Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Duurloon

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 18 januari 2022
88 sec


Een goede vriend van is tekstschrijver bij een reclamebureau. Mooie baan, mooi bureau en mooie klussen. Zijn maandsalaris is € 3600. Dat is best okay voor een tekstschrijver. Ruim boven modaal zelfs, maar een hartchirurg of Sywert van der Lienden zou er niet voor uit zijn bedje komen.


€ 3600 is veel geld, maar de kosten voor zijn werkgever zijn natuurlijk veel hoger. Bovenop dat brutoloon komen nog werknemersverzekeringen, sociale premies en vakantiegeld. Mijn accountant geeft mij altijd het ezelsbruggetje om daar ongeveer 30% bij op te tellen om op een reële inschatting van de jaarkosten te komen. Dan ben je er nog niet. Daar komen dan nog allerlei extra dingen bij: onkosten vergoeding, reiskosten, gereedschappen. Als je dat allemaal doorrekent kom je snel op een bedrag dat tegen de zestig duizend euro aanloopt. Gelukkig staan daar voor de werkgever ook opbrengsten tegenover. Zijn werkgever verkoopt zijn uren en hoopt daar aan het einde van de rit geld op te verdienen. Formeel zijn er jaarlijks 1600 uren te verkopen. Alleen lukt dat in werkelijkheid nooit.

Als je dit willekeurige voorbeeld de revue laat passeren moet je begrijpen waarom een uurtarief minder dan 40 Euro echt niet meer kan

Laten we er eens van uitgaan dat er jaarlijks 1250 uur verkocht worden. Dan kom je op een uurloon van € 48,-. Begrijpt u waar ik heen wil! Hoveniers zitten doorgaans niet in dergelijke loonschalen, maar als je dit willekeurige voorbeeld de revue laat passeren moet je begrijpen waarom een uurtarief van minder dan 40 Euro echt niet meer kan. Mijn vriend heeft aan gereedschappen en rode en een blauwe pen van de Hema, een schrijfblokje, een smartphone en een laptop genoeg. Totale kosten misschien € 1500.

Vergelijk dat eens met een hovenier. Die wordt op pad gestuurd met een bus waar in sommige gevallen wel twintig of dertig duizend euro aan gereedschappen in zitten.

Vergelijk dat eens met een hovenier. Die wordt op pad gestuurd met een bus waar in sommige gevallen wel twintig of dertig duizend euro aan gereedschappen in zitten. Gereedschappen die vaak veel harder slijten en sneller afschrijven als het rode en het blauwe pennetje van mijn vriend. In deze uitgave van De Hovenier een aardige discussie over het indexeren van deze uurlonen. En de huiver van sommige hoveniers om iets hoger te gaan zitten. Zelfs in een tijd dat je vaker moet afzeggen, dan aannemen. Ik zou zeggen. Geniet daarvan, zorg dat je de mooie klussen uit kunt kiezen, maar zorg ook dat je er een reëel salaris aan overhoudt. Beste begrijpelijk dat veel hoveniers huiverig zijn om uurlonen te verhogen, maar dat is onder deze omstandigheden meer dan gerechtvaardigd.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER