Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groene warmtepomp soms helemaal niet zo groen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mark Vlasman, eigenaar Florissant Tuinen, woensdag 9 augustus 2023
74 sec


Warmtepompen lijken al het groen in de directe omgeving effectief te killen

Hovenier Mark Vlasman van Florissant Tuinen liep al enkele keren tegen het verschijnsel aan dat de warmtepompen die in bijna iedere nieuwe woning worden toegepast helemaal niet zo groen zijn. Ze lijken al het groen in de directe omgeving effectief te killen.


Een groene maatregel die ten koste gaat van het groen is nogal onwenselijk. Toch hebben we hier momenteel mee te maken als hoveniersbranche. Nog niet zo lang geleden kreeg ik opdracht van een tuineigenaar om een boom in zijn tuin te kappen, omdat die de opbrengst van zijn zonnepanelen op het dak in de weg zou staan. Mijn voorstel dat het misschien beter was om de boom te snoeien in plaats van te kappen omdat dit de biodiversiteit in zijn eigen leefomgeving ten goede komt, bleek aan dovemansoren gericht. De tuineigenaar was niet te vermurwen; de boom moest wijken.

Warmtepomp

Met warmtepompen is iets vergelijkbaars aan de hand. Een andere tuineigenaar stuurde mij een appje waarin hij liet weten dat de hoek van zijn tuin waar de warmtepomp stond compleet bleek te zijn verdord. De tuin hadden we een jaar geleden onder handen genomen: veel planten, weinig bestrating - helemaal zoals het hoort. Maar op de desastreuze invloed van de warmtepomp hadden we niet gerekend. De foto van de klant stemde niet tot vrolijkheid. Aangezien we nog verschillende andere tuinen hebben aangelegd waarin deze 'groene maatregel' verwerkt is, verwacht ik dat het niet bij één klacht blijft. Ik houd m'n hart vast, eerlijk gezegd.


Het probleem is dat we tegen beperkingen aan lopen wanneer er een warmtepomp in de tuin is geïnstalleerd. Heggen of panelen kun je er bijna niet omheen plaatsen, dus kom je uit bij grassoorten. Waarbij we merken dat zelfs oersterke grassen het loodje leggen. Voor het visueel wegwerken van een warmtepomp heb je dus weinig mogelijkheden. Persoonlijk zou ik zo'n warmtepomp bij voorkeur op het dak plaatsen.

We denken er nu over om sterke, laag blijvende planten toe te passen in tuinen met een warmtepomp. Planten als Symphytum of Waldsteinia, allebei semigroenblijvende bodembedekkers die geschikt zijn om grote vlakken op moeilijke plaatsen te begroeien. Daarmee verdwijnt die grote lelijke witte kast niet uit het zicht, maar hopelijk krijgt de tuin weer een groenere kleur.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Judith
Friday 18 August 2023
Tegenwoordig kun je een warmtepomp ook laten wrappen. Kun je alsnog iets groens in je tuin krijgen. Een aanbieder hiervan is https://www.klimaattechnieknederland.com/webshop/op-kleur-maken/

Zelf hebben we de buitenunit op het dak van de aanbouw staan en heeft ons sedum wat daar ligt er geen last van.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER