Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoe kan ik effectief en met garantie op succes groen doorzaaien?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, donderdag 11 juni 2020
290 sec


Vijf doorzaaimachines op een rij

Extreme weersomstandigheden en gras gaan niet altijd even goed samen. Hoveniers zien een groeiende vraag naar het doorzaaien van gazons. Daarvoor is kleinere, wendbare apparatuur nodig; compacttractoren en grotere doorzaaimachines zijn daarvoor minder geschikt. Nieuwe technieken en machines dienen zich dan ook aan.

De Vredo Turf-Fix koppel je achter een zitmaaier!
De Vredo Turf-Fix koppel je achter een zitmaaier!

Als je een doorzaaimachine zoekt die je achter een tuintractor wilt koppelen, ben je bij Vredo aan het goede adres. De fabrikant uit Dodewaard heeft een netwerk van professionele dealers. De Turf-Fix bestaat uit een basis-unit van 81 cm breed. Het is buitengewoon handig dat hij zowel beschikbaar is in een getrokken versie (zitmaaier) als voor aanbouw aan een driepuntsysteem. Daarnaast is het zelfs mogelijk een uitvoering te bestellen waarmee je de zaaiunit kunt aanbouwen aan eenassige voertuigen, zoals tuinfrezen als Agria, BCS of Ferrari. Vredo werkt hierbij met het bekende rode basisframe, waarop standaard de Turf-Seed gemonteerd is, maar desgewenst in een mum van tijd ook een Turf-Air-unit of een Turf-Sand-unit gemonteerd kan worden. Dan kan ermee belucht of bezand worden.

Werking

Hoe werkt de Turf-Fix precies? We vragen het Pieter-Teunis Hoogland, exportmanager doorzaaiers bij Vredo Dodewaard: 'De V-snijschijven werken mechanisch. Deze zijn bevestigd aan individuele elementen die zijn gemonteerd in het frame. Dankzij het gewicht van de machine en de weerstand van de graszoden draaien de V-schijven. Het gele loopwiel zorgt voor de draaisnelheid van de nokkenraderen. In de scherpe snede van het schijvensysteem worden de graszaadjes afgelegd, de grasmat veert terug en vier banden drukken de snede licht na, zodat het graszaad goed contact krijgt met de bodem, vocht en voedingsstoffen. Zo houdt de machine de grasmat intact en kiemt en wortelt het ingebrachte graszaad optimaal.' De snijschijven hebben een diameter van 15 cm en zijn met behulp van een actuator of topstang op diepte instelbaar, zodat je het graszaad op de gewenste diepte kunt inbrengen. De Turf-Fix heeft in de nieuwste uitvoering twee gewichtenbakken aan de voorzijde van de machine. Die oefenen een extra evenwichtige druk uit op de snijschijven. Bij aanwezigheid van een hydrauliekaansluiting op het trekkend voertuig, kan met een eenzijdig werkende cilinder op de trekboom de machine ten opzichte van het frame uit het werk getild worden. Is er geen hydrauliek aanwezig, dan is er de optie om de hefcilinder elektrisch te bedienen op basis van een aparte accu. Dat maakt bediening vanaf bijvoorbeeld een zitmaaier mogelijk!


De Turf-Fix heeft in de nieuwste uitvoering twee gewichtenbakken

De hydraulische Toro 23508-doorzaaimachine voor semiprofessioneel gebruik
De hydraulische Toro 23508-doorzaaimachine voor semiprofessioneel gebruik

81 centimeter

De Vredo Turf-Fix is slechts 81 cm breed; daarmee komt je in praktisch alle tuinen en op plaatsen waarmee je met een tractor niet kunt komen. Dat maakt hem volgens de leverancier dé doorzaaimachine voor de professionele hovenier. De machine heeft dus geen aandrijving door een brandstofmotor en bijna geen slijtdelen. Dat zorgt voor een onderhoudsarme werking. Mede daardoor zie je zelden occasions van de Vredo Turf-Fix op de tweedehandsmarkt!


Eliet DZC600

De precisiedoorzaaimachine van Eliet, de DZC600, heeft doorzaaien op de kaart gezet voor een bredere doelgroep van tuinprofessionals. De verkoop van deze machine in Nederland is in handen van Stierman De Leeuw in Apeldoorn. Met deze doorzaaicombi (daar staat de typeaanduiding DZC voor, red.) kun je een verouderd gazon snel, eenvoudig en gunstig renoveren door graszaad te injecteren in de bestaande grasmat. Na de doorzaaibehandeling is het gazon vrijwel meteen beschikbaar voor normaal gebruik. 'Jaarlijks of tweejaarlijks doorzaaien zorgt voor een permanente verjongingskuur en geeft garantie op een blijvend gezond en mooi gazon', vindt productspecialist Nieko Jansen van Stierman over deze doorzaaicombi. Hoe werkt deze machine? 'Eerst creëert de machine een zaaibed. De 57 messen met een dikte van 3 mm verrichten hiervoor het zware werk. Deze geharde messen snijden met een interval van 25 mm groeven van 8 mm diep in de gazonbodem. Hiervoor gebruikt Eliet zijn speciale PPM-zelfslijpende messen. Om de standtijd van de messen nog te verhogen, bieden we optioneel messen aan met tungstencarbide mestoppen. Hiermee ben je in elk type bodem verzekerd van zuiver gesneden groeven, waarin de machine dan met precisie het graszaad aflegt. Dat gebeurt met een ingenieuze zaaitechniek.'


De DZC600 is bestemd voor een bredere doelgroep van tuinprofessionals

Werking van het gepatenteerde Helix Seed Duct-systeem van de Eliet DZC600 en DZC 450
Werking van het gepatenteerde Helix Seed Duct-systeem van de Eliet DZC600 en DZC 450

Vernieuwend

Graszaad dat tussen de vegetatie van een bestaand gazon wordt ingebracht, moet zo snel mogelijk ontkiemen om de groeikansen te maximaliseren. De DZC 600 heeft een gepatenteerd werkingsprincipe, dat uit zes stappen bestaat: de bodem openmaken, de restaarde wegwerken, precisiezaaien, injecteren, walsen en topdressen. Nieko Jansen: 'De messen van een DZC draaien overtop en werpen de aarde in een grote boog naar achteren. De gemaakte groeven worden dus niet weer onmiddellijk afgedekt. Een ingenieus en compact zaadverdeelsysteem, dat werkt met twee vijzels (Helix Seed Duct), voert het zaad onder deze werpboog door en strooit het via kleine kanaaltjes precies boven de gesneden groeven uit. Een kleine windgenerator blaast hierbij lucht door de zaadstrooitrechtertjes. Dat zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk graszaad op de juiste plaats in het zaadbed terechtkomt. De aangedreven rubberen loopwals komt net na de uitstrooizone en drukt het zaaibed aan. Hierdoor ontstaat er een goed contact tussen de vochtige grond en het graszaad, wat het kiemproces versnelt. Ten slotte valt de door de messen opgeworpen stroom van restaarde pas achter de loopwals als een soort topdressing op de gezaaide zone neer. De aldus gevormde beschermende laag op het zaad vergroot hierdoor de groeikansen.


Dit voorjaar introduceert Eliet naast de DZC600 een gloednieuwe DZC450. Deze versie is net iets kleiner en compacter. Dat maakt hem geschikt om te gebruiken in particuliere tuinen. Volgens importeur Stierman De Leeuw heeft de werking van deze 45 cm brede doorzaaier veel weg van die van de DZC600, waarop hij gebaseerd is. Toch is het geen 100 procent kopie. Volgens de woordvoerder van de importeur zijn op het vlak van werkcomfort, instelling en onderhoud bij de DZC450 heel wat punten doorontwikkeld. Ook anders is dat de DZC450 in het uitvoerkanaal een sneldraaiend rubberen schoepenrad heeft gekregen. Dit heeft een belangrijke functie: 'Het versnelt de projectieaarde die vrijkomt bij het snijden van de groeven. Die raakt daardoor verpulverd en komt nog gelijkmatiger uitgestrooid op het zaaibed terecht', vertelt de woordvoerder. 'Dat geeft de machine een optimaal topdress-effect. Dit schoepensysteem is volledig onderhoudsvrij en verhoogt de bedrijfszekerheid van de machine, wat hem ook inzetbaar maakt in de verhuur.'

Toro-doorzaaimachine

De nieuwste aanwinst in het Toro LCE-programma is de hydraulische Toro-doorzaaimachine model 23508 voor semiprofessioneel gebruik. Deze hydraulische doorzaaimachine is voorzien van een Kohler Command PRO CH395-motor. Met de werkbreedte van 51 cm is ook deze doorzaaimachine uitstekend geschikt om op moeilijk toegankelijke plaatsen zijn werk te doen. De werkdiepte is in te stellen tot maximaal 2,54 cm. De machine beschikt ook over tien verticuteermessen en laat zich hanteren als een grasmaaier. Op kleinere gazons kun je daarmee dus goed uit de voeten. Hij heeft een breed frame voor hoge stabiliteit en een goede manoeuvreerbaarheid op hellingen, en uiteraard is de zaadtoevoersnelheid instelbaar.


Het messenrondsel van de OS901 SPH volgt nauwkeurig de contouren van het gazon

De Billy Goat is uitstekend manoeuvreerbaar.
De Billy Goat is uitstekend manoeuvreerbaar.

Billy Goat-doorzaaiers

Importeur Lankhaar Techniek levert van het merk Billy Goat onder meer de OS901 SPH, een professionele doorzaaimachine die ontworpen is om gazons er weer stralend uit te laten zien. De machine heeft een automatische start- en stopstand voor de zaaibakopening; een messenrondsel volgt nauwkeurig de contouren van het gazon. Een Honda GX 270-motor met dubbele V-snaar zorgt daarbij voor de aandrijving. De machine beweegt zich hydrostatisch voort met een snelkeuzesysteem van voor- naar achteruit en een simpele vrijstand voor transport. Deze machine is dus op grote en kleine gazons bruikbaar, omdat hij heel manoeuvreerbaar is. De diepte is eenvoudig en nauwkeurig in te stellen met een roermechanisme. De nieuwste versie heeft een pedaal waarmee de gebruiker de machine uit het werk kan zetten. Daardoor worden de elf messen aan de vaste as gespaard. Aanvankelijk hadden de vaste messen acht tips, maar volgens het nieuwste ontwerp zijn er nu ook messen met drie tips. Volgens informatie van de fabrikant is er ook een kit beschikbaar om oudere versies van deze machine met zo'n pedaal te 'retrofitten'. Directeur Bas Lankhorst vult aan: 'Model OS901 SPH wordt hydrostatisch aangedreven met een snijrondsel met een grote diameter. Het graszaad wordt voor dit rondsel gestrooid, waardoor het in contact gebracht wordt met de ondergrond. De zaaibak en het rondsel worden met een en dezelfde hendel ingeschakeld, waarna de rijsnelheid traploos ingesteld kan worden. De hoeveelheid graszaad kan worden ingesteld aan de voorzijde van de zaaibak. We importeren ook het type OS 552. Ook bij dat model trekt het messenrondsel, dat zich in de ondergrond vastgrijpt, de machine vooruit. Hier zijn aan de rondsel-as deltamessen gemonteerd. Dit zijn messen die aan de voorzijde geslepen zijn; aan de achterzijde zijn ze verdikt. Hierdoor ontstaat er een sleufje en wordt er bovendien veel meer mulle grond losgemaakt.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER