin accentueren. Van oudsher bestaat een haag uit een rij dicht naast elkaar geplante heesters of coniferen. Voor wie geen tijd of gelegenheid heeft om te wachten op een volgroeide groene afscheiding, zijn er verschillende soorten en maten kant-en-klare hagen. Zo zijn er groene panelen met klimplanten, die sneller voor privacy en groen zorgen. Ook zijn er 'echte' kant-en-klare hagen te koop die al als haag op de kwekerij gegroeid zijn. De hovenier kan hierbij zowel een adviserende als uitvoerende rol hebben.


Het begon met hedera

Ruim twintig jaar geleden bedacht Henk Janssen de eerste kant-en-klaarhaag. Deze bestond uit een hekwerk van betonijzer met daarin hedera op hoogte. Hij vroeg samen met Darthuizer octrooi aan op deze vinding. Het concept sloeg aan. De uitvoering is intussen verfijnd, de vraag gestegen en het aanbod qua sortiment meer divers.
Nog steeds zit de groei er flink in bij de Mobilane-hagen. 'Alleen al in de particuliere markt ligt de jaarlijkse groei op dit moment rond 20-25 procent. Ook wereldwijd groeit de vraag. Mensen zien de voordelen van groen', zo ervaart Ilsink.
Hedera wordt nog steeds het meest toegepast. Hedera helix 'Woerner' en Hedera hibernica zijn beide redelijk sterk groeiende, wintergroene klimmers die tegen een stootje kunnen. ''Woerner' is de meest verkochte variëteit, met donkergroen blad en lichte nerven. Deze klimplant is goed winterhard en doet het over de hele wereld goed, ook in koudere gebieden. Hedera hibernica heeft eveneens groen blad, maar is minder bestand tegen strenge vorst. Naast deze twee groene variaties zijn er vier bonte variëteiten.'


Euonymus populair

In de loop van de jaren zijn er soorten bij gekomen en afgevallen. Het vergt volgens Ilsink flink wat jaren om geschikte soorten en variëteiten te selecteren. 'Mensen denken dat het eenvoudig is om een haag te kweken, maar hij moet aan heel wat criteria voldoen. Is de plant kritisch qua grondslag en standplaats? Hoe staat het met de groeisnelheid? Een langzaam groeiende plant zorgt voor een hogere kostprijs, maar een haag van snelgroeiende planten vraagt meer onderhoud. Verder moet de plant ziekteresistent zijn en over voldoende sierwaarde beschikken.'
Kardinaalsmuts (Euonymus fortunei 'Dart's Blanket') is een populaire nieuwkomer. Deze door Darthuizer zelf ontwikkelde variëteit is semigroenblijvend. De hoeveelheid blad in de winter hangt af van de standplaats en de hoeveelheid stress. Hij heeft maar één snoeibeurt per jaar nodig. 'Het is wat anders. De plant heeft een herfstkleur. Hoe kouder het is, des te roder de bladeren verkleuren. De plant is zoutminnend. Dat betekent dat hij het ook goed doet langs de kust én langs wegen.'
Andere voorbeelden van Mobilane Kant & Klaar Hagen zijn beuk (Fagus sylvatica), haagbeuk (Carpinus betulus) en de vuurdoorn Pyracantha Dart's Red. Doornige struiken werken beter tegen criminaliteit dan prikkeldraad. Het nieuwste product is Toscaanse jasmijn (Tracheliospermum jasminoides) met glanzend donkergroen blad. Deze haag draagt witte geurende bloemen tussen juni en september. De plant is net uit de testfase bij Darthuizer en nog niet in grotere hoeveelheden te koop. 'De verkoop liep boven verwachting; daarom is deze plant voor dit jaar alweer uitverkocht.'
De Kant & Klaar Hagen zijn inmiddels in meer maten te koop. De breedte is standaard 120 cm. Mobilane biedt ze aan in meerdere hoogtematen: 100, 155, 180, 200, 220 en 300 cm. De haagelementen kunnen met behulp van een betonschaar ingekort worden.


'Een langzaam groeiende plant doet er langer over en zorgt voor een hogere kostprijs'

HedgeToGo

Er zijn inmiddels meer aanbieders op de markt. HedgeToGo is een initiatief van ongeveer drie jaar geleden, van hederakweker Frank Mathijssen van kwekerij De Voorste Stroom uit Dongen. Hij ontwikkelde het concept samen met communicatie-adviesbureau PEP uit Tilburg: een kant-en-klare bak met een gaaspaneel van 120 cm breed en 201 cm hoog en daarin de zelfgekweekte Hedera hibernica. Mathijssen richt zich met de afzet op hoveniers: 'Het voordeel is dat we de hagen zo vanaf de kwekerij bij de hoveniers op het bedrijf bezorgen. De ene dag voor 12.00 uur besteld is de volgende dag geleverd.'
Zowel Mobilane als HedgeToGo levert ook een verrijdbare variant: ideaal om terrassen te verdelen in hoekjes met meer privacy.


Een groene haag geeft rust en lokt vogels, insecten en andere dieren naar de tuin. (Foto Mobilane)
Een groene haag geeft rust en lokt vogels, insecten en andere dieren naar de tuin. (Foto Mobilane)

Door het hele land

Peter Hoek is van oorsprong hovenier in Alblasserdam. Hij is ervaringsdeskundige én een van de grotere dealers uit het dealerweb van Mobilane. Rond 2004 kwam hij zelf in aanraking de Kant & Klaar Hagen. Omdat hij vaak vragen kreeg over het product, begon hij anderhalf jaar later met een website en een webshop - kantenklaarhagen.nl - voor hoveniers en particulieren. 'Ik krijg bestellingen vanuit het hele land. Geïnteresseerden kunnen op afspraak het product komen bekijken.'
Hoek levert ook kant-en-klaarhagen van QuickHedge. Deze hagen zijn gemaakt van echte haagvormende struiken in plaats van klimmers in een hekwerk. Er zijn ruim 28 soorten van deze kant-en-klaarhaag te koop, groenblijvend of bladverliezend. Na een groeiperiode van zes jaar zijn de hagen volgroeid en mooi van vorm. 'Het is een heel ander soort product, bestemd voor het hoogste marktsegment. Je hebt keuze uit zeker 28 soorten. Het product is veel zwaarder. Er is een kraan nodig om de haagdelen op te tillen. Wij verhuren hulpmiddelen om te helpen bij het plaatsen.'
QuickHedge levert aan zowel particulieren als hoveniers. Haag-Heg levert een vergelijkbaar product aan de consument en werkt samen met leveranciers die de heg naar wens komen plaatsen.


Alexander Ilsink managing director bij Mobilane.
Alexander Ilsink managing director bij Mobilane.

Tips voor de hovenier

De kant-en-klare hagen bestaan uit een met klimplanten begroeid raster en zijn gemakkelijk en snel te plaatsen. De planten komen in de grond te staan; het raster wordt bevestigd aan palen.Peter Hoek, die van oorsprong zelf ook hovenier is, geeft wat tips voor zijn collega's.

- Een kant-en-klaarhaag is het hele jaar te plaatsen, behalve als het vriest.
- Voor een goede wortelontwikkeling is het noodzakelijk dat de ondergrond vrij is van obstakels, zoals puin, ondoordringbare leem of kleilagen.
- Maak het plantgat wat breder, zodat de bak voldoende ruimte heeft en stort er indien nodig eerst wat goede aarde in.
- Gedurende het eerste jaar na plaatsing is regelmatig water geven wenselijk. Adviseer om in droge perioden drie tot vier keer per week gemiddeld 10 liter water per strekkende meter te geven.
- Geef bij plaatsing in het voorjaar of de zomer aanvullende bemesting met een NPK-meststof (12-10-18). De doorworteling van de hagen in de ondergrond vergt veel voeding.
- Snoei de plant niet in het jaar van aanplant. Lange takken kunnen het beste ingedraaid worden in het raster. Wanneer er onverhoopt kale plekken in de haag ontstaan, is snoeien van de toppen wenselijk. Dit bevordert uitlopen van slapende knoppen.
- Na het eerste jaar is het wenselijk om, afhankelijk van het type heg of haag, een- tot tweemaal per jaar te snoeien om een mooie strakke haag te houden. De beste snoeimaanden zijn april/mei en september/oktober.

Euonymus is een populaire nieuwkomer. Hij heeft een mooie herfstkleur en is zoutminnend, waardoor hij het ook goed doet langs de kust en langs wegen waar 's winters gestrooid wordt.

De Mobilane Kant & Klaar Haag Euonymus wordt in een kokosbak geleverd. Deze verteert in de grond.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Ayten Durdabak
Saturday 3 September 2022
Goedemorgen,
Ik wil graag de prijzen keuzesen de afmetingen weten van de kant en klaar haag Euonymus.

Met vriendelijke groeten
Durdabak

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER