Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Tuinenfestival Chaumont-sur-Loire; Formidable!

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mark Vlasman, eigenaar Florissant Tuinen, zondag 7 juli 2024
93 sec


Na vorig jaar met dit tijdschrift de Chelsea Flower Show te hebben bezocht, mocht ik toevallig dit jaar mee naar Chaumont, de Franse tegenhanger. Door een bevriende journalist, die daar fungeert als jurylid, was ik uitgenodigd. Én ik mocht zowaar met hem mee jureren, heel gaaf! Omdat wij met Florissant Tuinen bedrijf deze editie ook een ontwerp hadden ingezonden was ik op de hoogte van alle ins en outs van de ontwerpopdracht en de wedstrijd zelf. (Helaas uiteindelijk niet gekozen om het plan uit te voeren; #merde!)

Mark Vlasman op Tuinenfestival Chaumont-sur-Loire.
Mark Vlasman op Tuinenfestival Chaumont-sur-Loire.

Geweldig om daar rond te lopen, echt een aanrader. Het thema van dit jaar was 'The life-source garden' en - uiteraard - had iedereen daar zijn eigen draai aan gegeven. Vooral het kunstzinnige aspect viel me op; dat was iets waar bijna alle inzendingen van doordrongen waren. Terwijl het bij Chelsea vooral om 'mooie tuinen' gaat (ook daar zit er uiteraard een idee achter, vooral gebaseerd op de bedrijven die de desbetreffende tuin sponsoren) gaat het er een stuk dieper en symbolischer aan toe in Chaumont. Dat vond ik erg interessant, al had dat wel zijn weerslag op sommige tuinen; hier en daar een dode boom kan eigenlijk echt niet. Maar dat was dan ook het enige minpuntje.

Terwijl het bij Chelsea vooral om 'mooie tuinen' gaat, gaat het er een stuk dieper en symbolischer aan toe in Chaumont

Zo'n 20 tuinen zijn er gemaakt en zijn tot begin november te zien. Zo is er een winterlandschap nagebootst in één tuin (veel coniferen in wit, glasachtig split te bekijken vanuit een 'theater'), een prachtige tuin met een soort kelken van beton die uit de grond lijken te barsten - verborgen opdracht voor alle hoveniers om overal openingen te maken en te voorzien van groen - en ik vond het persoonlijk een geniale invalshoek; insecten 'huizen' en 'flatgebouwen' zo groot dat je je als mens echt klein voelde. Er was één Nederlands/Zwitserse inzending die een contrast wilde laten zien tussen cultuur en natuur; dat vond ik persoonlijk wat minder. De tweede Nederlandse inzending was een opgebaarde boom die in een klooster leek te liggen. Klinkt niet echt gezellig, maar het was een ruimte waar ik echt stil van werd, geniaal.

Gun jezelf de reis ernaartoe; binnen 6 uurtjes ben je er - als het meezit bij Parijs

Ook de aandacht voor nieuwe plantensoorten en materiaalkeuzes en -gebruik maakt het echt een inspiratiebron, mijns inziens. Gun jezelf de reis ernaartoe; binnen 6 uurtjes ben je er - als het meezit bij Parijs. Het domein biedt verder nog een prachtig kasteel met dito bijgebouwen waar je in kunt verdwalen, enkele zeer bijzondere tuinen die er permanent liggen, kunstobjecten die echt indruk maken en, daarnaast, een prachtige omgeving waar je heerlijk kunt eten en drinken (heb ik ergens gelezen).

Ga en geniet, On y va!


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER