Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De tweede bemestingsronde - waarom bemesten in de zomer?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jennifer Berg, vrijdag 18 juni 2021
163 sec


Het voorjaar is voor de meeste hoveniers een natuurlijk moment voor de eerste ronde bemesting. Ook in het najaar zien we steeds vaker dat hoveniers de tuin en het gazon winterklaar maken met een hoge kaliumgift. De zomerperiode wordt echter meestal overgeslagen. Op de een of andere manier lijkt dat geen normale periode om te bemesten; het is warm en beregenen vraagt vaak alle aandacht. Toch is de tweede bemestingsronde belangrijk voor border en gazon. Waarom is dat zo?


We zijn vandaag in Mariaheide bij Jeroen Hurkmans van D'n Hurk Gazon. Hij is zeven jaar geleden begonnen met het leggen van gazons en is hierin volledig gespecialiseerd. Hij legt geen borders aan, geen schuttingen of vijvers, alleen maar gazons. Vanaf het eerste moment is Hurkmans een enthousiast DCM-gebruiker. 'Voordat ik begon met mijn eigen bedrijf, heb ik tien jaar gewerkt bij een grote plantenkwekerij. Ik weet dat organische meststoffen op de lange termijn een veel positiever effect hebben. Daarom werk ik al vanaf het begin met DCM. Mijn klanten zijn tevreden en ik heb geen klachten', aldus Hurkmans.

Druk, druk, druk

Net als bij veel hoveniersbedrijven is het bij D'n Hurk Gazon momenteel erg druk. De verklaring die Hurkmans hiervoor geeft, horen we op meer plaatsen: 'Door corona zijn mensen meer thuis en wordt er geïnvesteerd in het huis en de tuin. Het geld kon tot nu toe niet worden uitgegeven aan horeca of buitenlandse vakanties en daar lijkt de tuin van te profiteren. De opdrachtportefeuille van hoveniers is goed gevuld.' Het werkgebied van D'n Hurk bestaat uit bedrijven en particulieren rondom Veghel, Uden, Boekel en Bernheze, maar indien nodig werkt D'n Hurk ook landelijk. Het hele jaar door heeft het bedrijf volop werk met aanleg en onderhoud. Vorig jaar werd het laatste gazon op 14 december gelegd; het eerste gazon van dit jaar werd direct na de sneeuw- en vorstperiode gelegd. Als gevolg van de zachtere winters loopt het seizoen bijna twaalf maanden door.


Advisering

Voor de bemesting laat Hurkmans zich adviseren door accountmanager Jeffrey Jansen van DCM, verantwoordelijk voor de ondersteuning van hoveniers in het zuiden van het land. Bij de aanleg van gazons wordt gekozen voor DCM Vivimus en DCM Activator. DCM Vivimus zorgt voor structuur en voldoende organische stof; DCM Activator is een aanlegmeststof voor de eerste periode na inzaai of aanleg met graszoden. Na een paar weken wordt bemest met een halve dosering DCM Mix 3. De tweede bemestingsronde volgt een week of tien later; hierbij wordt gekozen voor DCM Mix 3 of DCM Vital-Green. Jansen geeft aan dat beide meststoffen passen in de tweede ronde: 'Tot een paar jaar geleden was ons advies DCM Mix 3. Maar sinds we DCM Vital-Green in het assortiment hebben, kiezen hoveniers steeds meer voor deze meststof. DCM Vital-Green heeft een snelle werking en is echt een oppepper voor het gazon. DCM Mix 3 stimuleert vooral een rustige groei.' Dus afhankelijk van de behoefte - oppepper of rustig laten groeien - maakt Jansen een keuze. In het najaar is DCM Mix 6 aan de beurt en in de winter kalk.


'Hurkmans vertelde dat de kwaliteit van de gazons een aantal maanden na aanleg vaak terugloopt'

Onderhoudscontract

Hurkmans en Jansen stelden samen een onderhoudscontract voor klanten op, omdat het onderhoud niet altijd op de juiste manier en het juiste moment plaatsvindt. Daarnaast kiezen klanten steeds vaker voor gemak en willen ze ontzorgd worden. Een onderhoudscontract is in zo'n geval een goede oplossing. Ongeveer de helft van de nieuwe klanten maakt hier gebruik van. Het bemestingsplan wordt per gazon vastgesteld, veelal in combinatie met een bodemanalyse. De behoefte aan gemak zien we ook bij de aanleg: ongeveer 90 procent van de klanten kiest voor graszoden, dus voor een snel resultaat.


'Hoveniers weten vaak niet dat een tweede bemestingsronde belangrijk is om het gazon goed de zomer door te krijgen'

Jansen vertelt hierover: 'Hurkmans liet weten dat de kwaliteit van de gazons een aantal maanden na aanleg vaak terugloopt. Klanten weten meestal onvoldoende hoe ze het gazon moeten onderhouden en meststoffen worden vaak vergeten. We zien dit op meer plekken. Het is zonde als er geld wordt besteed aan een mooi gazon en de kwaliteit na verloop van tijd terugloopt.'

Vergeten rondje

Met name de tweede bemestingsronde wordt vaak vergeten. Hoveniers (en ook consumenten) weten meestal niet dat deze ronde belangrijk is om het gazon goed de zomer door te krijgen. Jansen ziet dit helaas vaak: 'Een organische meststof van DCM werkt ongeveer drie maanden. Dit betekent dat bemesting die in het voorjaar is gegeven eind juni, begin juli is uitgewerkt. Het is dan volop zomer, de temperatuur is hoog en het gazon heeft naast vocht ook voeding nodig. Ik zie vaak gele gazons in augustus, afgestorven gras en dode plekken. Dit kun je voorkomen door een tweede bemestingsronde in de zomer. Naast vocht is voldoende voeding essentieel voor een groen gazon in de zomer', aldus Jansen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER