Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vrijspraak voor bestuurder na dodelijk grasmaaierongeluk

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 14 mei 2021
64 sec


Deze week heeft de rechtbank de bestuurder van een dodelijk grasmaaierongeluk vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er geen schuldverwijt te maken aan de bestuurder. Het dodelijk ongeluk vond plaats in Kampen, september 2018, bij een basisschool tijdens het speelkwartier.


Het OM eiste een taakstraf van 180 uur tegen de bestuurder, omdat hij tekort zou zijn geschoten. De rechter ziet dit anders en ging over tot vrijspraak. Ten tijde van het ongeval er waren geen geschreven of ongeschreven regels voor maaiwerkzaamheden in de buurt van kinderen. Ook tijdens de opleiding van de bestuurder is hem hier niets over verteld, daarom valt hem volgens de rechtbank niets te verwijten.

De rechtbank verwijt de man wel dat hij niet in zijn spiegels bleef kijken toen hij achteruit reed, maar mogelijk had het ongeluk ook zo niet voorkomen kunnen worden. De grasmaaier heeft namelijk een grote dode hoek en uit onderzoek bleef onduidelijk waar het meisje zich bevond ten opzichte van de grasmaaier.

De grasmaaier heeft namelijk een grote dode hoek en uit onderzoek bleef onduidelijk waar het meisje zich bevond ten opzichte van de grasmaaier

Gebeurtenissen

De toen 19-jarige man maaide als stagiair in opdracht van de gemeente Kampen een groot grasveld in de buurt van een basisschool. De man was bezig met het maaien van het gras en waarschuwde de kinderen om weg te gaan. Volgens de medewerker zwaaide naar de kinderen en op zijn claxon drukte. Toen hij dacht dat ze allemaal weg waren, reed hij de machine achteruit waarbij hij plotseling een meisje zag lopen dat een snoekduik maakte. Hoewel hij remde, werd het meisje aangereden en belandde onder het voertuig.


Lessen

De gemeente Kampen heeft naar aanleiding van dit ongeluk een onafhankelijk onderzoek laten doen, om dergelijke ongelukken uit te sluiten. Daaruit kwamen drie bevindingen: het plaatsen van achteruitrijcamera's en zwaailichten op alle machines. Ten tweede de opleiding voor gemeentelijke groenmedewerkers aanpassen en geen maaiwerkzaamheden uitvoeren tijdens schooluren.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Dionysios Sofronas
Friday 14 May 2021
Ik vraag me af of de uitspraak hetzelfde zou zijn geweest als het om een commerciële partij ging.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Dahlia- en Doorbloeidagen in Bloemenpark Appeltern
zaterdag 7 september 2024
t/m zondag 8 september 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER