Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De énige echte BOB-CAT van Dane Scag weer te koop in België en Nederland!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, vrijdag 2 juni 2023
247 sec


Geluk bij een zakelijk ongeluk

Zeroturn- of ZT-maaiers: de keuze is reuze in dit soort handige maaiers. Met de introductie van de ZT's van het Amerikaanse merk Scag wordt de keuze uitgebreid met liefst zeven nieuwe types. Importeur R-Kempen gaat de uitdaging aan en wil van dit merk een succes maken in ons land.

De oude vertrouwde machine kreeg een oud-oranje jasje.
De oude vertrouwde machine kreeg een oud-oranje jasje.

R-Kempen in Wieringerwerf importeert sinds 1 januari 2023 niet langer de witte Bobcat die Doosan in de VS produceert. Deze onderneming is nu importeur van Scag-maaiers. De website van producent Scag Power Equipment toont liefst zes uiteenlopende ZT-types, met de welluidende namen Turf Tiger II, Cheetah II, Tiger Cat II, Patriot, Freedom en Liberty Z. Het zijn imposante machines, die allemaal uitgevoerd zijn met een verbrandingsmotor. En dat de Scag-producent meegaat in de vaart der volkeren, valt af te leiden uit de introductie van de Scag-EVZ. Dit is de eerste elektrisch aangedreven ZT in de toonaangevende grasmaaierserie van Scag. In 2022 won het bedrijf hiermee in de VS de Landscape and Business Award.

De EVZ is de eerste elektrisch aangedreven ZT van Scag

Scag Power Equipment werd in 1983 opgericht. Deze onderneming liet de Scag-producten aanvankelijk onder contract vervaardigen door Metalcraft of Mayville in de Amerikaanse staat Wisconsin. Drie jaar later nam dit bedrijf Scag Power Equipment over. De toegevoegde divisie vormde het begin van een enorme groeiperiode voor de overnemende partij. Vandaag de dag kent het merk Scag meer dan 50 modellen en de producent betitelt zichzelf als één van de grootste onafhankelijke fabrikanten van commerciële en stedelijke maaimachines en afval-grasbeheerapparatuur ter wereld. Daarnaast levert de Amerikaanse onderneming ook ander equipment voor het onderhoud van de grasmat en een hele serie grasmaaiermodellen voor particulieren.

De Cheetah is een van de Scag-modellen.
De Cheetah is een van de Scag-modellen.

Afscheid

R-Kempen importeert de Scag-maaier dus al enkele maanden in Nederland en België. Het is een belangrijke toevoeging voor het relatief kleine bedrijf in het Noord-Hollandse Wieringerwerf. Laat dit nu toevallig het bedrijf zijn dat aanvankelijk de originele groene BOB-CAT importeerde! Later verwierf R-Kempen ook naam met de import van Seco-grasmaaiers en de Grass mower; de laatste ontwikkelt en produceert het bedrijf nog steeds zelf. Maar ook de import van de Doosan Bobcat (lezers: let op het nuanceverschil tussen Bobcat en BOB-CAT) zorgde voor veel landelijke bekendheid. Eigenaren Robert en Joost Kempen dichten de Scag-maaiers goede kwalificaties toe: 'Net als de eerdere groene BOB-CAT, die afkomstig was van dezelfde producent, is ook de Scag zeer robuust. Daardoor kunnen deze maaidekken met hoge spindelsnelheden werken. Ook maken ze gebruik van dezelfde Kawasaki-motoren, maar dan een verbeterde versie', meldt Robert Kempen.


Robert en Joost Kempen
Robert en Joost Kempen
Desondanks beëindigde R-Kempen het importeurschap van de Bobcat: 'Allereerst is het aardige dat de technologie van de Scag verder gevorderd is dan die van de Bobcat van Doosan. Maar we hebben vooral afscheid genomen omdat de Amerikanen de prijs van hun machines op de Europese markt fors wilden verhogen. Daarnaast lekte uit dat ze plannen hadden om de gratis garantietermijn te bekorten van zes naar drie jaar. Bovendien voorzagen wij dat we de Bobcat een tijdlang niet meer konden uitleveren en dat ook de reserveonderdelen schaars zouden worden. De oorzaak hiervan was gelegen in veranderingen in contracten, waardoor de vereiste CE-keur voor de EU-markt niet in orde was. Eerder verzorgden wij dat eerder voor hen, net zoals we nu de CE-keur verzorgen voor de Scag-maaiers die we uit Wisconsin importeren.'

Doorschakelen

Volgens Kempen zag Bobcat EMEA (Europe, Middle East and Africa) met het hoofdkantoor in Tsjechië zijn bedrijf als een distributeur met privileges: 'Zij braken het contract open dat we tot 2026 hadden voor de Benelux, Duitsland en Oostenrijk. Daarbij ontzegden ze ons onder meer het beloofde alleenrecht, zodat er voor ons sprake was van minder gunstige verkoopcondities voor de Bobcat. Wij zijn daarvoor als relatief klein bedrijf niet gezwicht en hebben het contract eenzijdig opgezegd.' Markttechnisch ziet Kempen de Scag-maaiers als een gelijkwaardig product aan de voormalige groene BOB-CAT, zoals Dane Scag*) die als maaier ontwikkelde en waarvan de doorontwikkeling de afgelopen 50 jaar absoluut niet stilstond. 'Scag is net als wij een familiebedrijf; daar voelen we ons bij thuis. In de VS is dit merk op het gebied van maaiers groter dan Cup Cadet en Bobcat samen', vertelt Kempen. 'Inmiddels staan de nieuwe, oud-oranje gekleurde Scags in de showrooms van dealers waar eerst de witte Doosan Bobcats stonden. Ik zie onze overgang van Bobcat naar de oude vertrouwde BOB-CAT in het oranje Scag-jasje als een geluk bij een ongeluk. Dit zonder hard feelings. Anderzijds prijzen we ons gelukkig dat Metalcraft of Mayville verdergegaan is in de geest van Scag, de initiële bedenker van de BOB-CAT.'


Producten voor nichemarkten

Van het merk Scag zijn er naast grasmaaiers op benzine ook dieselversies. Het merk brengt binnenkort een nieuwe stand-on maaier op de markt. Naast de bestaande elektrische Scag EVZ-zeroturn komt er in de nabije toekomst ook een elektrische loopmaaier. Hierbij bedient Scag zich van kwaliteitsmaterialen van Vanguard. Kempen: 'Het bijzondere aan dit merk vind ik dat er een zeer brede range maaidekken is voor alle versies, en dat de producent niet aarzelt om ook maaiers te produceren voor nichemarkten. Zo is er een loopmaaier met een 30inch-maaidek, die bijvoorbeeld uitermate geschikt is voor verenigingen die slechts over twee grasvelden beschikken. Dankzij de Scag kunnen we nu nieuwe marktsegmenten bedienen. Zo heeft Scag ook geschikte en prijstechnisch interessante zitmaaiers met een dieselmotor beschikbaar. Die zijn interessant voor particulieren zoals campinghouders en boeren, dus voor situaties waarin al een dieselolietank aanwezig is. En op deze maaiers is de garantietermijn wél zes jaar.'


De Scag EVZ electric

Op de website van R-Kempen (https://r-kempen.nl/scag-grasmaaiers/) staan de relevante Scag-grasmaaiers uitvoerig beschreven. Eén daarvan beelden we hier af: de Scag EVZ electric zeroturn. Dit is meteen ook één van de eerste elektrische zeroturns op de markt.

Accupakket: Vanguard commercial lithiumion
Accucapaciteit: 5 kWh
Maaicapaciteit: op één lading: 20.000 m2
Oplaadtijd: 5,5 uur
Afneembare accu: mogelijk
Extra accu: mogelijk
Electromotoren: brushless DC-motors
Achterwiel: 20 x 10 x 8 52"
Voorwiel: 11 x 6 x 5 flat free 52"
Maaisnelheid: 11,5 km/uur
Maaidekbreedte: 52", en nieuw: 61"
Type dek: Heavy-Duty Hero cutter deck
Gewicht maaier: 320 kg
Motoren: drie stuks 3 kW electric brushless motors


Deze machine won in 2022 de Amerikaanse Landscape and Business Award. Volgens Kempen kende de jury de award toe om vier redenen: de unieke gebruikmaking van de Hydrogear-wielaandrijving, de aandrijving van de messen (eveneens door Hydrogear), de toepassing van het Vanguard-lithiumionpakket en ten slotte het lage gewicht voor een professionele maaier. De nieuwe zeroturn is ook te zien tijdens de Grasinnovatiedag op Sportpark Zuilen in Utrecht en is daar genomineerd voor een innovatie-award!

De Scag EVZ
De Scag EVZ

*) Wie was Dane Scag?

Hij was de oprichter van de fabriek waar Scag-maaimachines werden geproduceerd, maar ook andere machines voor landschapsonderhoud. Scag overleed in 2013 op de leeftijd van 94 jaar. Hij startte in de jaren zeventig met het bekende merk BOB-CAT. Dit merk verkocht hij aan Ransomes. Enige tijd later richtte hij Scag Power Equipment op. De eerste innovatie van zijn nieuwe bedrijf was een zelfrijdende driewielige tractormaaier. Scag verliet dit bedrijf in 1991, om in 1996 de onderneming Great Dane Power Equipment te starten. Vervolgens deed hij dit bedrijf in het jaar 2000 over aan John Deere. Scag staat vooral bekend om de uitvinding van de stand-on maaier en de dubbelzijdige hydroaandrijving voor brede loopmaaiers. Zijn kracht was dat hij naar de wensen van zijn afnemers luisterde en de versies die hij zag verbeterde. Innovaties en creatieve ontwerpen van zijn hand veranderden deze industrie ten goede. Scag Power Equipment kwam uiteindelijk in het bezit van Metalcraft of Mayville in de Amerikaanse staat Wisconsin.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER