Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Activisme

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 18 november 2020
70 sec


Als hoofdredacteur is aan mij de eer om de kers te plaatsen op de taart die dit vakblad is, en wel in de vorm van dit hoofdredactionele commentaar. Dat is iedere keer weer een eer en een genoegen. Als vakbladuitgeverij zijn we nog niet zo heel lang actief in deze sector, maar we zijn zowaar verliefd geraakt op dit vakgebied. Hoveniers hebben - op vakbladjournalisten na - misschien wel het mooiste beroep van de wereld. Het onderwerp is groen, maar daarnaast gaat het vooral om mensen en klanten en raakt het beroep deze mensen in hun persoonlijke levenssfeer. Bovendien is het een vak waarmee je echt een praktische bijdrage kunt leveren aan zo'n beetje alle belangrijke thema's die met groen verbonden zijn: ecologie, biodiversiteit, klimaatverandering, en misschien nog wel tien andere zaken die de komende jaren steeds belangrijker zullen worden.


Voor hoveniers gaat het om groen, maar uiteindelijk vooral om mensen

Als je het werk van de gemiddelde hovenier afzet tegen wat activisten graag zouden willen, lijkt het misschien niet genoeg wat er in de doorsnee tuin gebeurt. Maar er is een - niet onbelangrijk - verschil: hoveniers moeten hun salaris verdienen met het ontwerpen en realiseren van tuinen en zijn in hun werk dus afhankelijk van de wensen van klanten.

Klanten overtuigen gaat nu eenmaal niet zo goed met het betweterige opgestoken vingertje van de activist

Als je vervolgens met een strikt activistische bril kijkt naar wat hoveniers in de praktijk doen, zou je best wat vraagtekens kunnen zetten bij hun rol. Natuurlijk is er meer mogelijk, maar het is makkelijk praten achter je eigen laptopje. Ook hier geldt dat de beste stuurlui aan wal staan. Als je ecologie en biodiversiteit echt in praktijk wilt brengen, zul je als eerste de klant moeten overtuigen, en dat gaat zelden goed met het betweterige opgestoken vingertje van de activist. Ik denk dat de natuur meer gebaat is bij pragmatische hoveniers die doen wat mogelijk is. Een activistische en betweterige houding lijkt mooi aan de buitenkant, maar is uiteindelijk weinig effectief en zal er misschien zelfs voor zorgen dat nog meer burgers hun tuin compleet gaan verstenen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER