'Bokashi zorgt voor een hele mooie bodemstructuur' |
|
|
|
 |
| 59 sec |
Het eindproduct van gefermenteerd groenafval wordt bokashi genoemd. Dit woord, ontleend aan het Japans, betekent letterlijk 'goed gefermenteerd organisch materiaal'. Met fermenteren kunnen diverse groene reststromen verwerkt worden voor hergebruik. Het recent opgerichte Bokashi bv gelooft in de kracht van het gefermenteerde materiaal en wil hier vol op inzetten.
Daan Bruin met zijn nieuwe product Bokashi |
Bokashi bv is een initiatief van drie groenbedrijven. Zij zien met eigen ogen dat het leven in onze bodem afneemt. In de groenvoorziening en tuinonderhoud wordt veel weggenomen en weinig teruggegeven. Daan Bruin van Bruin Groenvoorziening is een van initiatiefnemers van het nieuwe bedrijf en razend enthousiast. 'Wij hebben inmiddels diverse pilots gedaan met bokashi. We zien dat er significant minder uitval is bij de aanplant waar bokashi is verwerkt ten opzichte van de gewone aanplant.'
Bokashi?
Bokashi is vergelijkbaar met het inkuilen van veevoer. Groene, niet houtige, reststromen worden luchtdicht afgedekt om voedingsstoffen zoveel mogelijk te bewaren. Het wekt anders dan composteren omdat het een koud en gesloten proces is. zouden hierbij zijn dat er veel voedingsstoffen in het eindproduct achterblijven, dat er nagenoeg geen CO2 en koolstof vrijkomt en dat er geen warmte verloren gaat.
Bruin demonstreert verder dat de 'luchtigheid' van de bodem ook beter is. 'Bij de aanplant waar bokashi is aangebracht kan ik zó met mijn vingers in de bodem en zie je wormen gewoon lopen. Het bodemleven wordt echt verbeterd', aldus Bruin.
Hype Vorig jaar liet Branchevereniging Organische Reststoffen BVOR kritische geluiden horen rondom bokashi. Ze spraken over een hype waarbij gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de stof ontbreekt. Bruin is bekend met het standpunt van de BVOR, maar herkent dit in de praktijk niet. 'Wij hebben diverse pilots gedraaid en zien dat bokashi wel degelijk positieve effecten. Wij zijn enthousiast.'
LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|