Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoveniersbedrijf De Briellaerd verrijkt showtuinen met bloembollen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 18 mei 2021
67 sec


Alle showtuinen van de Briellaerd zijn door Jub Holland voorzien van een nieuwe beplantingslaag van maar liefst tienduizenden bloembollen, naar een ontwerp van Carien van Boxtel. Zelfs de gazons werden onder handen genomen.


Fotografie Joop Huner
Fotografie Joop Huner

De bloembollen, waaronder veel vroegbloeiende soorten, verlengen de bloeiperiode van de showtuin en geven de tuin zo al vroeg in het jaar een aantrekkelijk uiterlijk. Bovendien vormen ze extra nectar- en stuifmeelbronnen voor vroeg vliegende bijen en hommels. Bloembollen geven iedere beplanting een nieuwe dimensie: een kleurrijke pop-up met jaarlijks terugkerende soorten, of een geweldig seizoensaccent van bijvoorbeeld tulpen in de meest bijzondere kleuren.

Eigen ontwerp

Iedere showtuin werd voorzien van een eigen bollenontwerp, afgestemd op de sfeer, de bezonning, de bodemgesteldheid, de bestaande beplanting en het karakter van de betreffende tuin: van heel romantisch, uitbundig en kleurrijk tot ingetogen architectonisch en natuurlijk.
Soms werden de bollen gemengd in grote drifts aangeplant tussen de vaste planten of onder heesters. Ook werd een aantal gazonvlakken van vroegbloeiende soorten voorzien, al dan niet gemengd. Hier werd rekening gehouden met een eerste maaimoment aan het eind van april. Vele bijzondere soorten, zoals cultivars van Allium, Camassia en botanische lelies, werden als accentplanten toegepast. Ook was er veel aandacht voor natuurlijke, inheemse soorten, zoals Eranthis hyemalis (winterakoniet), Galanthus nivalis (sneeuwklokje), Corydalis solida (vogeltje op de kruk), Anemone nemorosa (bosanemoon) en heel veel Hyacinthoides non-scripta (boshyacint). De eerste resultaten zullen dit voorjaar te bewonderen zijn in het hovenierscentrum in Barneveld.


De bollen werden soms gemengd in grote drifts aangeplant tussen de vaste planten of onder heesters


Bijzondere technieken

Alle te beplanten borders en plantvakken werden schoongeharkt, zodat de bollen goed uitgezet konden worden. Het weggeharkte blad werd na het aanplanten weer opgebracht als beschermende mulchlaag. Alle bloembollen werden handmatig geplant met verschillende planttechnieken: soms met een spade, maar ook de priem werd veel gebruikt, vooral voor de kleinere soorten en om schade aan bestaande beplanting te voorkomen. Verder werd er een bollenboor gebruikt (een soort appelboor of aardappelpoter). De gebruikte gereedschappen kwamen van Sneeboer Tools.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER