Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

"Wilde" Octavia Hill Tuin ontvangt publieksprijs op RHS Chelsea Flower Show

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, zaterdag 25 mei 2024
119 sec


Vrijdag, op de voorlaatste dag van de RHS Chelsea Flower Show, ontving de Octavia Hill Garden, ontworpen door Ann-Marie Powell en Thomas Clarke in samenwerking met Blue Diamond en de National Trust, de publieksprijs: de RHS/BBC People's Choice Award.


De Show Garden werd ook gekozen tot favoriet door de junior juryleden, die de ontwerper eerder deze week de RHS Children's Choice Award uitreikten.

De Octavia Hill Garden van Blue Diamond in samenwerking met de National Trust is een met planten gevulde natuurtuin ontworpen om fysieke, mentale en sociale welzijn te stimuleren binnen een stedelijke omgeving. Naamgeefster van de tuin is de baanbrekende sociale hervormer Octavia Hill (1838-1912), oprichter van de National Trust. Zij geloofde dat 'de gezonde gave van lucht en de vreugde van planten en bloemen' essentieel waren in ieders leven. Hill werkte onvermoeibaar om stedelijke huisvesting te verbeteren en de groene ruimte te beschermen. Terwijl vandaag de dag één op de drie mensen in Groot-Brittannië nog steeds geen toegang heeft tot nabijgelegen natuurrijke ruimtes, aldus winnend ontwerpster Anne-Marie Powell.

Het is geweldig om de publieksprijs te winnen omdat de tuin is ontworpen voor mensen om van de natuur en planten te genieten en van alles goeds wat ze voor ons doen

Reactie ontwerpster Powell

Bij het ontvangen van de prijs zei Powell: 'Het is geweldig om de publieksprijs te winnen omdat de tuin is ontworpen voor mensen om van de natuur en planten te genieten en van alles goeds wat ze voor ons doen. Dus dat het publiek dit erkent en ondersteunt - is gewoon fantastisch! Ik houd al zoveel jaren van tuinieren en planten. Als ik een beetje van de vreugde die ik voel door tuinieren kan delen, dan zal dat iemand anders helpen om hun leven een beetje beter te maken.'


De tuin is gebouwd als een reeks openluchtzitkamers, waar bezoekers verschillende uitzichten en sferen kunnen ervaren

Ontwerp tuin

De tuin is gebouwd als een reeks openluchtzitkamers, waar bezoekers verschillende uitzichten en sferen kunnen ervaren. Hellende niveauverschillen met rolstoeltoegankelijke paden leiden bezoekers naar een beplante schaduwluifel, observatieplatform, natuurvijver of wandelbeek, waardoor meerdere mogelijkheden worden geboden om van de wilde dieren in de tuin te genieten of van de insectvriendelijke beplanting.


Octavia Hill naamgeefster van de tuin

Octavia Hill (1838-1912) is mede-oprichter van de National Trust in Engeland en was een sociale hervormer die zich inzette voor betere woonomstandigheden en het behoud van groene ruimtes. Haar werk leidde tot verbeteringen in sociale huisvesting en het bevorderen van openbare toegang tot natuurlijke schoonheid voor morele en geestelijke ontwikkeling. Hill's overtuigingen hielpen bij de oprichting van de National Trust in 1895, een organisatie die zich richt op het behoud van historische plekken en natuurlijke landschappen. De National Trust is nu een van de grootste liefdadigheidsorganisaties in het Verenigd Koninkrijk en beheert een breed scala aan eigendommen, waaronder historische huizen en kustlijnen. Haar nalatenschap blijft een fundamenteel onderdeel van de missie van de Trust, gericht op het toegankelijk maken van natuur voor iedereen.

Tuinontwerpster Ann-Marie Powell behaalde naast de publieksprijs een Zilveren medaille met haar tuin.

Overige publieksprijswinnaars

De winnaar van de People's Choice Award in de kleinere tuin categorieën was The Pulp Friction - Growing Skills Garden van de debuterende ontwerpers Will Dutch & Tin-Tin Azure-Marxen. De tuin viert het werk van Pulp Friction om de vaardigheden, vastberadenheid en passie van hun leden, die verstandelijk gehandicapt en autistisch zijn, te promoten en de percepties van wat ze kunnen bereiken, uit te dagen. In de categorie Balkon- en Container Tuinen stemde het publiek op de 24-jarige Tomas Clarke's 'Children with Cancer UK 'Raines Repurposed' als hun winnaar. Een balkon ontworpen om gezinnen die getroffen zijn door kinderkanker een toevluchtsoord te bieden.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER