Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ik heb het nog nooit gedaan

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 5 augustus 2021
85 sec


'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan', zo oordeelde mijn naamgenoot, geïnspireerd door Pippi Langkous, toen hij vorig jaar in dit vakblad een artikel over zwemvijvers las. En zie: amper een jaar later poseert hij trots op de steiger van zijn eerste zwemvijver.


Als bewijs de foto op de voorzijde van dit blad. Ik hou daar wel van. Een ondernemer mag best een beetje branie hebben; ik heb ook ooit mijn eerste stukje geschreven en blad in elkaar geknutseld zonder dat ik precies wist hoe het moest. Ondernemen is risico's nemen en stappen zetten; van mensen die zeggen dat iets niet kan krijg ik persoonlijk altijd jeuk.

Hoveniers laten zich weleens onnodig bang maken door allerlei betweters die het moeilijker maken dan strikt noodzakelijk

Ook hoveniers laten zich weleens onnodig bang maken door allerlei betweters die het moeilijker maken dan strikt noodzakelijk. Als we niet allemaal de interne Pippi Langkous-modus zouden aanzetten, zou de gemiddelde Nederlandse hovenier nog steeds op pad gaan op een oude fiets met een hark, een spa en een schoffel onder de snelbinder en niet de beschikking hebben over al die fantastische technieken. En vooral zou het productenpakket van een hovenier veel eenduidiger en saaier zijn. Ik las pas geleden een artikel: 'Wanneer mag de tuin weer tuin zijn?' Dus gewoon een plek waar je wat bomen en planten en een stukje gazon hebt. Diep in mijn romantische hart vind ik dat ook. Maar voor het vak van de hovenier, vooral de ondernemende hovenier die ook nieuwe dingen durft te proberen, is zo'n ouderwetse bordertuin maar saai vergeleken met een moderne tuin die eigenlijk een voorzetting is van het interieur. Daar kan en mag een hovenier werkelijk uitpakken en laten zien wat hij of zij waard is.

Doe je huiswerk en zorg dat je goed geïnformeerd bent

Het bewuste zwemvijverartikel begint overigens wel met de terechte waarschuwing: 'Doe je huiswerk en zorg dat je goed geïnformeerd bent.' Mijn enthousiasme voor de Pippi Langkous-methode van mijn naamgenoot zal overigens niet door iedereen gedeeld worden. De aanleg van een zwemvijver is weliswaar de facto niet moeilijker dan van een meertje of een vennetje; je stelt alleen hogere eisen aan de helderheid van het water. Het VHG Platform komt daarom met een Nederlandse versie van de Duitse FLL-normen voor zwemvijvers. Goed nieuws, natuurlijk. Zwemvijvers worden steeds populairder in Nederland en daar past een goede norm bij. Wellicht jammer dat deze nieuwe set regels niet de status heeft van een keurmerk.

LEES OOK
'Voor een zwemvijver moet je je huiswerk doen'
30-07-2021 | ARTIKEL
214 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER