Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

CAO: Consider All Options

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 8 december 2023
85 sec


De vorige keer ging mijn verhaaltje op de achterkant van dit vakblad over tariefschaamte. Nou, dat heb ik geweten. Door niemand minder dan Jelle Westra werd ik gecanceld én onder valse voorwendselen naar één van zijn bijeenkomsten gelokt om daar nog eens keer publiekelijk geslachtofferd te worden.


Natuurlijk is dat allemaal gekkigheid. Maar Westra had wel een punt met het belangrijkste kritiekpunt voor mijn stukje, dat het op dit moment allemaal wel mee lijkt te vallen met een instortende vraag voor hoveniers.

Zolang de files op de A2 maar lang genoeg zijn is er voldoende werk

Westra meldde op LinkedIn: 'Zolang de files op de A2 maar lang genoeg zijn, zou er nog ruim voldoende werk zijn voor hoveniers.' Ik hou wel van dat soort kort-door-de-bocht redeneringen. Vooral omdat er natuurlijk een kern van waarheid in zit. Kleine ondernemers - en daar ben ik er zelf ook een van - hebben vaak de onderbewuste angst dat hun markt ineens instort. Als je weet hoe hard je hebt moeten werken om een bedrijf op te bouwen, heb je ook het besef dat het ineens wat minder kan worden. Op hetzelfde moment hebben de meeste hoveniers nog een riante ordervoorraad. Misschien moet je daarom concluderen dat de belangrijkste bedreiging voor de ontwikkeling van een gemiddeld hoveniersbedrijf niet bestaat uit een slinkende orderportefeuille, maar uit een slinkend arbeidspotentieel. Ik hoor de laatste dagen opvallend vaak dat veel middenkader bij hoveniers en groenvoorzieners hun heil zoeken bij gemeentes waar toch minder hard gewerkt hoeft te worden, tegen een aanzienlijk beter salaris. En wat nu gebeurt op het gebied van de cao helpt niet in die ontwikkeling. Als ik bij het CBS opzoek wat de inflatie is geweest, kom je vanaf twee jaar geleden op een cijfer boven de twintig procent. Plat geslagen betekent dat je als hovenier twintig procent minder geld voor jouw uren hebt gekregen. Volgens mij is het voorstel voor de cao aanzienlijk minder, ruim onder de tien procent. Dat lijkt me niet echt een goede basis om mensen in de sector te houden. Er zijn gelukkig ook lichtpuntjes. Het gaat niet alleen om geld. Of anders gezegd: alleen met een hoger salaris kun je talent niet behouden voor jouw bedrijf. De hele cultuur van het bedrijf moet erop gericht zijn om de echte toppers binnenboord te houden. Als je dat als ondernemer uitstraalt en ook daadwerkelijk in de praktijk brengt, zijn er voldoende getalenteerde hoveniers die bij jou willen werken.

Kleine ondernemers hebben vaak de onderbewuste angst dat hun markt ineens instort

LEES OOK
Groene pracht, rode cijfers
21-10-2023 | ARTIKEL
122 sec
Tariefschaamte
21-11-2023 | ARTIKEL
83 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER