Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Een ronde, vriendelijke tuin ...

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 20 september 2022
40 sec


... met cortenstalen details

Florissant Tuinen uit Oosterhout laat een kleine tuin door middel van ronde vormen niet alleen groter lijken, maar vooral ook vriendelijker, aldus Mark Vlasman, ontwerper en oprichter van het hoveniersbedrijf.


Vlasman: 'Weinig onderhoud, was de vraag, maar het moest wel gezellig zijn! Dat hebben we vooral met de vorm voor elkaar proberen te krijgen, maar ook met wat groen. Er is kunstgras gebruikt, maar ook levend groen. De beplanting moet letterlijk uit de bakken vallen: grassen, afgewisseld met grootbladige vaste planten die jaarrond iets te bieden hebben.'


De sierbestrating bestaat uit een combinatie van grijze Schellevis-tegels van 80 bij 80 bij 5 cm en gebakken klinkers. De bestrating is weer gecombineerd met cortenstalen keerwanden en profielen van Adezz. Verder bevat de tuin nog wat losse beplanting, zoals niet-woekerende bamboe en een hoogstam-Albizia (Perzische slaapboom). Vlasman: 'Wij ontwerpen tuinen en leggen ze aan. Op papier zijn deze ronde vormen makkelijk te maken, maar vakmensen weten dat het in de praktijk een hele uitdaging is. Het rondslijpen van de tegels en het insnijden rond kunstgras is hogeschool-tuinen maken. Maar het is goed gelukt, vinden wij!'

'Vakmensen weten dat ronde vormen in de praktijk een hele uitdaging is'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Tinka Chabot
Thursday 22 September 2022
Ten tijde van de klimaatverandering wordt het tijd dat de Hovenier eens meer aandacht gaat besteden aan echt ecologische tuinen. Kunstgras doodt al het bodemleven omdat er geen organische stof meer naar het bodemleven toe kan. Cortenstaal is erg milieuvervuilend omdat er chroomzouten uitspoelen naar het grondwater. Albizia wordt veel te groot voor een kleine tuin. Ik weet niet waar de term hovenier nog op slaat bij dit soort tuintjes, pardon tuinkamers. Overkap het dan meteen als een beetje natuurlijke ontwikkeling totaal uitgebannen wordt. Te treurig.
mark vlasman
Friday 23 September 2022
BesteTinka,
Allereerst bedankt voor je reactie, heb je gelijk? Ja, je hebt gelijk, kort door de bocht maar je hebt gelijk. Ons doel als hovenier en tuinontwerper is primair; goed te zijn voor het klimaat en onze omgeving. Waar wij ook mee te maken hebben is; de klant. Uiteraard adviseren we hierin en, zoals ik het altijd noem; ‘vechten we voor groen’. Maar 100% ons ding doen in de tuin is niet mogelijk vaak. Kunstgras ‘dood’ klopt, hier hebben we het gekozen om water toch te kunnen infiltreren in de bodem; nog meer bestrating droogt de bodem uit. Wat ik bedoel is; we doen wat we kunnen, ook al lijkt dat soms niet. Als u op onze site kijkt ziet u dat we diversiteit en groen in het algemeen hoog in het vaandel hebben staan. Deze tuin wilde ik eigenlijk voor onze jongens onder de aandacht brengen; mijns inziens een stukje vakmanschap om het zo te kunnen maken.
Conclusie; kan het beter? Ja. Hebben we ‘groene winst’ geboekt? Ja
Neemt niet weg dat het altijd goed is om op te komen voor onze omgeving, bedankt daarvoor. Het doet me wel wat merk ik, dus de opmerking is geslaagd.
Fijne dag!
Mark Vlasman Florissant Tuinen

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER