Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

5% loonsverhoging in nieuwe cao hoveniersbedrijven

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 27 juli 2021
93 sec


Er ligt een nieuw cao voor de hovenierssector klaar. De looptijd is van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2023. Binnen deze looptijd zal het loon structureel verhoogd worden met 5%.


De loonsverhoging zal verlopen in twee stappen. De eerste loonsverhoging staat gepland voor 1 september 2021 en per 1 september 2022 nog eens 2,5%. Dit resultaat is bereikt door de sociale partners in de hovenierssector, waaronder VHG, FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen.

Extra loonsverhoging voor lagere loonschalen

Voor de lagere loonschalen is een extra loonsverhoging onderhandeld. Dit moet de verschillen tussen lage en hogere inkomens verkleinen. Hiervoor wordt per 1 september 2021 de loonschaal I voor aanlooptrede A tot en met C verhoogd met 1% extra. Ook treden 0 tot en met 3 van de laagste loonschaal ontvangen 1% extra verhoging van het loon.


Bonus

Verder is er voor alle medewekers die op 31 december 2021 in dienst waren een eenmalige uitkering van 300 euro bruto afgesproken. Deze uitkering is naar rato van het dienstverband van de medewerker.


Seniorenregeling

Deelnemers aan de seniorenregeling kunnen nu al niet tot overwerk en consignatie worden verplicht. Er is afgesproken dat deze vrijstellingen ook gelden voor werknemers die in aanmerking komen om gebruik te maken van de seniorenregeling, maar hier niet aan deelnemen.


Ketenregeling

Sociale partners onderzoeken of aan de huidige afspraken van de uitzondering van de ketenregeling conform artikel 9 lid 3 inzake seizoensomstandigheden, functiegroep 4 als extra uitzonderingsgroep kan worden toegevoegd.


Opleidingskosten

In de nieuwe cao wordt opgenomen dat terugbetaling van opleidingskosten door de werknemer alleen van toepassing is als dit vooraf schriftelijk tussen werkgever en werknemer is overeengekomen. Er wordt gekeken of een standaard overeenkomst als bijlage aan de cao kan worden toegevoegd.


Reiskostenvergoeding

De vergoeding per gereden kilometer blijft € 0,19. De maximum vergoeding per dag wordt met 50% verhoogd naar:
1 t/m 10 km heen en terug: €1,90 per dag
11 t/m 20 km heen en terug: €2,65 per dag
Vanaf 21 km heen en terug: €3,- per dag


Kleding en tekenvoorlichting

De vergoeding wordt verhoogd naar € 200 per jaar. Over het belang van goede tekenwerende kleding zal informatie worden gedeeld. Dat betekent dat werkgevers en werknemers hierover voorlichting krijgen.


European Tree Worker (ETW)

Deze functie wordt onderdeel van het functiehuis in de cao.


Onderzoeken

De werkgroep duurzame inzetbaarheid moet eerst nog verschillende onderwerpen onderzoeken voordat het komt met een advies. Dit zal gaan rondom de Regeling vervroegd uittreden, verlofsparen, uitbreiding seniorenregeling en financiering en premieverdeling Colland Arbeidsmarkt. Hierover kunnen daarna eventuele cao-afspraken worden gemaakt.


Corona en hitte

De werkgroep corona- en hitteprotocol heeft als streefdatum 1 augustus 2021 om het onderzoek af te ronden en advies uit te brengen aan cao-partijen. Hierna kunnen partijen de protocollen vaststellen en publiceren.


PAWW

Sociale partners hoveniers staan positief tegenover een verlenging van de cao PAWW waarmee het 3e jaar WW wordt gefinancierd. Een overkoepelende (Colland) werkgroep onderzoekt dit verder.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Rene de Roos
Thursday 23 September 2021
Waar ik verbaast over ben is dat we geen vorstverlet in de cao hebben
De laatste jaren hebben we toch steeds weer meer en langer vorst of sneeuw gehad en voor vele hoveniers zit je dan thuis en een paar doen strooien enzo maar de rest kost gewoon geld om de mannen thuis te laten zitten terwijl de uwv best kan betalen maar het niet doet omdat het niet in de cao staat maar er komt wel ff 5%loonsverhoging
Vriendelijke groet rene hovenier de roos Lelystad

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER