Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Paradijselijk wonen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nico Wissing, donderdag 31 oktober 2019
86 sec


Wat zou het toch mooi zijn als we echt in balans met de natuur konden bouwen. Dat zou betekenen dat we het bestaande landschap weer als het uitgangspunt nemen voor de architectuur en de inrichting van een kavel. Deze houding is helemaal gericht op verbondenheid met de omgevende natuur, met het oog op vormentaal, plaats, wind, zon, seizoenen, ligging en materiaalgebruik. Ik weet zeker dat er in Nederland veel talenten wonen die invulling geven aan deze manier van denken.

Nico Wissing
Nico Wissing

Biophilics bouwen biedt een prachtige kans. Stel je eens voor dat een gebouw aansluit op het bestaande landschap, dat het reliëf niet wordt uitgewist, maar juist terugkeert in het ontwerp van het huis, waardoor mooie gradiënten worden versterkt met instandhouding van alle natuurwaarden. Geur, kleur, vorm, geluid - dat komt allemaal voor niets uit de natuur.

Maak je omgeving aantrekkelijk

Wat een prachtige kans: 'paradijselijk wonen' als motto om de leefomgeving aantrekkelijker en gezonder te maken. Dan kunnen we het bestaande landschap herstellen en actief betrekken bij het ontwerp. We bouwen een leeromgeving voor basisscholen, vmbo's, mbo's en hbo's in het groen, waar we aandacht besteden aan essentiële vakken voor de nieuwe tijd: ecologie, biologie, biomimicry en levenslessen voor ons allen.


'Vele Nederlanders staan ver af van de natuur'

Geen blauwdrukken

Stop met blauwdrukken, het formaat van het voorgekookte. Laten we onze eigen vorm in harmonie met de natuur weer oppakken, aansluitend op het lokale. In Nederland barst het van de talenten, creatievelingen en mooie innovaties. Laten we gebruikmaken van de streek. Vele Nederlanders staan ver af van de natuur. Helaas zijn we de verbondenheid met de prachtige, ongelooflijk ingenieuze, ons beschermende en gelukmakende natuur kwijt.


Met de rug naar de natuur

Nederland is ook ten prooi gevallen aan het geld, de wetmatigheid en snelheid van onze tijd. De manier van wonen, leven en werken staat ver af van alles wat de natuur ons te bieden heeft. Ook als we niet in een stad wonen, wonen we met de rug naar de natuur. Er is geen enkele relatie met de omgeving, de seizoenen en de traditie. Alles moet wijken: bomen, leeflaag, waterstromen, hagen, hoogteverschillen en vele andere landschapselementen. Onze compleet doorgeslagen regeldrift en ons rationele geldgedreven netheidscomplex hebben de regio in hun greep.


Ik geloof dat we ons heel anders tot onze omgeving zouden verhouden als we bij het ontwerpen en bouwen op onze omgeving letten. Dan gaan we waarderen wat er al is en wat we daaraan kunnen toevoegen. Dan krijgen we weer oog voor de sporen uit de geschiedenis en voelen we ons verbonden met het land. 'Paradijselijk wonen': wie doet er mee?

NL Greenlabel

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Nic Smeets
Saturday 2 November 2019
Het klopt precies.
Gelukkig wonen wij aan de rand van Geleen met een prachtige levende tuin van 60 jaar oud. Helaas zien wij om ons heen heel veel mooie groene elementen verdwijnen. Wij zullen er alles aan doen om onze ‘groene oase’ te koesteren. Wie weet word het nog eens een groen open lucht museum.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER