Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Paleis Het Loo: geautomatiseerd buxushagen snoeien

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 6 juli 2021
86 sec


'Wij kunnen nu ergonomischer, sneller én netter hagen snoeien; dat heeft de toekomst'

De tuinen van Paleis Het Loo hebben kilometers en kilometers aan Buxus- en Ilex-haagjes. Het knippen van deze hagen is lang op de klassieke manier gegaan. Het veertienkoppige tuinteam stond voorheen maandenlang uren achter elkaar gebogen om de hagen te knippen met de hand. Al bijna een decennium heeft het team een meer geautomatiseerde en vooral ergonomische manier ontwikkeld voor het snoeien van de hagen.

Snoeien bovenkant hagen
Snoeien bovenkant hagen

Als je de tuinen van Paleis Het Loo binnenstapt, is het een beetje alsof de tijd heeft stilgestaan. Je komt terecht in een klassieke barok tuin met klaterend water en kilometerslange haagjes. Klassiek betekent bij Paleis Het Loo allerminst achterhaald. Zo was het tuinteam bij het onderhoud van de hagen zo'n acht jaar geleden al zijn tijd vooruit.

Geautomatiseerd haagknippen

Het onderhoud van de hagen was ergonomisch gezien geen fijne klus. Daarom werd dit werk zo'n acht jaar geleden deels geautomatiseerd. De ijzeren randen naast de haagjes doen niet alleen dienst als figuratie. De randen zijn ook een hulpmiddel om de snoeiapparatuur op te laten lopen met wieltjes. Deze elektrische snoeischaren zijn zelf door ontwikkeld uit doodgewone Stihl accuapparaten. Het tuinteam heeft beschikking uit twee hoogtescharen en twee scharen voor de zijkant. Hoe het werkt is lastig uit te leggen. Gelukkig zijn hoveniers Berend Kerkdijk en Desley Wijgman bereid het geheel te demonstreren op video.



Ergonomische winst

De tijdwinst is door de gedeeltelijke automatisering niet heel groot, maar qua ergonomie is de winst enorm, aldus Martien Bouwmeester, medewerker Tuindienst. 'Na het onderhoud van de hagen hadden de medewerkers regelmatig rugklachten. Met deze methode is dat verleden tijd. Je kunt tijdens de werkzaamheden continu rechtop blijven staan. Verder is de inzet van vakantiekrachten makkelijker geworden. Die kunnen met enige uitleg nu ook bij ons komen snoeien.' Met de huidige geautomatiseerde methode duurt het snoeien zo'n twee maanden. Toen dat nog handmatig gebeurde, nam de klus tweeënhalve maand in beslag. De tijdwinst lijkt dus klein, maar dat komt volgens Bouwmeester vooral doordat het opruimen het meeste werk is. 'De winst halen we vooral uit het feit dat we nu zorgvuldiger met onze mensen omgaan.'


Met deze snoeimethode zijn rugklachten verleden tijd, je kunt tijdens de werkzaamheden continu rechtop blijven staan


Opruimen

Maar ook voor het opruimen van het snoeiafval heeft het tuinteam eigen methodes ontwikkeld. Ze werken met een elektrische zuigmachine waarop een door henzelf ontwikkelde zuigmond zit. De normale Glutton-zuigmachine heeft een zuigmond met één handgreep. Samen met het technische team ontwikkelde het tuinteam er een met twee handgrepen, waardoor je het werk makkelijker een hele dag kunt doen. Daarbij werken de ontwikkelde machines op accu.


Martien Bouwmeester medewerker tuindienst Tuinen het Loo
Martien Bouwmeester medewerker tuindienst Tuinen het Loo



Demonstratie snoeien zijkant Paleis Het Loo
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Jan
Thursday 8 July 2021
Geweldig, zo zie je maar dat mensen uit de praktijk gewoon boeren verstand het werk beter en lichter kunnen maken.
En nu maar hopen de de mensen van de RI en E er geen commentaar op hebben omdat de CE markering er natuurlijk op ontbreekt !

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER