Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bijzondere tuinen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 26 oktober 2020
130 sec


De projectenparade is een overzicht van de mooiste en meest bijzondere tuinprojecten van afgelopen tijd.


Luxe bostuin in het Arnhemse groen

Deze luxe bostuin ligt verscholen in het groen op de uiterste punt van de Paasberg in Arnhem. Vanuit een vervallen tuin herrees hier een luxe bostuin welke naadloos aansluit op het omringende bos. Het ontwerp voorziet in een strakke indeling rondom het huis en natuurlijke vloeiende vormen richting de bosrand. De bosrand zorgt voor een sterk wisselende lichtinval gedurende de dag, het ontwerp speelt hierop in met de keuze voor beplanting, verlichting en plaatsing van terrassen.


Paden, bijgebouwen en toegevoegde niet groene elementen zijn strak en rechtlijnig wat rust en contrast biedt in de natuurlijke rand. De grote zwemvijver zorgt met de groene filterzone voor een overgang tussen het strakke cultuurlijke naar de weelderige bosrand en weerkaatst het zonlicht. Bij de realisatie is met gebiedseigen grond gewerkt dat is opgewaardeerd op advies en met behulp van bodemverbeteraars van Innogreen. Als beplanting is er gekozen voor siergrassen en varens gecombineerd met tal van schaduw-minnende robuuste planten. Meerstammige bomen en struiken zorgen voor een rustige overgang naar het bos. Om de balans te bewaren en het groen nog beter uit te laten komen is er gekozen voor een rustig palet aan materialen. Bijzonder is ook de op maat gemaakte cortenstalen brievenbus in combinatie met eikenhout en geïntegreerde verlichting.


Naam opdrachtgever: Particuliere opdrachtgever
Jaar van aanleg: 2020
Naam architect & hoveniersbedrijf: We Landscape
Contactpersoon: Jon Westra & Henrieta Harcarikova
Contactgegevens: info@welandscape.nl


Zonnepalen in de tuin niet bij voorbaat lelijk

Begin 2019 kwam een klant bij Evo-energie met de vraag: 'Kunnen jullie een plan maken voor het plaatsen van een zonnepanelensysteem in mijn tuin, rekening houdend met de opzet van haar tuin en het zicht op de zonnepanelen.' Op het woonhuis waren er geen mogelijkheden voor zonnepanelen, aangezien het een monumentaal pand betreft. Het team van Evo-energie is aan de slag gegaan met een ontwerp en heeft in overleg met de opdrachtgeefster de locatie in de tuin bepaald. Er is een mooie ruimte gecreëerd waar de zonnepanelen hun optimale rendement kunnen bereiken.
Voor de ondergrond is er gekozen voor een bed van houtsnippers om het onder de zonnepanelen zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te houden. De zonnepanelen liggen verscholen achter rododendrons en voor de panelen is er een organisch pad gecreëerd met houtsnippers.


Naam opdrachtgever: M. Jonker
Contactpersoon opdrachtgever: M. Jonker
Contactgegevens opdrachtgever: 0314-360 757



Klassieke landelijke tuin met klimaatadaptieve beplanting

In de landelijke omgeving van Reusel heeft Buijtels Buitengewone Tuinen een prachtige tuin met vijver ontworpen en mogen realiseren. De woning is door Lauwers Ontwerp gerealiseerd. Het gaat hier om een moderne langgevelboederij. De tuin is voorzien van glooiende vormen met een ruim gazon waardoor er optisch meer ruimte ontstaat rondom de grote vijver.
Deze landelijke tuin is aangelegd met klimaat adaptieve beplanting. 'Dit zorgt in het voorjaar voor een prachtig vol boeket aan bloemen wat goed is voor de beestjes en de bijtjes, daarnaast is deze tuin ook nog erg onderhoudsvriendelijk', aldus Hans van de Kam.


De tuin is voorzien van glooiende vormen met een ruim gazon waardoor er optisch meer ruimte ontstaat rondom de grote vijver

Naam architect en hoveniersbedrijf: Buijtels Buitengewone Tuinen
Contactpersoon architect: Hans vd Kam



Moderne leeftuin

Deze tuin bestaat uit diagonale lijnen die de ruimte groter laten lijken. Tuinarchitect Tom Poppelaars: 'De heldere lijnen worden verzacht door de verfijnde beplanting. Er is gewerkt met verhoogde borders en een stoere pergola om diepte te creëren. De aangebrachte verlichting geeft de tuin in de avond een bijzondere sfeerbeleving. De materialen zijn door Tuinstudio Tom geleverd en de tuin is in eigen beheer aangelegd door de opdrachtgever.' Bijzonder is de extra lange zichtlijn vanuit de woonkamer. 'Deze is gemaakt van betonstenen in drie grijstinten met een lengte van wel 50 cm!'


Naam architect: Tuinstudio Tom
Contactpersoon architect: Tom Poppelaars
Contactgegevens architect: www.tuinstudiotom.nl


Heb jij ook een mooi tuinproject waar je trots op bent? Mail dan naar lieke@nwst.nl en wie weet zie je je project in de volgende editie terug.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER