Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Biodiversiteit in de tuin met kleurrijke en inheemse bloemen

ADVERTORIAL
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, woensdag 4 september 2024
102 sec


Het stimuleren van biodiversiteit krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht in Nederlandse tuinen. Veldbloemen passen goed in het beeld van een toekomstbestendige en gevarieerde tuin. Hierbij wordt vaak gekozen voor inheemse bloemen óf een kleurrijke vegetatie. Deze twee zijn echter ook goed te combineren, waardoor de tuin niet alleen mooi is, maar ook bijdraagt aan een gezond ecosysteem.


Veldbloemen combineren met vaste planten

De inrichting van de particuliere tuin wordt steeds groener; er is meer aandacht voor thema's als biodiversiteit, waterbuffering en inheemse beplanting. De beleving van een tuin, met afwisseling in soorten beplanting, spreekt veel mensen aan. Zeker als je in het bezit bent van een grotere tuin is dit goed te realiseren. Maar ook in kleinere tuinen zijn er mogelijkheden voor het creëren van een biodivers geheel, waarbij eenjarige soorten en inheemse meerjarige bloemen naast elkaar staan.


Diversiteit voor meer insectenleven

Het combineren van meerjarige vegetatie van inheemse soorten enerzijds en kleurrijke, kortlevende mengsels anderzijds is een goede keuze in het veranderende klimaat. Mogelijk zullen sommige inheemse soorten zich binnen een aantal jaar niet meer kunnen handhaven op Nederlandse bodem. Het advies luidt dan ook: kijk verder dan het label dat aan een mengsel hangt. Het type grond en de locatie zijn belangrijk bij de mengselkeuze. Wil je een kleurrijke uitstraling creëren, dan is het combineren van inheemse veldbloemen met kleurrijke, kortlevende mengsels een goede optie. Dit kan ook in kleinere tuinen, tussen vaste planten, in de moestuin, tussen heesters enzovoort.


Waterbuffering in de tuin

Waterbuffering wordt steeds belangrijker. We zien een toename van de neerslag, vooral buien waarbij er in één keer veel millimeters regen vallen. Door het creëren van gebiedjes in de tuin voor natuurlijke waterbuffering help je mee aan het opvangen van regenwater en kun je het effect van extreme regenval enigszins indammen. Hiervoor zijn natuurlijke mengsels samengesteld, de zogenaamde wadi-mengsels. Deze bloemen en kruiden doen het goed in nattere omstandigheden en helpen bij het vasthouden van water in de bodem.


Bij dit project zijn mengsels met inheemse soorten gecombineerd met kleurrijke, kortlevende mengsels.

Mengselkeuze voor kleinere tuinen

Hoe kies je nu een mengsel voor een specifieke tuin? Kijk als eerste naar de grondslag van de tuin en ga na welk effect bereikt moet worden met het creëren van een bloementuin. Als je stuurt op meer biodiversiteit en inheemse soorten, vind je bij Advanta in het pakket Inheemse mengsels meerjarig tien verschillende mengsels die geschikt zijn om toe te passen. Is het doel om de tuin een kleurrijke uitstraling te geven, dan zijn Kleurrijke mengsels eenjarig en Kleurrijke mengsels twee- en driejarig de categorieën om uit te selecteren. En uiteraard kunnen inheemse en kortlevende mengsels ook gemengd worden gezaaid; dan bereik je beide doelen in één stukje tuin.


Laat je inspireren door het project eco-wadi

Een goed voorbeeld van het combineren van diverse mengsels voor een duurzame en aantrekkelijke tuin is de eco-wadi in Mariaheide. In 2022 bleek uit een leefbaarheidsenquête dat er behoefte was aan een ontmoetingsplek met veel groen. Bewoners sloegen de handen ineen en creëerden een groene oase midden in de bebouwde kom. De foto's bij dit artikel zijn gemaakt bij dit project.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER