Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Het is weer modern wat de klok slaat in deze projectenparade

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, zaterdag 14 september 2024
161 sec


... maar er is tegenwicht!

Modern, modern, modern. Het lijkt wel of de opdrachtgevers van de projecten in onze projectenparade voornamelijk voor een modern stijl kiezen in hun tuinen. Of is dat iets wat hoveniers graag willen laten zien? Deze editie kent maar liefst drie moderne tuinen. Gelukkig is er ook wat tegenwicht, in de vorm van een publiek rosarium en een mooi afstudeerproject.


Moderne evenwichtige tuin

Of je nu aan het eten bent, gezellig wilt borrelen of even van de zon wilt genieten, aan elke activiteit is gedacht in deze Du Bois-tuin. En nog belangrijker, op elke plek kun je genieten van alles wat de tuin en de natuur te bieden hebben. De indeling, de mix van materialen en de overgangen tussen de verschillende zones creëren een gevoel van vrijheid en ruimte. De combinatie van drie verschillende tegels van MBI Steenmeesters laat de gebruikers duidelijk de verschillende gebruiksmogelijkheden zien: eten, samen zijn, de zon aanbidden ... Het looppad, gevormd door contrasterende klinkers, slingert door de tuin en verbindt de verschillende terrassen met elkaar. Het pad nodigt uit om elk hoekje van de tuin te verkennen en de rust in je op te nemen terwijl je door de combinatie van gras en bloemen slingert.


Drie verschillende tegels staan voor de verschillende gebruiksmogelijkheden: eten, samen zijn, de zon aanbidden ...

Groenrijke oase op hoogte

Een moderne daktuin met luxe materialen is een groenrijke oase op hoogte. Deze ruimte belichaamt luxe en comfort. Het groen in de daktuin wordt gecombineerd met verfijnde plantenbakken en decoratieve elementen. Marco Bakker Droomtuinen legde deze daktuin aan. Er werd daarbij ook gelet op irrigatie. Dankzij een geïntegreerd irrigatiesysteem krijgen de planten altijd voldoende water. Dit zorgt voor een aangename omgeving, zelfs op de heetste zomerdagen. De daktuin is niet alleen leuk om te zien, maar biedt ook een plek om te ontspannen en te genieten van de stad.


Het groen in de daktuin wordt gecombineerd met verfijnde plantenbakken.

Rosarium voor iedereen

Aannemingsbedrijf Van der Meer BV legde in Leiderdorp in opdracht van de gemeente een rosarium aan. Bij de aanleg van dit rosarium is gekozen voor het toepassen van verschillende rozen en diverse bloemenmengsels, waardoor de biodiversiteit wordt vergroot. Deze diversiteit heeft een positieve invloed op het aantrekken van verschillende soorten bestuivers voor de ondersteuning van de populaties. Ook zorgt de variatie aan planten voor een betere bodemstructuur en -gezondheid. Daarnaast waren groenherstel en omvorming belangrijke doelen. Bomen en planten absorberen immers CO2 uit de atmosfeer en dragen daarmee bij aan het verminderen van broeikasgassen. Bovendien heeft de aanleg van het rosarium een positief effect op de gezondheid en het welzijn van mensen. De groene omgeving biedt een nieuwe plek voor ontspanning.


Er is gekozen voor verschillende rozen en bloemenmengsels om de biodiversiteit te vergroten.

Moderne lijnen, landelijke sfeer

De visie achter deze tuin is het combineren van moderne lijnen met een landelijke sfeer. De tuin is ruim opgezet, waardoor de landelijke en de moderne sfeer nog meer tot uiting komen. Ook het hoogteverschil (een verloop van 50 centimeter) versterkt dit gevoel. De tuin, gerealiseerd door Ruinard Hoveniers, is niet alleen aantrekkelijk voor het oog, maar ook praktisch. Er kan op verschillende manieren van genoten worden: samen ontspannen of dineren, een frisse duik op warme dagen ... Aan de rand het zwembad is een luxe buitenverblijf neergezet, waar men kan ontsnappen aan de drukte van alledag en genieten van de rust en het comfort.
Qua beplanting is er gekozen voor een combinatie van siergrassen en bloeiende vaste planten; denk bijvoorbeeld aan Pennisetum alopecuroides 'Hameln', Carex morrowii, Salvia nemorosa 'Caradonna' en Hydrangea paniculata. Deze planten passen perfect in de modern-landelijke sfeer van de tuin en de verdeling van structuurplanten en bloeiende planten klopt. Om meer hoogte te creëren, zijn er meerstammige bomen gebruikt. Heptacodium miconioides bloeit in de nazomer, terwijl Cercis canadensis 'Forest Pansy' zijn roze bloemen in het voorjaar krijgt. Hierdoor ontstaat afwisseling in de bloeitijden van de bomen.


Het buitenverblijf aan het zwembad

Spelen en genieten tot aan de Beekloop

De eindstage van Lisanne Walles-Coumans aan de OntwerpAcademie resulteerde in deze tuin, die perfect bij de bewoners past. Zoals ze zelf omschreef in de inzending: een huis waarbij een aanbouw, overkapping en verhoogd loopgedeelte zorgen voor dominante lijnen. Daar passen rechthoekige vormen goed bij. In het ontwerp laat Lisanne de rechthoekige vormen bij het huis overgaan in rondere vormen en natuurlijke beplanting, achter in de tuin - als uitnodiging om de tuin in te gaan, waar wat te ontdekken is en mens en natuur elkaar ontmoeten!
In en rond de aflopende achtertuin staan veel bomen en struiken. Daar liep vroeger de Beekloop, een van de stroompjes die water afvoerden vanaf de weilanden rond het oude centrum van Geldrop naar het riviertje de Kleine Dommel. Na het loungeterras heeft Lisanne een soort overgangsgebied gecreëerd naar meer natuur, passend bij het beekdal dat daar vroeger lag. In dat overgangsgebied staat inheemse oever- en bosbeplanting, een inheemse meerstammige struik (bloesem in het voorjaar, herfstkleur in het najaar) en loopt een paadje met stapstenen door de schaduwrijke plekken tussen bomen, struiken en rondom het tuinhuis.


Uitzicht vanaf het huis, met op de achtergrond het overgangsgebied
LEES OOK
Projectenparade: spelen met hoogte
08-05-2024 | ARTIKEL
157 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Meesters in de tuin 2024
donderdag 10 oktober 2024
t/m zaterdag 12 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER