Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ecologisch buitenbeentje in versteend Beverwijk

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, maandag 27 februari 2023
112 sec


Pascal de Tuinman creëerde in het 'grotendeels betegelde Beverwijk' een ecologische tuin met natuurlijke materialen. De tuin bij de rijtjeswoning beschikt onder meer over insectenlokkende beplanting, een beetje moestuin en terrassen van stapstenen en houtsnippers.


Voordat Pascal Oudejans vier jaar geleden voor zichzelf begon werkte hij bij drie andere hoveniers in de Randstad. Daar was hij naar eigen zeggen altijd een buitenbeentje met een grote voorliefde voor dieren, insecten, planten en natuurlijke materialen. Dat hij dit met zijn eigen bedrijf in vier jaar tijd nauwelijks tot uiting heeft kunnen brengen, steekt een beetje.

De leeggehaalde tuin, het vergroenen kan beginnen.

Meer groen in Limburg

Recent is hij verhuisd naar Limburg, waar hij verwacht meer groene tuinen aan te kunnen leggen. 'Hoewel ik op mijn website aangeef dat ik ernaar streef zoveel mogelijk milieubewust te werken, kwam ik daar in Beverwijk niet aan toe. Negen van de tien keer moest de tuin van de opdrachtgever onderhoudsvrij zijn. Ik was voortdurend aan het bestraten. Deze kleine tuin aan een rijtjeswoning is het enige project waar ik echt trots op ben.'


De tuin in een gevorderd stadium, bijna alle harde materialen zijn geplaatst.

Ecologisch en eetbaar

De opdrachtgever wenste een ecologische en eetbare tuin met natuurlijke materialen en zo min mogelijk bestrating. Dat paste precies in het straatje van Pascal de Tuinman. De enige verharding in de tuin bestaat uit de GeoArdesia tegels van MBI De Steenmeesters, die hij bestelde bij Smitco. 'Deze stapstenen combineren de voordelen van beton met het stijlvolle van natuursteen, aldus de hovenier. 'De tegels hoefden niet per se op elkaar aan te sluiten, waardoor de open ruimtes konden worden opgevuld met groen.'


'Vogels zijn in Beverwijk nauwelijks waar te nemen'

Borders van kastanjehout

Van het kastanjehout van Van Vliet Duurzaamhout maakte Oudejans de borders. Dit kastanjehout wordt al decennia beheerd volgens het hakhout principe. Bij deze vorm van bosteelt worden de bomen elk vijftien tot twintig jaar net boven de grond gekapt. Vrijwel direct na de kap groeien er scheuten uit de boomstronken die uitgroeien tot volwaardige bomen. De binnenkant van de borders bekleedde de hovenier met vijverfolie om de houten wanden te beschermen tegen vocht. Verder maakte hij afvoergaten in de bodem zodat het water goed weg kan lopen.


Beeld van het eindresultaat.

Niet tot op de millimeter perfect

Het toegepaste gras in de tuin kocht Oudejans bij een lokale leverancier in Zandvoort, de planten werden geleverd door Tuinplantencentrum Loef. Voor het terras dichtbij de woning is Frans houtschors gebruikt. Verder maakte de hovenier een zitje van houtsnippers. Het creëren van de tuin was niet bijzonder complex, geeft hij toe. 'Maar dat was ook niet nodig. We hebben niet naar perfectie gestreefd. Tegenwoordig moet voor veel mensen de tuin zo stak als een badkamer gelegd worden. Deze opdrachtgever wilde juist een levendige tuin. Laatst vertelden ze me dat ze voor het eerst vogels in tuin hadden gespot. Die zijn in heel Beverwijk nauwelijks waar te nemen.'


'Tegenwoordig moet voor veel mensen de tuin zo stak als een badkamer gelegd worden'

Aannemer: Pascal de Tuinman
Website: www.pascaldetuinman.nl
Contactpersoon: Pascal Oudejans
Telefoonnummer: 0655459495
E-mailadres: info@pascaldetuinman.nl
Bijzondere producten/sortiment: Duurzaam kastanjehout in de vorm van paaltjes voor de verhoogde borders, gazon met stapstenen, Frans houtschors voor het terras dichtbij de woning, terras van GeoArdesia tegels met wat kruiptijm in sommige openingen.

Heeft u ook een project dat een plekje in de schijnwerpers verdient? Dat kan! Klik op de link en vul het formulier zo compleet mogelijk in.

U kunt hier ook de mooiste foto's van uw project in kwijt

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER