Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuwe Basisopleiding Zwemvijvers voor hoveniers start in september

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 21 juni 2022
87 sec


Koninklijke VHG en Zone.college lanceren nieuwe praktische e-learning voor zwemvijverbouw hovenierssector

Koninklijke VHG en Zone.college organiseren vanaf september de nieuwe 'Basisopleiding Zwemvijvers'. De aankondiging van deze nieuwe praktische e-learning werd gedaan tijdens een bijeenkomst van VHG Platform Natuurlijk Zwemwater op 16 juni in Haastrecht.

Wiljan Bruggeman, voorzitter van VHG Platform Natuurlijk Zwemwater (links) en Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Arbeidsmarkt en Onderwijs van VHG, lanceren de nieuwe Basisopleiding Zwemvijvers.
Wiljan Bruggeman, voorzitter van VHG Platform Natuurlijk Zwemwater (links) en Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Arbeidsmarkt en Onderwijs van VHG, lanceren de nieuwe Basisopleiding Zwemvijvers.

Twee jaar geleden werd duidelijk dat er bij de leden van dit platform behoefte was aan een praktische opleiding. De vraag naar natuurbaden en zwemvijvers groeide, maar de kennis hierover was versplinterd en een praktische opleiding ontbrak. De nieuwe opleiding is ontwikkeld door VHG, samen met Zone.college en AHA Leermiddelenbouwers. Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur arbeidsmarkt en onderwijs bij VHG: 'Je wilt als sector niet dat er overal in Nederland erwtensoepzwembaden komen te liggen. Het mooie en uitdagende van deze opleiding is dat de echte kennis voor de opleiding van vakmensen komt. We hebben de leden van het VHG Platform Natuurlijk Zwemwater binnenstebuiten gekeerd en hun kennis verwerkt in dit e-learningprogramma. Helemaal fantastisch is dat deze praktijkmensen ook de docenten zullen zijn.'

LEES OOK
VHG start cursus houtbewerking voor hoveniers
11-04-2022 | ARTIKEL
156 sec

Experts staan voor de klas

De opleiding wordt gegeven in de vorm van e-learning als ondersteuning bij vijf praktische bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten, die gehouden worden van 15.00 tot 20.00 uur, staan verschillende onderwerpen centraal, zoals waterkwaliteit, techniek en onderhoud. De deelnemers bereiden zich thuis voor via e-learning, zo’n twee uur per keer. Aan het begin van de opleiding is er een oriëntatiedag, waarop enkele mooie zwemvijvers worden bezocht.


'Je wil als sector niet dat er door heel Nederland erwtensoepzwembaden komen te liggen'

Opleiding voor werkenden

De opleiding is bestemd voor werkende hoveniers. Als voorkennis is een gedegen hoveniersopleiding nodig. E-learningspecialist Harrie Kootstra is van oorsprong hovenier en heeft de opleiding mee ontwikkeld: ‘Ik vind het bijzonder om te zien hoe diep er in deze opleiding wordt ingegaan op zaken als waterbiologie en fytoplankton. Dat zie je ook in het hoofdstuk techniek, met vragen als: welke type pomp kies je en waarom? De techniek die wordt geleerd, gaat verder dan op een gemiddelde mbo-opleiding.’ De opleiding is samengesteld op basis van de Duitse FLL-standaard voor zwemvijverbouw, een richtlijn die in 2021 door het Platform Natuurlijk Zwemwater werd overgenomen.


LEES OOK

Aanmelden

De eerste groep van de Basisopleiding Zwemvijvers start op 8 september van dit jaar. Inschrijven is vanaf donderdag 23 juni mogelijk via de website van VHG. De kosten van de opleiding bedragen 900 euro en komen in aanmerking voor de Colland-vergoeding. Bij de opgave voor de opleiding kijkt Zone.college naar de woonplaats van de deelnemers en zoekt daar een centrale locatie bij. Zijlmans verwacht veel animo voor de opleiding: 'Degenen die bij een deelnemer van VHG Platform Natuurlijk Zwemwater werken, krijgen voorrang.' De opleiding duurt in totaal drie tot vier maanden.


LEES OOK




Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER