Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

20 tot 2000m2, op balkon of aan de grond: je blijft hovenier

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, donderdag 30 mei 2024
172 sec


De diversiteit aan projecten die we de afgelopen weken in de projectenparade hadden was ongelofelijk. Het maakte het ook makkelijk om hier te laten zien hoe verschillend het mooie hoveniersvak kan zijn. We kijken naar vijf projecten, oplopend in oppervlakte.

De vier elementen op 20m2 balkon.
De vier elementen op 20m2 balkon.

20m2 voor vier elementen

Hoog boven het bruisende centrum van Eindhoven vinden we ons eerste project, een balkon. Nauwelijks 20 m2 groot en toch van alle gemakken voorzien. De lounge en de bar zijn voor dit balkon op maat gemaakt. Door op sommige zitelementen de rug weg te laten blijven de zichtlijnen op de stad aanwezig. De grote keramische tegels die in de vlonder zijn opgenomen lopen naadloos over in de bar. Mooi detail: de zitting van de barkrukjes is van dezelfde stof als de lounge. Er is door ontwikkelaar Sparq Tuinen gekozen om de vier elementen terug te laten komen. Hoog in de lucht hebben ze de overige drie elementen toegevoegd. Aarde in de plantenbakken waar de siergrassen wuiven en de lavendel geurt in de zomerse avondzon. Water loopt speelt over de rand van de tafel in een verborgen reservoir, en in de bar is een vuurelement opgenomen. Sfeervol en het verwarmt de 'barhangers' die ver kunnen uitkijken over de skyline.


Ruimte creëren door overbodige harde materialen te vermijden

Wat te doen met een tuintje van nog geen 100 m2 én gelegen op het noorden? Het budget van de opdrachtgever liet weinig ruimte voor frivoliteiten en het moest snel. Daarom werd door Jeroen Redel Tuin- & Landschapsontwerp in overleg met de bewoners besloten om de tuin op te hogen en de oude rode stoeptegels die vrijwel de gehele tuin bedekten, te hergebruiken. Rondom kwamen rolstoelvriendelijke paden. In het midden een groot vak met beplanting, doorsneden door smalle paadjes ten behoeve van het onderhoud.


De charme van deze tuin ligt volledig in de ruimtelijkheid van de indeling en de keuze van de beplanting. Dit project laat tevens zien hoe je ruimte kunt creëren door overbodige harde materialen, zoals schuttingen, te vermijden. Bij de opbouw van de beplanting is optimaal gebruik gemaakt van enkele grote bomen en heesters die al in de omringende tuinen aanwezig waren. Op ooghoogte blokkeren nu diverse groenblijvende heesters de inkijk uit de buurtuinen zonder dat een formele afscheiding de tuin hokkerig en eentonig maakt. Het onderhoud aan deze tuin vergt niet meer dan een paar uur werk per jaar.

Ruimte maken door schuttingen te vermijden, en heesters te gebruiken om inkijk te blokkeren

Speciaal bollenmengsel voor monument dijkdoorbraak 1953

Lubbe Lisse is als leverancier van bloembollen betrokken geweest bij een bijzonder project in Papendrecht. In 1954 zijn meerdere woningen geschonken door Oostenrijk aan Papendrecht. Voor de woningen is een plantsoen van 150m2, waar ook een gedenksteen aanwezig is. De gedenksteen is in 2004 geplaatst. Nu is de steen na 20 jaar gerestaureerd. Ook het plantsoen werd daarbij aangepakt.


Het belangrijkste concept achter het plantsoen ontwerp is om de herinnering aan de dijkdoorbraak op 1 februari 1953 levend te houden en tegelijkertijd een betere plek te bieden voor het monument. De organisch vormgegeven golvende hagen symboliseren het water wat door de dijk stroomde tijdens de dijkdoorbraak. Deze vormgeving benadrukt de kracht en beweging van het water.
Het karakter van het plantsoen wordt versterkt door de bloei van een bed van bloembollen welke golvend overgaat van het driehoekige gazon richting een kinderboerderij. De kleuren zijn specifiek voor de locatie gekozen. De rode en witte bloemen zijn voor Oostenrijk, terwijl de gele en blauwe bloemen Papendrecht symboliseren.


De golvende bloemenrij verbeeldt de golvende waterstroom (foto: Bert Schaeffer)

Landschapstuin voor Landgoed Het Ooievaarsnest

'De omliggende natuur is een te groot geschenk om géén gebruik van te maken'. Aldus Esther van der Heijden van PIT Ontwerp. Daarom is er de enorme tuin rondom het landgoed een overgang geworden van grasachtigen in allerlei soorten en maten. Er staan borders vol kleurrijke, weelderige planten en bloemen, aangelegd voor Reijrink Groenprojecten. De borgers sluiten mooi aan bij de bloemenmengsels op de akker die bij het landgoed hoort. Deze akkers hebben de bewoners samen met Brabants Landschap omtoverden van agricultuur tot inheemse natuur. Het kleurverloop is dan ook prachtig, en door het hele seizoen heen staan verschillende plantengroepen afwisselend in bloei. Zo smelten tuin, zwemvijver en natuur harmonieus samen.


De beplanting loopt over van tuin naar natuur

Baas boven baas; 6000m2 aan parkachtige tuin die binnen met buiten verbindt

Licht, speels, open en inspirerend, dat was het gebouw waar Donker Groen deze parktuin voor maakte. Maar zo inspirerend als de binnenruimte was, zo saai was het buiten. Tot drie jaar geleden.
'Het tuingedeelte is zo'n 120 x 50 meter groot', vertelt Wierd Kramer, commercieel adviseur bij Donker. 'Betonnen vloerplaten, zogeheten "stelconplaten", zijn de basis van ons ontwerp. Voortbordurend op de bouwkundige visie van de ontwerpers van het gebouw zijn de platen in het verlengde van de glazen panelen van het pand gelegd. Zo ontstaat er een mooi lijnenspel.'


'Speels verdeeld over de hele oppervlakte hebben we vijf open "hubs" geplaatst: plekken voor ontmoeting en overleg. Ook staan hier en daar duurzame zitbanken.' Ook het paarsblauwe kattenkruid is goed vertegenwoordigd: een knipoog naar het blauwe bedrijfslogo van de opdrachtgever. Om tuinonderhoud te beperken, werden bodembedekkers aangeplant. 'Elk bloeiseizoen bloeit er wel iets, een prachtig gezicht', zegt Kramer. 'Op den duur zullen de jonge bomen - elzen, sierperen en krentenbomen - voor schaduw zorgen.'

De vloerplaten verbinden het gebouw met de tuin
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER