Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Waarom loopt bladkleur terug na aanplant?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Emiel te Walvaart, vrijdag 30 juni 2023
150 sec


Micro-Mix Yellow-oplossing van DCM bij tekort aan sporenelementen

We onderscheiden in de bemesting hoofdelementen (stikstof, fosfaat en kalium) en sporenelementen (ijzer, zink, molybdeen, koper, mangaan en koper). Wat is het verschil tussen hoofd- en sporenelementen? En welke rol spelen sporenelementen bij de groei van de plant? Wat is de oplossing voor gebreksverschijnselen bij de plant? Aldert Engelsman van DCM geeft antwoord op deze prangende vragen.

Bernard van de Weerd van VeluwePlant (l.) en Aldert Engelsman van DCM
Bernard van de Weerd van VeluwePlant (l.) en Aldert Engelsman van DCM

'Zowel hoofd- als sporenelementen zijn belangrijk voor planten en bomen om goed te kunnen groeien. 'Het belangrijkste verschil is de hoeveelheid die de plant nodig heeft van beide. Van hoofdelementen heeft een plant veel meer nodig dan van sporenelementen. Sporenelementen worden ook wel 'vitamines voor de plant' genoemd; ze zijn belangrijk en noodzakelijk voor een goede gezonde groei. Ontbreekt een van deze sporenelementen, dan kunnen gebreksverschijnselen ontstaan, vaak zichtbaar aan de kleur van het blad. Als dit gebeurt, is men snel geneigd om extra te bemesten met een NPK-meststof, maar dat heeft dan niet altijd zin', aldus Aldert Engelsman.

Drie planten met bladeren zónder en mét gebreken. V.l.n.r.: <i>Skimmia, Rhododendron</i> en <i>Prunus</i>
Drie planten met bladeren zónder en mét gebreken. V.l.n.r.: Skimmia, Rhododendron en Prunus

Gebrek aan sporenelementen

Bij de start van een project zijn de planten 'vers' door de kweker of leverancier aangeleverd. 'In dit geval zijn we bij VeluwePlant in Lunteren, een grote cash-and-carry in Lunteren voor hoveniers, aannemers en gemeenten. De planten van VeluwePlant worden ingekocht bij gerenommeerde telers overal in het land. Hierbij kiest men voor de beste kwaliteit. Ook bij de bladhoudende heesters, zoals Rhododendron, is de kwaliteit goed: stevige planten, een diep donkergroene kleur. Hoe kan het dat de mooie donkergroene kleur van het gewas na aanplant soms verandert in een gelige kleur, de bladeren slap gaan hangen en de plant er niet goed bij staat?


'Een gelig gewas en slap hangende bladeren hebben vaak te maken met gebrek aan sporenelementen'

Dit heeft vaak te maken met een gebrek aan sporenelementen, weet Engelsman. In de kwekerij bij de teler gaat het vaak goed. Telers weten welke elementen nodig zijn voor een goede, gezonde plant. Vervolgens komt de plant via VeluwePlant bij de eindklant terecht en dan gaat het soms mis. NPK-meststoffen zijn bekend en worden vaak wel gebruikt, maar als er bepaalde sporenelementen ontbreken, kan de mooie, groene, gezonde Rhododendron veranderen in een slappe, gelige plant.

Sporenmix

In dit soort situaties wordt DCM vaak gevraagd om onderzoek te doen. 'We doen dan een bodemanalyse en constateren vervolgens vaak een gebrek aan een of meerdere sporenelementen. DCM werkt in de tuinbouw al vele jaren met een sporenmix, een speciale organische meststof met daarin alle sporenelementen. Deze meststof heet DCM Micro-Mix Yellow. Inmiddels is deze meststof eveneens beschikbaar voor hoveniers, ook in een kleinere verpakking van 8 kg. Het toedienen van Micro-Mix zorgt ervoor dat alle sporenelementen in voldoende mate aanwezig zijn en geeft een gezonde en goede groei.'


Sporenelementen
Sporenelementen
Deze meststof, die alleen sporenelementen bevat, is nu ook beschikbaar bij de hoveniersdealers van DCM in Nederland. VeluwePlant is al jaren een van die dealers en heeft DCM Micro-Mix Yellow opgenomen in het sortiment. Bernard van de Weerd van VeluwePlant vertelt: 'Micro-Mix is een van de laatste nieuwe producten van DCM; we verkopen dit nu sinds twee jaar aan hoveniers. De ervaringen zijn positief; de kleur blijft veel beter. De hoveniers die het gebruiken, komen terug voor Micro-Mix. Het product levert een belangrijke meerwaarde voor het behalen van een topresultaat bij ieder project.'

DCM Micro-Mix Yellow is te verkrijgen bij alle erkende DCM-dealers in Nederland, in een 25kg- of 8kg-verpakking en als Minigran-granulaat.

DCM Micro-Mix Yellow: goed strooibare organische sporenmix

DCM Micro-Mix Yellow bevat sporenelementen en een gemengd organisch bodemverbeterend middel dat rijk is aan organische stof. De mix met Minigran-technologie werd speciaal ontwikkeld voor (container)planten die gevoelig zijn voor gebreksverschijnselen. De sporenmix is ook geschikt voor teelten waarbij een bodemanalyse een te laag gehalte aan sporenelementen aangeeft. DCM Micro-Mix Yellow is toegelaten voor gebruik in de bioteelt en wordt met succes toegepast in de containerteelt, de boomkwekerij en de sierteelt.
Dankzij het mini-korreltje Minigran kan DCM Micro-Mix Yellow homogeen uitgestrooid worden, voor een perfecte verdeling, ook bij een lage dosering. Elk Minigran-korreltje bevat immers sporenelementen in dezelfde verhouding.
De plantaardige grondstoffen in de DCM-mix zorgen voor een hoog organischestofgehalte. Dit vormt een tijdelijke buffer voor de sporenelementen, waardoor ze minder gevoelig zijn voor uitspoeling. De voeding wordt langzaam vrijgegeven, naargelang de behoefte van de plant.
De strooibare organische sporenmix bevat boor (B), koper (Cu), ijzer (Fe), mangaan (Mn), molybdeen (Mo) en zink (Zn). Elk element speelt zijn eigen belangrijke rol voor de plant. De mix van sporenelementen biedt een oplossing voor gebreksverschijnselen die vaak gecombineerd voorkomen. Het mengsel heeft een uitgekiende verhouding, waardoor de kans op antagonisme minimaal is.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER