Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hovenierssector kent geen dodelijke ongevallen in 2021

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 10 maart 2022
69 sec


Hovenierssector verantwoordelijk voor 9% van de dodelijke ongevallen afgelopen negen jaar

In 2021 betreurde de agrarische en groene sector tien dodelijke ongevallen. Dat zijn er twee meer dan in 2020, toen we acht slachtoffers telden.


Van de tien ongevallen betrof het drie keer een werknemer, twee keer een vrijwilliger, twee keer de ondernemer zelf, en in de overige gevallen een kind, een gezinslid en een derde. De oorzaak was in vijf gevallen een machine (sorteermachine, voermachine, een heftruck en twee keer een shovel). Verder vonden er ongevallen plaats met een mestsilo (mestgassen), een vallende hooibaal, een paard, een stier en tijdens het rietbranden.
De meeste ongevallen vonden plaats in de dierhouderij. Verder was er een dodelijk ongeval in de sectoren akkerbouw, fruitteelt en bos en natuur.


Afgelopen tien jaar

Als we kijken naar de afgelopen tien jaar dan gaat het in totaal om 121 ongevallen, dat is gemiddeld 12 ongevallen per jaar. In de tien jaar ervoor was het gemiddelde 18 ongevallen per jaar. De meest voorkomende oorzaak zijn ongevallen met (rijdende) machines. Hierbij gaat het relatief vaak om ongevallen met trekkers, heftrucks en shovels.


Percentage dodelijke ongevallen* afgelopen 9 jaar naar sector

Veehouderij gevaarlijke sector

Als we kijken naar de verdeling over de sectoren zien we dat er relatief veel ongevallen plaatsvinden in de dierhouderij en in de sector open teelten. De hovenierssector is verantwoordelijk voor 7% van de dodelijke ongevallen van de afgelopen tien jaar.


Slachtoffer is veelal ondernemer zelf

In 40% van de gevallen is het slachtoffer de ondernemer zelf. Ook betreft het vaak ongevallen met gezinsleden. Van de 28 gezinsleden betrof het in 14 gevallen een kind van onder de 18 jaar. In de hovenierssector was in 2018 nog een dodelijk ongeval te betreuren toen een hovenier een kind onder zijn grasmaaier kreeg door werkzaamheden vlakbij een basisschool.


LEES OOK

Gratis machineadvies

Ook in 2022 wordt vanuit het platform extra aandacht besteed aan het veilig werken met machines (oorzaak nummer 1 van ongevallen). Stigas biedt bedrijven o.a. een gratis machineadvies bij aanschaf of aanpassing aan een machine en er zijn checklists en posters beschikbaar. Informeer naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf via de Stigas Servicedesk: bel 085 044 07 00 (optie 1) of mail naar info@stigas.nl.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Dahlia- en Doorbloeidagen in Bloemenpark Appeltern
zaterdag 7 september 2024
t/m zondag 8 september 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER