Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hovenier van het Jaar 2024 - De Kloostertuin Hoveniers

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willem Morssinkhof, vrijdag 19 april 2024
187 sec


Tuinvisie - Op bezoek bij

Een paar weken na het winnen van de titel Hovenier van het Jaar 2024 is Tuinvisie op bezoek bij De Kloostertuin Hoveniers in Stroobos. We worden hartelijk ontvangen door Steven Veenstra en Ivanna Postma. Steven heeft, samen met zijn broer Jan, het familiebedrijf in 2022 overgenomen.


De Kloostertuin Hoveniers is opgericht in 1985 door vader Johannes Veenstra. In 2008 evolueerde het bedrijf tot een vof, gevormd door Johannes en zijn zoon Steven. In 2022 maakte het bedrijf de transitie naar een bv, waarbij Steven zich toelegt op aanleg en bestrating, terwijl Jan zich richt op het onderhoud. Deze werkzaamheden zijn in verhouding ook gelijk verdeeld, elk op 50 procent. Vader Johannes is overigens nog actief binnen het bedrijf, zoals vaak het geval is bij familiebedrijven. Hij houdt ervan om zijn snoei- en maaiwerkzaamheden te blijven uitvoeren. 'Dat doet hij dan wel het liefst alleen, zonder de andere jongens erbij,' voegt Steven grappend toe. Ze bedienen zowel particuliere als zakelijke klanten in de drie noordelijke provincies.

Visie

Bij aankomst valt direct het nieuwe Tuinvisie-assortiment op, gepresenteerd in mooie presentatierekken. Tijdens de koffie met versgebakken appeltaart blijft het stil op de vraag wat de visie van De Kloostertuin Hoveniers is. Steven: 'Ja, wat is eigenlijk onze visie? Wat is onze missie?' Tussen de regels door wordt duidelijk dat er een overvloed aan kernwaarden is waar De Kloostertuin Hoveniers voor staat. Echter, tijd om deze op papier te zetten is er nog niet geweest; er moet immers gewoon gewerkt worden! Toch horen we een duidelijke rode draad in de persoonlijke aanpak, korte lijntjes en daardoor eenvoudige communicatie. Het bedrijf straalt een hard-werken-maar-met-beide-benen-op-de-grondmentaliteit uit. No-nonsense en kwaliteit leveren. Gemaakte afspraken nakomen én eerlijkheid duren het langst.
Ivanna Postma benadrukt: 'Voor ons is het belangrijk dat de juiste kennis aanwezig is bij onze leveranciers. Leverzekerheid is een must en we doen er alles aan om faalkosten te beperken.' Daarnaast geeft ze aan dat ze het liefst werken met producten van hoogwaardige kwaliteit, maar ze erkent ook het belang van een goede inkoopprijs.
Op de vraag of ze rekening houden met ecologie en biodiversiteit, zijn ze heel duidelijk. Postma zegt: 'We spelen in op de wensen van de klant en zijn groot liefhebber van groen in de tuin; dat maakt een tuin mooi. Maar het moet wel realistisch blijven. Om bij een stadstuin van 60 vierkante meter, met een overkapping van 20 vierkante meter en een terras van 30 vierkante meter ook nog veel groen te plaatsen, is praktisch niet haalbaar.' Hieruit blijkt hun pragmatische benadering en nuchtere kijk op zaken.


Dé Kloostertuin-tuin

Wanneer is een tuin een De Kloostertuin-tuin? Een typische Kloostertuin-tuin kenmerkt zich door het gebruik van verschillende materialen, zoals gebakken bestrating met betonnen of keramische tegels. Deze worden vaak toegepast in een mix van grootformaattegels en kleinere stenen, zoals dik- en waalformaten. Of in combinatie met grind.
Hoogteverschillen zijn ook een veelvoorkomend kenmerk van een Kloostertuin-tuin. Een pergola wordt vaak toegevoegd om de tuin meer diepte te geven. Deze biedt ook de gelegenheid om horizontale beplanting aan te brengen, zelfs in relatief kleine tuinen. Er wordt vaak een diversiteit aan planten gebruikt, waarbij siergrassen worden gemixt met vaste planten en bloemenmengsels, wat zorgt voor een levendige en gevarieerde uitstraling.


Kloostertuin
Kloostertuin

Bovendien is Steven wars van 'verzonnen' producten; hij houdt van puur: 'Hout is hout en beton is beton.' Hij is dus niet zo'n fan van keramische tegels met een houtlook.
De kenmerkende signatuur zie je ook terugkomen in de ontwerpen. Hierin worden de wensen van de klanten in een 3D-tekening gepresenteerd, als eerste praatstuk.


Gemeenschap

Steven blikt terug op een stukje historie van De Kloostertuin Hoveniers. 'Onze vader bracht ons vroeger naar school hier in het dorp, waarbij hij vervolgens het onderhoud deed voor het schoolplein. Dit was de basis van het bedrijf dat er nu staat.'
Nog steeds speelt het bedrijf een belangrijke rol in de gemeenschap. Ze zorgen er regelmatig voor dat er meer kleur komt in het straatbeeld van het dorp. De Kloostertuin Hoveniers bereidt dan bijvoorbeeld het grondwerk in de perkjes voor, terwijl de gemeente tienduizend bloembollen bestelt. Samen met de kinderen van de plaatselijke basisschool plantten de hoveniers de bollen. 'Dat hoort gewoon bij ons,' aldus Steven.


Winnende tuin

Aan het strand, langs de oevers van het Hegemer Mar in Heeg, bevindt zich een vakantiewoning op een perceel van ongeveer 3000 vierkante meter, waar De Kloostertuin Hoveniers meer dan vijftienhonderd manuren aan heeft besteed. De tuin kenmerkt zich door een zorgvuldige selectie van materialen, waaronder 100 bij 100 centimeter oud-Hollandse tegels in de kleur grijs, Limburgs grind van 8-16 millimeter en vele details van cortenstaal. Zowel de keerwanden als de randen rondom de borders zijn vervaardigd uit cortenstaal, evenals de houtopslag. Zelfs de tuinverlichting heeft haar uitstraling te danken aan details van cortenstaal.
Wat betreft beplanting is gekozen voor een diversiteit van 6500 planten, waarvan 40 procent vaste planten en 60 procent siergrassen. Daarnaast zijn enkele groepen heesters en bomen geplaatst. Er is veel gewerkt met hoogteverschillen wat bijdraagt aan het ontstaan van verschillende biotopen: gebieden met een uniform landschapstype. Deze zijn essentieel voor het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.
De tuin is verder uitgerust met alle mogelijke luxe voor ontspanning en plezier, waaronder een loungehoek, privéstrand, trampoline, schommel, hockeyveld met omheining, pingpongtafel en een hottub.
De Kloostertuin Hoveniers benadrukt het fijne onderlinge contact met de consument waarbij ze, in goed overleg, vaak de vrije hand hebben gekregen.


Het Juryoordeel

'Een groene tuin in Piet Oudolf-stijl. Organische vormen, hoogteverschillen en prachtige bloemrijke beplanting die voor vele soorten dieren aantrekkelijk is. Er is gebruikgemaakt van luxe bestratingsmaterialen, maar in een goede balans, dan weer glooiend en dan weer strak.'


LEES OOK




LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER