Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Robomow RK1000 en RK2000 gaan weer een stapje verder

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mischa Bijenhof, foto’s: MTD Robomow en Piet Rombouts, donderdag 2 september 2021
175 sec


Nieuwe serie Robomow-robotmaaiers nu al een succes

Eerder dit jaar introduceerde Robomow twee nieuwe robotmaaiers. De RK1000 en de RK2000 zijn inmiddels een verkoopsucces, zegt dealer Piet Rombouts.


Inmiddels zijn ze niet meer uit onze tuinen weg te denken. De eerste robotmaaier dateert uit 1990 en ontsproot aan het brein van de Belgische uitvinder André Colens. Veel meer dan een gewone grasmaaimachine met daarbovenop wat zelfgebouwde, zij het knap in elkaar geknutselde robotica, was dat overigens niet. Het zou dan ook nog een paar jaar duren voordat het Zweedse Husqvarna het patent op Colens' uitvinding kocht en deze doorontwikkelde tot een verkoopbare robotmaaier. Inmiddels waren meerdere fabrikanten op het idee gekomen om het vervelende klusje dat het maaien van het gazon voor veel mensen is, uit te besteden aan een robot. Friendly Machines, een onderneming in Israël, presenteerde in 1997 de Robomow Classic; deze robotmaaier staat aan de basis van de uitgebreide reeks robotmaaiers die Robomow vandaag de dag verkoopt. De Robomow RK1000 en RK2000 vormen de laatste toevoeging aan die reeks.

Randmaaifunctie

Piet Rombouts, eigenaar van Rombouts Tuintechniek in het Noord-Brabantse Eersel, is dealer van Robomow. Het merk werd in 2017 overgenomen door het Amerikaanse MTD Products, waarvoor Rombouts voorheen werkzaam was. 'Dus ik kende het merk Robomow al heel goed', zegt Rombouts. 'In mei 2021 ben ik dealer van het merk geworden; toen waren de RK1000 en de RK2000 net op de markt. Inmiddels kan ik wel zeggen dat ze een succes zijn: ik heb er al veel van verkocht.'
De nieuwe RK-serie wordt gekenmerkt door de zogenaamde randmaaifunctie. Dat betekent dat de messenschijf buiten de wielbasis van de machine uitsteekt, waardoor de maaier de randen van het gazon volledig bestrijkt. Rombouts benoemt ook het zelfreinigend vermogen van de K-serie. 'Er zitten geen vaste messen meer op de maaischijf, maar vier kleinere scheermessen. Die zorgen voor een sterke luchtcirculatie, waardoor het maaidek zichzelf schoonblaast.'


Zo smetteloos als op deze foto zal de machine na gebruik niet zijn, maar dankzij het slimme ontwerp is de Robomow zelfreinigend.
Zo smetteloos als op deze foto zal de machine na gebruik niet zijn, maar dankzij het slimme ontwerp is de Robomow zelfreinigend.
De messenschijf steekt buiten de wielbasis van de machine uit, waardoor de maaier de randen van het gazon volledig bestrijkt

Geen spoorvorming

Een ander in het oog springend detail zijn de wielen. Die hebben grofweg de vorm van een tandwiel, met nokken in plaats van een doorlopende naaf. Dit zorgt voor een uitstekende tractie van de wielen, waarvoor hellingen tot 45 procent volgens de fabrikant geen probleem vormen. ‘Maar het grootste voordeel’, zegt Rombouts, ‘is dat de wielen zo geen spoor in het gras maken. Het zijn als het ware kleine pootjes die een stippellijn maken in plaats van een onderbroken streep. En omdat ze door hun vorm veel meer tractie hebben, zijn ze ook smaller dan de wielen op een robotmaaier normaal zijn.’ Overigens zijn ook de wielen van de R-serie zelfreinigend. Verder is het voorwiel aangepast, waardoor de machine beter functioneert. De buitendiameter is groter geworden, waardoor de RK-serie grotere oneffenheden aankan. Bovendien heeft het wiel een conische vorm gekregen, wat het minder kwetsbaar maakt als het toch dreigt vast te lopen. Het zwevend opgehangen maaidek met de verspringende messen zorgt altijd voor perfecte maairesultaten, zelfs op oneffen terrein – en dat bij een maximale maaihoogte van 100 mm. Daarnaast verkleint het zwevende maaidek de kans op breuk van de mesjes. Als er een hard voorwerp onder de machine komt, heeft het maaidek ruimte om mee naar boven te bewegen, zodat de mesjes minder snel zullen breken.
Het zijn allemaal slimme oplossingen om een toch al vrij geavanceerd apparaat nog beter te laten werken. Desondanks is de Robomow RK-serie nog steeds eenvoudig te bedienen en te programmeren dankzij het kleuren-touchscreen. Rombouts: ‘Dit zijn de eerste Robomow-maaiers met een fullcolour-touchscreendisplay. Zodra het maaischema is geïnstalleerd, zorgt de robotmaaier voor het gazon.’ De unieke randtechnologie zorgt voor uitstekende resultaten, zelfs aan de randen – en in maximaal vier secundaire zones en twee afzonderlijke zones die kunnen worden opgeslagen. De krachtige accu maait ongeveer 100-120 minuten voordat de Robomow terugkeert naar het laadstation voor maximaal twee uur. Dankzij dit vermogen is de RK2000 te gebruiken op gazons tot 2.000 m².


Rombouts: ‘Na een paar maanden kan ik al wel zeggen dat de RK1000 en de RK2000 een succes zijn.’
Rombouts: ‘Na een paar maanden kan ik al wel zeggen dat de RK1000 en de RK2000 een succes zijn.’

Draad

Rombouts is dankzij zijn verleden bij MTD de aangewezen man om niet alleen de verkoop, maar ook de installatie van Robomow-maaiers voor zijn rekening te nemen. 'Het installeren van een robotmaaier lijkt eenvoudig, maar je hebt het natuurlijk wel over geavanceerde technologie', zegt hij. 'Er is echt wel wat kennis en precisie voor nodig om de maaier zo goed mogelijk te laten werken. Bij elk model zijn er wel een paar aandachtspunten die je niet in de gebruiksaanwijzing terugvindt. Door mijn ervaring weet ik waar ik op moet letten.' Om te beginnen op het gazon zelf: 'Met mijn elektrische kabellegmachine leg ik een draad onder de graszoden, zodat deze meteen is weggewerkt. Je ziet er na een paar dagen al niets meer van. Daarna installeer ik het laadstation en stel de robot helemaal in. Ik test de complete installatie en geef een uitgebreide uitleg van de robot en de APP. Op deze manier is de klant volledig op de hoogte van alle ins en outs en kan de techniek zijn werk doen.'
En voor het geval er toch iets aan de hand is, biedt Robomow standaard drie jaar garantie op alle maaiers uit de RK-serie. Als klanten hun product registreren op de site van Robomow, komt daar zelfs nog een extra jaar garantie bij.

Meer informatie: www.robomow.com



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER