Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Verkeerd omgekapte boom zorgt voor anderhalf ton schade voor hovenier

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Manon Botterblom, donderdag 31 maart 2022
74 sec


Een hovenier uit Vriezenveen staat voor een enorme opgave. Toen hij vier jaar geleden een populier zou omkappen in Bourtange, een klein dorpje in Groningen, ging het vreselijk mis. De boom viel de verkeerde kant op en belandde boven op een kennel en een schuur. De schade van bijna anderhalf ton is inmiddels uitgekeerd, maar nu wil verzekeringsbedrijf Achmea het geld terug zien.

Stockfoto ter illustratie
Stockfoto ter illustratie

Wat een makkelijke klus had moeten worden draaide uit op een verschrikking. De boom werd op de traditionele manier gekapt met een driehoekige inkeping en het laten omtrekken van tractors. De sjorbanden die werden gebruikt knapten meermaals, totdat het helemaal mis ging.

Gemixte verhalen

De Populus x canadensis vernielde de kennel en schuur volledig. Volgens de hovenier gebeurde het fatale ongeluk doordat de opdrachtgever hem onder druk zette de boom die dag nog neer te halen. De populier zou eigenlijk door middel van boomklimmen verwijderd worden, maar de weeromstandigheden waren te gevaarlijk. Hierop opperde de opdrachtgever zelf de boom neer te halen met twee tractoren. De hovenier waarschuwde nog dat de boom de verkeerde kant op zou kunnen vallen. Tijdens het neertrekken van de tractoren maakte de vader van de opdrachtgever een grote fout, aldus de hovenier. Tegen zijn instructies in zou de vader, die een van de tractoren bestuurde, eerst de rem ingedrukt hebben om hem daarna weer los te laten. Dit zou het fatale knappen van de sjorbanden veroorzaakt hebben.
Verzekeringsmaatschappij Achmea, die de kennel en schuur vergoed heeft, spreekt dit echter tegen. De hovenier wordt als deskundige aangewezen door Achmea en vindt dat de Vriezenveense hovenier daarom zelf voor een veilige manier van werken had moeten kiezen. De hovenier zou zelf alles moeten vergoeden omdat zijn verzekering bij Reaal concludeerde dat er geen polisdekking was.


Rechtszaak na 4 jaar

Na 4 jaar wordt het ongeval nu een rechtszaak. Hier constateerde de rechter al dat de hovenier een verhoogd risico nam, wat Achmea beaamde. De hovenier heeft tot 13 april de tijd om met tegenbewijs in de vorm van stukken of getuigen te komen die moeten bewijzen dat hij de opdrachtgever duidelijk genoeg heeft gewezen op de risico's. Op 13 april wordt de zaak bekeken door de rechter in Almelo.

Bron: AD.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER