Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Bosbaadtuin' pakt hoogste prijs op Chelsea Flower Show 2024

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 22 mei 2024
121 sec


Debuterende ontwerpster Ula Maria pakt Best in Show met haar Forest Bathing Garden

Het debuut van Ula Maria op RHS Chelsea won Best in Show. De Forest Bathing Garden, geïnspireerd op de oude Japanse praktijk van Shinrin-yoku, wat betekent baden in het bos, moet tonen hoe een toegankelijke tuin een toevluchtsoord kan bieden aan degenen die getroffen zijn door de spierziekte spierdystrofie.


Maria werd eerder uitgeroepen tot RHS Young Designer of the Year op de RHS Flower Show Tatton Park in 2017, wat haar carrière in tuinontwerp hielp lanceren. Bij het ontvangen van de prijs zei Maria: 'Het is ongelooflijk, ik kan het niet geloven, het is geweldig. Ik ben zo trots!'

Ula Maria met achter haar 'misschien wel' het uitzicht op haar favoriete plekje van de tuin.

Bosbaden

De beplanting is geïnspireerd door een berkenbos, met meer dan 40 bomen die de tuin omhullen en een bosachtige sfeer creëren. De berkenbomen hebben een onderbeplanting in de stijl van een bosrand, variërend van diepe schaduwhoeken tot meer open, zonnigere bosweiden. De toegepaste bomen zijn: Betula pendula, Betula albosinensis 'Fascination', Alnus glutinosa en Crataegus x lavallei ‘Carrierei’.


Beplanting

Het merendeel van de planten is geselecteerd om hun bladeren, die een groen tapijt vormen, rijk aan textuur, met af en toe een kleurrijke uitspatting. Een belangrijke weefplant is Melica altissima 'Alba'. Maria: 'Een perfecte plant om continuïteit te creëren tussen de zonnige en schaduwrijke plekken in de tuin.' Andere belangrijke soorten in de tuin zijn: Geranium sylvaticum 'Mayflower' en wilde aardbei Fragaria vesca. Verder opvallend zijn diverse soorten irissen: Iris sibirica 'Perry's Blue', Iris sibirica 'Dreaming Yellow', Iris sibirica 'Peacock Paprikash', Iris sibirica 'Persimon' en Iris sibirica 'Silver Edge'.


Het verbranden van het hout helpt het te beschermen tegen weersinvloeden, insecten en rot, en het geeft het hout tevens een kenmerkende zwarte, verkoolde uitstraling die ook esthetisch erg gewaardeerd wordt.
Het bankje is ook Japans bewerkt, Shou Sugi Ban: zwart gebrand hout een eeuwenoude Japanse verduurzamingstechniek.

Muur met spiercellen

Er is gekozen voor een grote, willekeurig gekloofde vuurstenen muur vanwege de mooie textuur en vorm - die doet denken aan spiercellen - die dient als een hulpmiddel om uit te leggen wat spierdystrofie is en welk verwoestend effect het kan hebben op iemands spieren.


Bungaroosh: oude 'restjesmuur' is inspiratiebron voor 'moderne' insectenmuur

Een ander opvallend aspect in de tuin is de "bungaroosh-muur" van gerecyclede materialen, geïnspireerd op de bouwwijze van het Britse kuststadje Brighton in de 18e en late 19e eeuw. Bungaroosh is oorspronkelijk voornamelijk gemaakt van kalk, grind, grof zand en vuursteen, vaak aangevuld met wat baksteenbreuken en fragmenten of ander bouwpuin. Soms zelfs met stukjes hout erbij. Kortom, allerlei soorten restjes bouwmaterialen. Iets wat vaker terugkomt in de tuin, naast de insectenmuur. Zo is de toegepaste sierbestrating een bonte mix van tegels, kleiklinkers en halfverharding. Volgens Ula Maria is meer dan 75% van de tuin groen, maar opvallend is dat er voor een Chelsea Showtuin nog relatief veel verharding aanwezig is ten opzichte van andere showtuinen dit jaar. Dit hangt natuurlijk samen met het feit dat de tuin inclusief en toegankelijk moet zijn voor rolstoelgebruikers.


Het hergebruik van restjes komt op verschillende manieren terug in het ontwerp

Water

Geen enkele tuin op de Chelsea Flower Show is zonder waterelement (behalve wellicht enkele 'All About Plants'-tuinen die binnen in het paviljoen worden gerealiseerd.) Dit geldt ook voor de 'Forest Bathing Garden', waar water een centrale en verbindende rol speelt. Er loopt een beplante/zachte rand watergeul door het midden van de tuin loopt om de stroming van eventueel afstromend water te vangen en te vertragen.


Gecombineerd met foutloze beplanting om een innovatieve, artistieke en precieze tuin te maken, is het een duidelijke winnaar

Jury-oordeel

RHS Voorzitter van de Showtuin Jury Liz Nicholson zei: 'Ula's ontwerp is een prachtige reep bosrand, gebracht naar het hart van het RHS Chelsea showterrein. Het is meeslepend, ontspannend en kalmerend. Het gebruik van vuursteen, wat een moeilijk materiaal is om mee te werken, is opmerkelijk, waardoor mogelijk het grootste insectenhabitat ontstaat dat ik ooit heb gezien. Gecombineerd met foutloze beplanting om een innovatieve, artistieke en precieze tuin te maken, is het een duidelijke winnaar.'


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER