Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Moasure One is een zeer bruikbare digitale rolmaat, maar blinkt niet uit in nauwkeurigheid

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 30 maart 2023
215 sec


Review Moasure: Een complete digitale oplossing om tuinen op te meten voor vijfhonderd piek

De Moasure One lijkt oppervlakkig gezien op een rolmaat. En feitelijk klopt dat ook, alleen is het de hoogtechnologische en volledig digitale tegenhanger van die ouderwetse rolmaat. Vakblad De Hovenier kreeg een exemplaar van de Moasure One ter beschikking om te laten testen door één van onze lezers. Hoofdredacteur Hein van Iersel ging op de koffie bij Frank Ruinard en Thijs van Oosten van Ruinard Hoveniers en Studio Ruinard, om het oordeel van het enthousiaste testteam op te tekenen.

Opmeten van een organische vorm met de Moasure One
Opmeten van een organische vorm met de Moasure One

Eerst even over de Moasure One. Dit meetinstrument is nog niet zo lang op de markt, maar wordt zo intensief gepromoot dat waarschijnlijk iedere hovenier het apparaatje wel kent. Frank Ruinard: 'Ik zie ook al die advertenties op Facebook voorbijkomen en denk dan: dat moet ik ook hebben. Vorig jaar heb ik er met collega Thijs al eens over gedacht om het apparaat aan te schaffen, maar uiteindelijk kwam het er niet van. Toen ik deze oproep op de website van vakblad De Hovenier zag, was ik meteen enthousiast. We hebben het apparaatje uitgebreid getest, dat wil zeggen: Thijs heeft het uitgebreid getest. De Moasure One is op de markt gezet als extreem gebruiksvriendelijk. Dat klopt op zich ook wel, maar je moet wel leren werken met de applicatie en er even aan wennen.'

Tijdens het meten geeft de app constant aan of je niet te snel beweegt en wanneer je de sensor op de grond moet plaatsen.

Supersimpel

De Moasure One werkt supersimpel. Het complete systeem bestaat uit een app, die je installeert op je telefoon en een sensor. De app is in tal van talen beschikbaar, waaronder Nederlands. De Moasure-app 'praat' met een sensor, die ongeveer de maat heeft van een rolmaatje. Door de sensor langs de randen van een gazon of een willekeurig ander object te bewegen, kun je snel een kaart van het gebied maken, maar ook snel bepalen hoeveel vierkante meter dat gazon nu echt groot is. Voor een vierkant gazonnetje achter een klein huis doe je dat vrij makkelijk met die ouderwetse rolmaat. Als dat gazon ronde vormen heeft, is het al veel lastiger. Tijdens het meten geeft de app constant aan of je niet te snel beweegt en wanneer je de sensor op de grond moet plaatsen. Dat laatste komt heel precies. Ruinard heeft het idee dat het makkelijker is om een stoepje op te meten waarop je de sensor vlak kunt neerzetten, terwijl die op een grasveld op een zachte ondergrond wordt geplaatst.


Frank Ruinard met de Moasure One

De test

Over het algemeen zijn Ruinard en Van Oosten zeker enthousiast over de Moasure, maar zien ook duidelijk de beperkingen. Ruinard: 'De Moasure is niet geschikt om heel precies te meten. Ik heb mijn eigen woonhuis, met verschillende verspringingen erin, gemeten. Het huis heeft een totale breedte van 8 meter. Alleen al op die 8 meter zat een foutmarge van 40 cm. Het grote voordeel van de Moasure-applicatie is dat je meteen een digitale tekening hebt, die je kunt exporteren naar tal van softwarepakketten. Wat je natuurlijk niet hebt als je met de rolmaat aan de slag gaat. Wat ik tegenwoordig doe, is meten met de rolmaat en tegelijk een videootje maken met mijn telefoon. Dat werkt snel en makkelijk. Ik dicteer de maten dan aan Thijs en die maakt er in onze ontwerpsoftware een tekening van.'


Thijs van Oosten, Ruinard Hoveniers

Kosten

Ruinard en Van Oosten weten nog niet of ze met de Moasure blijven werken. De lage prijs en het feit dat er geen abonnementskosten zijn, zijn zeker belangrijke aspecten. Ruinard: ' Wij zijn met 15 hoveniers een middelgroot bedrijf. Een applicatie als MarXact is dan te duur; bovendien komen daar nog de jaarlijkse abonnementskosten bij. Dat halen wij er nooit uit.'
Als Ruinard en van Oosten met de Moasure blijven werken, zal dat waarschijnlijk op een hybrideachtige manier zijn. Voor het inmeten van een huis wordt de applicatie als te onzorgvuldig gezien door de beide hoveniers. Om vervolgens de bomen en de organische vormen van een tuin in te meten, zeker als het om wat grotere tuinen gaat, is Moasure wel heel geschikt.


Ruinard en Van Oosten zijn wel enthousiast over de mogelijkheid om organische vormen op te meten

De Moasure One, een hoogtechnologische en volledig digitale tegenhanger van die ouderwetse rolmaat

Organische vormen

Waar Ruinard en Van Oosten dus wel heel enthousiast over zijn, is de mogelijkheid om organische vormen op te meten. Voor de fotografie neemt Ruinard mij mee naar de grote koivijver voor zijn woonhuis. Ruinard: 'Zoiets met een meetlint of rolmaat opmeten is bijna niet te doen. Daar ben je echt uren mee bezig. Nu is het een kwestie van een paar minuten.' Heel erg eenvoudig blijkt dat ook weer niet te zijn: de sensor is heel gevoelig, ook voor de manier waarop je de stick plaatst.


Over Ruinard Hoveniers

Ruinard Hoveniers is een hoveniersbedrijf dat in 1987 werd opgericht door Bas Ruinard, de vader van de huidige eigenaar: Frank Ruinard. Frank Ruinard nam het bedrijf in 2021 over van zijn ouders. Bij Ruinard werken zo'n 15 hoveniers, die werken in een cirkel van ongeveer twintig kilometer rondom Randwijk in de Betuwe - grofweg tussen Nijmegen, Arnhem, Wageningen en Tiel.

LEES OOK

Erik Ubels, De Florahof: Met de Moasure kan ik veel geld besparen

Omdat één test door slechts één gebruiker natuurlijk niet representatief is vroegen wij als Vakblad De Hovenier nog een tweede gebruiker om de Moasure onder handen te nemen. Dat werd Erik Ubels, derde generatie eigenaar van het hoveniersbedrijf annex Tuincentrum Florahof In Eelde. Ubels is voor de volle honderd procent enthousiast over het apparaat. Florahof is met drie medewerkers op het tuincentrum en twee en half op het hoveniersbedrijf niet al te groot, maar heeft door de aanwezigheid van een tuincentrum waar constant klanten binnen komen lopen wel een bovengemiddeld aantal offerteaanvragen.

Erik Ubels: 'De marges in ons werk staan natuurlijk onder druk. Daarom is het extra belangrijk dat je niet te weinig, maar ook niet te veel materiaal inkoopt voor een klus. Daar komt de Moasure om de hoek kijken. In het verleden is het een aantal keer gebeurd, dat ik met een aantal rollen graszoden bleef zitten. Met de Moasure heb ik daar geen last meer van. Ik heb geen problemen met de nauwkeurigheid van het apparaat. Wel moet je ermee leren werken. Het apparaat zegt je wat Je moet doen. En je moet zeker niet te snel willen werken.
ik zou hem aan iedereen willen aan bevelen. Wat ook handig is, is het eenvoudig doorvoeren van je meting naar de PC. Je hebt al gelijk een plattegrond op papier.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER