Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Met mijn handen iets creëren, dat is mijn passie'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sarah Westenburg, maandag 8 januari 2024
116 sec


Project: aanleg daktuin Molenplein Zoeterwoude

Patrick van Duin werkt inmiddels zo'n 17 jaar bij Van der Tol Hoveniers en Terreininrichting als meewerkend voorman. Momenteel werkt hij aan de aanleg van een daktuin in Zoeterwoude, waar Van der Tol meerdere daktuinprojecten ontwerpt en realiseert. Als voorman is het zijn belangrijkste taak om de werkzaamheden in goede banen te leiden, maar zo mogelijk helpt hij zelf ook graag een handje mee.

Voorman Patrick van Duin
Voorman Patrick van Duin

Overzicht daktuin Molenplein Zoeterwoud
Deze daktuin van circa 33 bij 42 meter wordt aangelegd op de parkeerkelder van een groot flatgebouw, met straks ook een supermarkt. Het complex is recent opgeleverd, dus de eerste bewoners zijn net gearriveerd. Het is een gemeentelijke daktuin, openbaar en 24/7 toegankelijk. Mensen die daar straks boodschappen komen doen, kunnen er terecht, net als de bewoners van het flatgebouw. Voor die bewoners is er op de tweede verdieping ook nog een privédaktuin.
De gemeentelijke daktuin is niet helemaal vlak; er is een hoogteverschil dat visueel mooi in het oog springt. De tuin wordt doorkruist door een pad; aan weerszijden daarvan komen grasmatten te liggen. De beplanting, waaronder bomen en meerstammige heesters, staat in organisch gevormde cortenstalen bakken.


Hoogteverschil daktuin Molenplein Zoeterwoude
Dat Van Duin al 17 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt, is volgens hem te danken aan de goede werksfeer. Van Duin: 'We kunnen het goed met elkaar vinden en het is mooi om samen met mijn collega's tuinen te creëren. De uitdaging is om een project zo goed mogelijk af te ronden. In zekere zin zijn bepaalde werkzaamheden hetzelfde, maar omdat de context verschilt, is het toch telkens weer anders. En er zit veel variatie in de inrichting van tuinen en de gebruikte materialen. Dat maakt het hoveniersvak afwisselend.'

Specialisatie

Bovendien is het werken in en op daktuinen een specialisatie: je werkt op hoogte, er zijn extra maatregelen nodig om water vast te houden en af te voeren en er komt speciale technologie bij kijken. Zo worden er sensoren gebruikt die waarnemen wanneer er water van het dak afgevoerd moet worden. Verder stelt een daktuin extra eisen aan de bouwconstructie. Een goede samenwerking met het bouwbedrijf is tijdens de aanleg essentieel. Van Duin: 'Wij hebben regelmatig te maken met bouwlieden die om ons heen aan het werk zijn. Dat vergt een goede afstemming.'


Ontwikkelingen

In die 17 jaar heeft Van Duin de ontwikkelingen in de groensector van dichtbij meegemaakt. Gaandeweg kwam er steeds meer aandacht voor vergroening. 'Waar voorheen een simpel sedumdak met alleen wat vetplantjes de norm was, moeten daktuinen tegenwoordig volwaardige recreatieve tuinen zijn: met echte heesters, bomen en struiken. Architecten houden daar ook steeds meer en vroegtijdiger rekening mee bij het ontwerp.' Ook klimaatbestendigheid is inmiddels een belangrijke factor. Zo bestaat veel straatwerk nu uit poreuze materialen met uitsparingen met gras erin, zodat ze water goed doorlaten.


Toekomst

Van Duin verwacht dat er in de toekomst nog meer dan genoeg aanlegprojecten in het verschiet liggen: 'Er is meer werk dan er mensen zijn.' Daarom is er bij Van der Tol ook veel aandacht voor het menselijke aspect. Zo kunnen werknemers bij verschillende teams meelopen om kennis te maken met het werk. 'Als iemand vanuit het onderhoud interesse heeft in aanleg, kan hij altijd eens komen buurten', aldus Van Duin. 'En door met verschillende voormannen mee te lopen, kun je ook ontdekken met welke persoon je de beste werkklik hebt. Want uiteindelijk is iedereen natuurlijk anders.' Er is ruimte om een werkplek te vinden die zo goed mogelijk aansluit bij wat mensen kunnen én leuk vinden. Want, zo zegt Van Duin: 'We willen onze mensen graag tevreden houden'.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER