Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Waar ligt de mooiste rotonde van Nederland?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 21 december 2020
181 sec


De vakbladen De Hovenier en Stad+Groen gaan ieder jaar op zoek naar de allermooiste rotonde van Nederland. Ook dit jaar stroomde onze inbox weer vol met mooie nominaties waar Nederlandse weggebruikers van genieten.


Voor u ligt het tweede artikel over de kanshebbers op de gewilde titel: Rotonde van het Jaar. In de kerstvakantie zal de vakjury zich buigen over de genomineerden. De prijs wordt begin 2021 uitgereikt.

Burgerparticipatie op de rotonde

Niet alleen hoveniersbedrijven adopteren rotondes. In Belfeld bekommerden buurtbewoners zich zozeer om een lokale rotonde, dat zij besloten een werkgroep op te richten voor het onderhoud. De staat van deze rotonde in Geloërveld was menig inwoner een doorn in het oog. Het ontwerp en de aanplant kwamen uit de hoge hoed van Brauer Groen hoveniers en groenvoorzieners. Het onderhoud is in handen van de werkgroep. De gedachte achter de werkgroep is om mensen uit de buurt met elkaar in contact te brengen: 'Gezelligheid en elkaar leren kennen door samen een mooie rotonde te creëren en te onderhouden. Daarnaast hebben wij fijn contact met Brauer Groen en vinden wij dat zij deze prijs verdienen', aldus Romy Stürbl van de werkgroep.Ideaal marketingmiddel

Hoveniersbedrijf de Langstraat is al jarenlang de trotse adoptieouder van de rotonde aan de Kastanjelaan te Drunen. Marcel Muskens van het bedrijf laat weten: 'Onlangs is deze weer gepimpt met duizenden vaste planten.' De keus voor adoptie werd toentertijd snel gemaakt. Muskens: 'De rotonde ligt dicht bij ons bedrijf, in een doorgaande weg richting de snelweg. Mede omdat collega-hoveniers deze marketingstrategie niet toepasten, gingen wij er wel op in.'De rotonde is aangekleed met de welbekende hortensia 'Forever and ever' uit het nabijgelegen Elshout. Verder zijn de hoge Cornus-struiken en meerstammige krentenbomen ware eyecatchers, in combinatie met de vele soorten vaste planten zoals Verbena, Persicaria, Sedum, Nepeta, Rudbeckia, Pennisetum, Liriope, Teucrium, Stipa, Aster en Geranium. De cortenstalen rand van 60 cm hoog en de acaciahouten palen die mooi in een bedje van Waldsteinia staan, maken het geheel af. Muskens: 'We halen er veel naamsbekendheid uit, door de vrolijkheid en de wisselende reclameborden op de vier doorgangen.'


De rotonde is aangekleed met de welbekende hortensia 'Forever and ever' uit het nabijgelegen Elshout

Rotonde in Sint Willebrord
Rotonde in Sint Willebrord

Entree Sint Willebrord

De entree van het Brabantse dorp Sint Willebrord is een rotonde die Jansen Hoveniers samen met De Krom Bestratingen heeft gerealiseerd. Het ontwerp kwam tot stand door de inwoners van de hele gemeente Rucphen te vragen: Waar staat Sint Willebrord voor, wat typeert haar inwoners en waar zijn zij trots op? Hierop ontving het hoveniersbedrijf meer dan 400 reacties. Er waren zelfs kunstenaars uit de rest van Nederland die hun ideeën of ontwerpen wilden delen. Uit al deze inzendingen werden bepaalde thema's gedestilleerd die al vaak zijn genoemd: sport, ambacht, gebouwen, bakens, geschiedenis en tekst.
Dit resulteerde in een ontwerp waarbij van bovenaf de uitdrukking van yin en yang waarneembaar is. De 'yang' in de vormgeving is uitgevoerd in een verhardingsmateriaal, wat staat voor gehardheid en volharding; de 'yin' is uitgevoerd in groen, wat staat voor toekomstig leven en zachtheid. Als je de rotonde van de zijkant bekijkt, komen de vijf eerdergenoemde thema's naar voren. De rechte lijnen zijn uitgevoerd in cortenstaal met een bepaalde hoogte; in beide lijnen zijn de vijf thema's weergegeven, in tekst, als beeldmerk en als afbeelding. Door middel van stansen is diepte gecreëerd, wat tevens de diepgang, historie en gelaagdheid van het dorp symboliseert.
De gekozen beplanting sluit aan bij het ontstaan van het kerkdorp, zijn oorsprong en ambachten. Denk daarbij aan heide, gagel en berk. De overige gekozen soorten zijn voor insecten en vlinders een voedselbron: dropplant, lavendel, schoenlappersplant, salvia, leliegras en Pennisetum. Ook is er veel rekening gehouden met de biodiversiteit, waarmee extra aandacht word gegeven aan duurzaamheid en ook aan een lage onderhoudsintensiteit. Daarnaast is er in elke periode van het jaar een aantrekkelijke aanblik, waarin de seizoenen te herkennen zijn. In de gehele uitvoering is duurzaamheid doorgevoerd, waarmee de toekomst wordt gesymboliseerd. Zo is de rotonde gevoegd met een waterdoorlatend voegmiddel van Romfix en is het Romfix-systeem gebruikt als basis, om verzakkingen te voorkomen. In de cortenstalen muren zijn insectenkamers gemaakt en alle verlichting is led.De 'yang' die is uitgevoerd in een verhardingsmateriaal, dient tevens om de activiteiten en de seizoenen die worden beleefd in het dorp een podium te geven. Daarbij valt te denken aan het aanbrengen van fietsen gedurende de Dorpenomloop of kerstbomen in de kersttijd.

Het hemelwater wordt op een natuurlijke manier afgevoerd

Waterretentie-rotonde

In de gemeente Haarlem is een rotonde toekomstbestendig ingericht. Biodiversiteit en verstandig omgaan met hemelwater stonden bij deze rotonde voorop. Het hemelwater wordt op een natuurlijke manier afgevoerd en de bermen zijn voorzien van een rijk bloemenmengsel, zodat ze de hele zomer een aantrekkelijk beeld bieden en voor iedereen iets om van te genieten. Het uitgebreide beplantingsplan is samengesteld door Griffioen, met meer dan 20 soorten vaste planten. Het is niet de enige rotonde in de gemeente die zo is ingericht; dat zijn er in totaal vier.2022

Ken jij een rotonde bij jou in de buurt die je nog wilt nomineren voor de titel? Dat kan! Ook in 2021 gaan wij weer opzoek naar de allermooiste rotondes. Stuur gegevens over de rotonde met de naam van het groenbedrijf dat hem onderhoudt onder vermelding van 'De mooiste rotonde' naar willemijn@nwst.nl. Wie weet wordt die begin 2022 beloond met de befaamde rotonde-bokaal, eeuwige roem en de titel Mooiste Rotonde van Nederland!

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
john van kerkhoff
Wednesday 23 December 2020
De rotonde in spanningen met de oude auto's is nog steeds de mooiste!
Pieter van Capelleveen
Tuesday 5 January 2021
Leersum, de rotonde met schaapjes van steen en staal

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER