Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Unieke watercyclus genomineerd voor Gouden Gieter

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 30 juli 2021
143 sec


Daken worden tegenwoordig steeds multifunctioneler ingericht en ingezet. Het waterbeheer krijgt hierbij ook een steeds crucialere rol. Optigrün Benelux, Hydraloop en Mijnwaterfabriek hebben een systeem ontwikkelt wat ervoor zorgt dat het gebruik van leidingwater met zo'n 90% afneemt. Een belangrijk gedeelte hierin is het opvangen van regenwater en het slim inzetten én het hergebruik van water.


Pilot De Hout is de testsite van Optigrün Benelux in Hem. Hier zijn alle nieuwste innovaties op het gebied van waterbeheer op kavelniveau gecombineerd met als doel een optimale waterneutrale watercyclus te realiseren. Door een slimme combinatie van innovatieve methodes voor waterbeheer gaan de bewoners van testsite Pilot De Hout in het Noord-Hollandse Hem zo'n 90% minder water verbruiken. Stap 1: Regenwater opvangen en op een slimme manier zowel binnens- als buitenshuis inzetten. Stap 2: Het water opnieuw opvangen, reinigen én hergebruiken.

Testsite

De testsite in Hem is een gebouw welke geheel onderkelderd is. De kelder is 2/3 groter qua oppervlak dan het gebouw en steekt dus aan alle kanten uit. Hierdoor onderstaat er rondom het gebouw een groot kelderdek welke is uitgevoerd met de allerlaatste innovaties op retentiedak en regenwatermanagementgebied. Ook in het gebouw zijn de meest recente innovaties toegepast als het gaat om klimaatbeheersing.


Water oogsten
Het Optigrün Retentiedak met Smart Flow Control en speciaal ontwikkelde zuiverende substraten 'oogst' de regen dat op het kelderdek valt en zorgt ervoor dat op basis van de weersvoorspelling er altijd voldoende ruimte is in het Retentiedak systeem om een voorspelde bui te kunnen opslaan.
Op het moment dat het water van het Retentiedak moet worden afgevoerd, of overloopt, zal dit naar een ondergrondse Optigrün RigoCollect tank stromen. Middels een slimme pomp, de QuadroLift kan het water vanuit de tank teruggepompt worden naar het Retentiedak in tijden van droogte. Dit alles slim aangestuurd vanuit de Smart Flow Control op het Retentiedak. Dit hele systeem is het Water Balance Control. Hierdoor wordt wateroverlast en droogteschade voorkomen maar geeft het ook een impuls aan de biodiversiteit en koeling op de kavel.


De combinatie van Optigrün, Hydraloop en Mijnwaterfabriek zorgt ervoor dat het gebruik van leidingwater met 90% afneemt.

Water te kort

Omdat er in langere periodes van droogte watertekort kan ontstaan, wordt het waterniveau aangevuld door Hydraloop. Dit prijswinnende systeem voor grijswaterrecycling verzamelt het water van douche, bad, wasmachine en condenswater van de wasdroger. Het water wordt via een speciaal proces gereinigd en kan vervolgens hergebruikt worden - bijvoorbeeld voor het spoelen van toiletten, om de tuin te irrigeren én om eventuele watertekorten op de kavel en kelderdek op te lossen. Hierbij wordt water wat gebruikt is voor wasmachine, douche, bad en condenswater van de wasdroger middels een speciaal proces gerecycled en naar de Optigrün RigoCollect tank gestuurd. Dit water kan dan weer gebruikt worden om het watertekort op de kavel en kelderdek op te lossen.


Op de testsite en in het gebouw is ook gebruik gemaakt van Mijnwaterfabriek waarbij regenwater de toiletten spoelt en gebruikt wordt voor de douche, bad en wasmachine. Het toiletwater komt niet terug in het Optigrün regenwatermanagementsysteem maar gaat uiteraard naar de rioolwaterzuivering, al het andere water zal op de kavel blijven.


Waterverbruik

Het gemiddelde waterverbruik in Nederland is ruim 130 liter per persoon per dag. Voor Pilot De Hout gaan we uit van een waterverbruik van 13 liter per persoon per dag. De combinatie van Optigrün, Hydraloop en Mijnwaterfabriek zorgt ervoor dat het gebruik van leidingwater met 90% afneemt. De kans op een tekort aan water op de kavel na of tijdens een periode van (extreme) droogte wordt daarmee nog verder verkleint. Naast een waterbesparing in het gebouw en op de kavel zorgt de Hydraloop combinatie met het Optigrün Regenwatermanagement systeem voor minder belasting van de rioolzuiveringsinstallatie (RWZI). De kans op een teveel aan water op de kavel in of na een periode van (extreme) regen is uiteraard nog altijd aanwezig, maar door het slim toepassen van het Regenwatermanagement systeem wat op het juiste momenten gedoseerd kan worden waardoor het ook een bijdrage kan leveren aan het op peil houden van het oppervlakte- en grondwater.


Gouden Gieter

De vakbladen Stad+Groen en de Hovenier gaan voor de tweede maal op zoek naar vakmensen die creatieve, praktische oplossingen hebben voor de alledaagse problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering. Heb jij zo'n idee of product? Geef je dan nú hier op. Onderaan het artikel staat een invulformulier.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Dahlia- en Doorbloeidagen in Bloemenpark Appeltern
zaterdag 7 september 2024
t/m zondag 8 september 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER