Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Niet bezoeken GrootGroenPlus gemiste kans voor hoveniers

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Charlotte van Iersel, vrijdag 5 augustus 2022
168 sec


Beurs met dorpse mentaliteit waar je je snel thuis voelt

GrootGroenPlus staat bekend als een beurs voor kwekers, maar dat is een gemiste kans voor hoveniers, vindt Didier Hermans, bestuursvoorzitter van GGP. Vakblad De Hovenier spreekt enkele hoveniers die de beurs al jaren bezoeken. Wat is er voor hoveniers te zien op deze kwekersbeurs?

'De onderwerpen rondom ‘Gegrond’ snijden zaken aan die ons allemaal aangaan'
'De onderwerpen rondom ‘Gegrond’ snijden zaken aan die ons allemaal aangaan'

Relevant voor hoveniers?

'We zien op dit moment te weinig hoveniers op de beurs. Het misverstand bestaat dat het alleen een beurs is voor kwekers. Er zijn weliswaar veel kwekers aanwezig als standhouder, maar het is een perfecte beurs voor hoveniers om contacten en kennis op te doen over bomen, struiken en de nieuwste cultivars. Je kunt er rechtstreeks met kwekers overleggen over vragen als: wat zijn mijn opties, wat is er beschikbaar en wat is eventueel een goed alternatief? Je kunt zo verschillende kwekers ontmoeten en face to face spreken. Dat communiceert toch prettiger dan via de mail.'
Samen met zijn broers Louis en Luc vormt Didier Hermans de bedrijfsleiding van Herplant, de in 1985 opgerichte kwekerij in Beerse, die een voortzetting is van het tuinaanleg- en kwekerijbedrijf van hun ouders. Hermans weet dus waarover hij het heeft. De kwekerij heeft een oppervlakte van 30 hectare en is gespecialiseerd in Buxus en Taxus.


Didier Hermans 'De Buxuskoning'
Didier Hermans 'De Buxuskoning'

Gratis toegang

Volgens Hermans is een van de doelen van GGP om een gastvrije beurs te zijn. Hoveniers Kevin Rademaker (AJJtuinen in Oud-Gastel) en Carlo Roovers (zzp'er in Oudenbosch) onderschrijven dit. Roovers komt al zo lang hij zich kan herinneren op de beurs. 'Vroeger omdat mijn moeder bij een boomkwekerij werkte, nu omdat ik een hoveniersbedrijf heb. Ik kom dus al zo'n 20 jaar op GrootGroenPlus. Ik raad ook andere hoveniers ook aan eens een bezoek te brengen, de toegang is gratis en op de beurs hangt een dorpse sfeer, waardoor je je snel thuis voelt.'
Roovers is van origine ontwerper voor de openbare ruimte. Vorig jaar oktober begin hij voor zichzelf met zijn eigen bedrijf. Voor Roovers is het prettig om te weten dat er op GGP ook bedrijfskleren te zien zijn en aanverwante producten die je als hovenier nodig hebt.


Kevin Rademaker, AJJTuinen
Kevin Rademaker, AJJTuinen

Plantenkennis up-to-date

Rademaker heeft een klein hoveniersbedrijf in Oud-Gastel. 'Wij voelen ons meer een groep vrienden', zo reageert hij als ik hem vraag of hij de directeur is. 'Ik voel me geen baas.' Rademaker is een enthousiaste hovenier, die je zou kunnen kennen van zijn deelname aan het NPO-programma Boer zoekt vrouw. Hij stond in de top drie van paardenhoudster Steffi. Zijn liefde voor de boerderij zie je ook terug in zijn bedrijf: Rademakers heeft naast professionele hoveniers ook een boer in dienst. 'Soms loop je vast, bijvoorbeeld als je een grasveldje wilt opknappen. Een agrarische blik geeft nieuwe inzichten waarmee je het veldje weer mooi strak kunt krijgen.' Dat is ook een van de redenen waarom Rademaker al acht jaar graag naar GrootGroenPlus gaat. Hij is niet bang om advies in winnen uit andere disciplines, bijvoorbeeld over een succesvolle beplanting op kleigrond. Rademaker merkt dat hij met deze instelling klussen binnenhaalt die andere hoveniers niet krijgen.


Samen met de vriendengroep van AJJtuinen gaat hij ieder jaar naar de beurs. Ook als het goed weer is? 'Zelfs als het goed weer is om in de tuin te werken.' Vaak neemt hovenier Rademaker ook zijn bevriende collega Werner Heesbeen van Heesbeen Tuinen uit Waalwijk mee. En hoewel ze vrienden zijn, is het geen dagje uit; ze komen echt om hun kennis bij te spijkeren. Kennis over meststoffen, machines en planten; ze lopen de standjes allemaal af. AJJtuinen legt soms grote tuinen aan, het liefst tot 2 hectare; er is heel wat groen nodig om die te vullen.

Scherp inkopen

Rademaker: 'Doordat ik al jaren op de beurs rondloop, kan ik scherp inkopen. Ik zie hoe de prijs van een stekje in twee jaar tijd omhoogschiet.' Roovers vult aan: 'Ik werk het liefst samen met kwekers met wie ik een goede relatie heb'. Die relaties kun je op de beurs opdoen en uitbouwen. Hoveniers hebben vaak de neiging om voor de grote bekende leveranciers te gaan. Diegene die je als eerst te binnen schiet. Op de beurs kom je snel in contact met andere bedrijven, die misschien ook iets voor jou als hovenier kunnen betekenen.


GrootGroenPlus

De 32e editie van de beurs GrootGroenPlus vindt plaats in Zundert op 5, 6 en 7 oktober en heeft als thema 'Gegrond'. Corianne Oudijk, bestuurslid van GrootGroenPlus, legt uit wat je onder dat thema kunt verstaan: 'Vitale grond is cruciaal in de branche, want daarin worden de producten geplant en gekweekt. Je kunt denken aan de mogelijkheden en uitdagingen van verschillende grondsoorten zoals klei, veen en zand, waarmee hoveniers in verschillende regio's te maken hebben. Dit is ook interessant voor bezoekers: ze kunnen ontdekken waarom je bepaalde planten veel op veengrond vindt en andere juist op klei- of zandgrond. Ook het verbeteren van de vitaliteit van de grond is een belangrijk thema. Bijvoorbeeld vanuit een technische invalshoek, zoals het meten van waarden of het toepassen van bruikbare technieken om lastige grond te bewerken.'

Bezoek www.grootgroenplus.nl voor meer informatie en een gratis toegangsbewijs.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER