Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Recordaantal tuinen tijdens Chelsea Flower Show 2022

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 15 juli 2022
92 sec


Winnende tuin zorgt voor ophef en controverse bij Britse tuinliefhebbers

Londen stroomde in de laatste week van mei weer vol met tuinliefhebbers. Na een tijdje 'coronapauze' was het dit voorjaar weer tijd voor de Chelsea Flower Show. Het aantal showtuinen was dit jaar uitzonderlijk groot met maar liefst 39 inzendingen. Duidelijk werd ook dat duurzaamheid, milieu en maatschappelijke betrokkenheid onderwerpen zijn die steeds belangrijker worden voor de organisator, de Royal Horticultural Society.

De winnende showtuin <i>A Rewilding Britain Landscape</i> toont een verwilderd Engels landschap dat is overgenomen door de bever.
De winnende showtuin A Rewilding Britain Landscape toont een verwilderd Engels landschap dat is overgenomen door de bever.

Dit jaar werd een nieuwe tuincategorie gelanceerd: All about plants. De tuinen in deze categorie moesten de positieve effecten van planten op mensen benadrukken. Ze waren te vinden in het grote paviljoen in het midden van de Flower Show. Vorig jaar, tijdens de eerste najaarseditie, werd er ook al een nieuwe categorie gelanceerd: Balcony and Container Gardens. Het ging hier om tuinen voor kleine ruimtes, waarbij veel wordt gewerkt met bloempotten en bakken. Deze categorie kwam dit voorjaar terug met vijf tuinen.

De categorie Balcony and Container Gardens was ook dit jaar vertegenwoordigd, hier met de Potting Balcony Garden, gesponsord door Viking en ontworpen door William Murray.

Beste showtuin

Een grote verrassing was dat A Rewilding Britain Landscape door de deskundige jury werd uitgeroepen tot Best Chelsea Garden, de beste showtuin. Een groot Engels dagblad kopte provocerend: 'Hoe Chelsea verdwaalde in het onkruid.' In het artikel werd de vraag gesteld of morele boodschappen in sommige showtuinen niet teveel afleidden van het ontwerp. De tuin, ontworpen door Lulu Urquhart en Adam Hunt, toont een verwilderd landschap in Zuidwest-Engeland na de herintroductie van de bever. James Alexander-Sinclair, voorzitter van de jury van de RHS, zei over de bekroonde tuin: 'De toekenning van de prijs voor de Best Show Garden was een zwaar bevochten beslissing van de jury. Uiteindelijk waren alle juryleden gefascineerd door de vakkundigheid, de ambitie en de charme van A Rewilding Britain Landscape.'
In de tuin stroomt een beek door een open ruimte met meidoorn, hazelaar en veldesdoorn en door een kronkelende oude stenen muur uit het West Country. Beneden is een poel die is afgedamd door bevers, en een beverhut, gebouwd rond een grote spleetwilg. Overal liggen bewijzen van hun voedsel en dammaterialen: houten stokken, houtsnippers en boomresten. Stroompjes water sijpelen door de dam en verspreiden zich vervolgens door jonge elzen over een oeverweide.
Een oude houten loopbrug, geïnspireerd op de neolithische Sweet Track, een oud trekpad door de vlakte van de Somerset Levels, leidt over de waterrijke weide naar een uitkijkhut bij de poel. Inheemse wilde bloemen staan tussen grassen in de gevarieerde plantenzones, terwijl oeverplanten de randen van de poel en de beek begroeien.


The Queen

Uiteraard was koningin Elizabeth ook weer aanwezig op de Engelse tuinshow. Op de foto zie je hoe ze lacht naar tuinontwerper Joe Swift (tweede van rechts) en Mark Gregory (rechts), terwijl ze met Keith Weed, voorzitter van de Royal Horticultural Society, wordt rondgereden in een buggy.


De koningin was dit voorjaar niet aanwezig bij de opening van het parlementaire jaar, maar uiteraard wél op de Chelsea Flower Show.
In 2023 is er weer een Chelsea Flower Show, van maandag 22 mei tot en met zaterdag 27 mei.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER