Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Marktplaats-koopje Tobroco-Giant D204SW biedt extra werkplezier

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Manon Botterblom, woensdag 25 mei 2022
146 sec


Een beetje verliefd op kleine kniklader

Sjors van Stiphout is als hovenier vers uit de schoolbanken. Sinds één jaar is hij werkzaam bij Den Engelse Hoveniers, dat gevestigd is in het Gelderse Beuningen. Hij werkt graag met de Tobroco-Giant D204SW, een kniklader van 1.100 kilo die het bedrijf sinds een halfjaar in zijn bezit heeft.

Sjors van Stiphout
Sjors van Stiphout

Van Stiphout werkt in een jong team van vijf man die nog geen van allen de dertig hebben aangetikt; hij is met zijn twintig jaar zeker niet de jongste. Op een zonnige woensdagochtend reist de redacteur van vakblad De Hovenier af naar het heuvelachtige Ubbergen, waar de hoveniers bezig zijn met de aanleg van een oprit. Met de uitgestrekte Ooijpolder achter hem komt Van Stiphout aangereden met de Giant. Hij bekent stiekem een beetje verliefd te zijn op deze kniklader, die bijna zijn eigen gewicht van 1.100 kilo kan tillen. Geheel toepasselijk is de Giant uitgerust met bestickering van een sterke, tikje agressieve mier, het dier dat bekendstaat om zijn enorme kracht.

Van stagiair tot volwaardige werknemer

Tijdens zijn opleiding was Van Stiphout al werkzaam als stagiair bij Den Engelse Hoveniers, waar Kars den Engelse aan het hoofd staat. Na het behalen van zijn diploma bleef hij plakken en nu werkt hij inmiddels een jaar bij het jonge hoveniersbedrijf. Van Stiphout: 'Ik heb ongeveer vier aanbiedingen van andere hoveniers gekregen, maar de keuze was niet moeilijk. Dit is een fijn bedrijf met een erg jong team.' Momenteel is het bedrijf werkzaam in een van de weinige heuvelachtige gebieden die Gelderland rijk is. 'We hebben al van alles mogen doen aan deze tuin', vertelt Van Stiphout. 'Eerst een vlonder, nu een oprit, die we gaan afwerken met granietkeien. We weten nog niet wat we de volgende keer gaan doen; het werk gaat in fases.' Het bijzondere van de tuin is dat hij omringd is door een stuwwal, waardoor de grond nogal droog is. Niet voor niks is het afkoppelen van het hemelwater vandaag een onderdeel van de werkzaamheden. Het water moet via het dak, onder de oprit langs in het ondergrondse waterreservoir stromen.


'Het formaat van deze shovel is ideaal voor hovenierswerkzaamheden, net als besturing met joystick'

Marktplaats-koopje

Wanneer Van Stiphout komt aangereden met de Giant, weerklinkt het lachende commentaar van zijn collega's: 'Daar heb je hem weer met zijn schatje!' Eigenaar Den Engelse laat weten dat de minishovel via een Marktplaats-handelaar op de kop is getikt voor zo'n 16.000 euro. Een goede prijs voor een machine waar slechts 180 uur mee was gewerkt, zeker met de oplopende prijzen en levertijden van machines. Van Stiphout reageert verbaasd; hij had de indruk dat 'zijn machine' gloednieuw was. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij ook al wat ervaring opgedaan met andere shovels, bij zijn vorige stageadressen, maar ook via zijn opleiding bij Yuverta Nijmegen. Toch is Van Stiphout het meest te spreken over zijn Giant. Het formaat van deze kniklader is ideaal voor hovenierswerkzaamheden en de besturing met joystick wordt ook gewaardeerd.


Van Stiphout in actie met de Giant

Handigheidjes

De vraag is of zo'n Marktplaats-koopje ook betrouwbaar is. 'We hebben nog nooit problemen gehad met de Giant', vertelt Van Stiphout lachend. 'We kunnen zelfs geen lekke band meer krijgen. In onze banden zit een soort pasta van Tyreseal Company, die zichzelf oppompt als de band lek raakt.' De pasta is niet het enige aan de shovel dat afwijkt van het standaardmodel. De shovel is uitgerust met bredere Grass-banden (23 x 10.5 - 12 Grass), zodat hij stabieler is en tegelijkertijd meer kan dragen dan standaardbanden. Verder is op het moment van het interview nét het dakje verwijderd. Dit hebben de hoveniers gedaan zodat ze onder een overkapping konden werken. Ook hiermee bewijst de D204SW zijn handzaamheid. Het dakje wordt niet gemist nu de zon schijnt, maar zal wel teruggeplaatst worden omdat het ook dienstdoet als valbescherming. Van Stiphout sluit af: 'Giant is een goed merk, robuust en met kwaliteitsonderdelen. Daarom wilden we per se een shovel van dit merk. Bij andere merken zie je soms dat ze met kunststof onderdelen werken. Onze Giant kan tenminste tegen een stootje.'


Specificaties Giant D204SW

Motor: 3-cilinder Kubota D722
Vermogen: 20 pk / 15 kW
Aandrijving: Hydraulisch 4WD met automotive besturing, 4 Poclain-wielmotoren
Rijsnelheid: 0 - 15 km/h
Werkhydrauliek: 28 L/min., 150 bar
Parkeerrem: Hydraulische lamellenrem, elektrisch inschakelbaar
Kiplast: 1.000 kg
Hefkracht: 1.100 kg
Gewicht: 1.100 kg
Diesel-/olie-inhoud: 45 L / 52 L
Aanspan: Giant Compact (Mechanisch)
Banden: 23 x 10.5 - 12 Grass

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER