Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoveniers binnenkort weer met de "VUT"

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 6 december 2022
150 sec


Regeling vervroegd pensioen hovenierssector grotendeels uitgekristalliseerd

Recent vond een webinar plaats over een nieuwe regeling voor vervroegd pensioen bij hoveniers. Voorheen bekend als de VUT, de nieuwe heet Regeling voor Vervroegde Uittreding, kortweg RVU. Met deze regeling kunnen hoveniers drie jaar eerder met pensioen. Het gaat om een tijdelijke regeling van Colland Arbeidsmarkt, het ministerie van SZW, Koninklijke VHG en andere sociale partners.


Vakblad De Hovenier bekeek de webinar; hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste punten. Is je interesse gewekt? Dan kan het raadzaam zijn om zelf de hele webinar te bekijken. Let wel: in grote lijnen is de regeling compleet, maar er worden nog wat dingen uitgewerkt.

Preventie en regelingen

Preventie krijgt steeds meer aandacht in de sector, maar daarnaast zetten Colland en Koninklijke VHG ook in op andere sporen. Zo bestaat de seniorenregeling al een tijdje. Vanaf je 60e levensjaar kun je deelnemend aan deze regeling, waarbij je één dag per week, dus 20 procent minder gaat werken. Hiervoor lever je 10 procent salaris in.
Hier wordt nu de RVE-regeling aan toegevoegd. Daarmee is het mogelijk om drie jaar vóór de AOW-leeftijd te stoppen met werken. Voordat deze regeling er was, was het alleen mogelijk om vervroegd uit te treden in samenspraak met de werkgever. De sociale partners meenden dat dit recht wettelijk verankerd moest worden en voor iedereen toegankelijk moest zijn. Dit wordt nu vormgegeven met de RVE-regeling, die wordt uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt.


Om er aanspraak op te kunnen maken, moet je gedurende de looptijd binnen drie jaar de AOW-leeftijd bereiken

Looptijd

Deze regeling start op 1 januari 2023 en loopt tot 1 oktober 2024. Om er aanspraak op te kunnen maken, moet je gedurende de looptijd binnen drie jaar de AOW-leeftijd bereiken. In die drie jaar krijg je een uitkering, tot het officiële pensioen intreedt. Dat is dus maximaal drie jaar, maar je kunt ook kiezen voor een korter vervroegd pensioen van twee of zelfs één jaar. De laatste eis is dat je ten minste tien jaar voor het moment dat je vervroegd wilt uittreden werkzaam bent in de hovenierssector, waarvan vijf jaar in een uitvoerende hoveniersfunctie. Dat is van belang, omdat de regeling in het leven is geroepen om mensen die fysiek werk doen te ontlasten. Zit je al tien jaar op kantoor? Dan kun je helaas niet deelnemen aan de regeling.


Uitkering

De uitkering van de RVE-regeling hangt samen met de AOW. Als we kijken naar het jaar 2022, zou dat 1874 euro bruto per maand zijn bij een fulltime dienstverband. In de hovenierssector staat fulltime voor 37 uur per week. Afhankelijk van de vraag of de loonheffingskorting wordt toepast, betekent dit een netto RVU-uitkering van 1312 euro of 1077 euro per maand. Dit is inclusief vakantietoeslag. Werk je minder dan 37 uur per week, dan krijg je een uitkering naar rato van het deeltijdpercentage. Het is kortom geen hoge uitkering; je moet dus persoonlijk de afweging maken of dit voldoende is voor jouw levensonderhoud. Belangrijk om te weten is dat je niet mag werken naast deze uitkering. Vrijwilligerswerk mag wel, maar werken voor loon niet. Om de uitkering aan te vullen, kun je andere vermogensbestanddelen aanboren, zoals je pensioen naar voren halen, de overwaarde van je huis of wellicht je spaarrekening of beleggingen. Als hovenier kun je hierover een persoonlijk adviesgesprek aanvragen bij BPL Pensioen of het bespreken met je eigen financieel adviseur.


Het is geen hoge uitkering; je moet dus persoonlijk de afweging maken of dit voldoende is voor jouw levensonderhoud

Overige vragen

In de webinar werden nog andere vragen gesteld, bijvoorbeeld of je kunt deelnemen aan de regeling als je arbeidsongeschikt bent. Deelname aan deze regeling is niet mogelijk als je ziek bent; daarnaast wordt niet aangeraden om een dienstverband te beëindigen tijdens ziekte. Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, kun je voor het deel dat je nog werkt wel deelnemen aan de regeling. Een andere vraag luidde of je ook kunt kiezen voor 50 procent RVU-regeling en 50 procent blijven werken. Dit kan niet. Als je deelneemt aan de RVU-regeling, betekent het dat je stopt met werken.


Gevolgen

Vervroegd pensioen heeft een aantal gevolgen. Zo bouw je over de laatste drie jaar geen pensioen meer op; je bent immers uit dienst getreden. Het beëindigen van je dienstverband heeft ook invloed op zaken zoals de hoogte van je partnerpensioen. Er wordt dan ook aangeraden om goed te kijken met een financieel adviseur of de RVE-reling bij jouw financiële plaatje past.


De regeling is op dit moment nog niet geopend, maar voorregistratie is al wel mogelijk via Colland.

Webinar
Zelf de webinar bekijken? Dat kan hieronder.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER