Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Stelling: 'In de hoveniersbranche wordt veel geld verdiend'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 8 oktober 2020
129 sec


Nieuwe lichting Groenversnellers van start met masterclass duurzaam ondernemen

Maandag zijn bij de Tuinen van Appeltern een nieuwe lichting hoveniers van start gegaan met Groenversneller. Groenversneller is een traject waarbij hoveniers met elkaar én met coach Pieter Peelen hun bedrijf naar een hoger plan gaan tillen. Tijdens de kick-off werden de deelnemers getrakteerd op een masterclass duurzaam ondernemen door Nico Wissing, hovenier, tuinarchitect en initiatiefnemer van NL Greenlabel. Wissing vertelde over zijn jarenlange ervaringen in het hoveniersvak en deelde zijn visie.

Nico Wissing tijdens de Kick-of van Groenversneller
Nico Wissing tijdens de Kick-of van Groenversneller

Tijdens het voorstelrondje van de twaalf deelnemende hoveniers werd al snel duidelijk wat de gemene deler is binnen de groep: een goede hovenier maakt niet direct een goede ondernemer. Allen zijn ze met succes en plezier bezig in de groene sector. Maar hoe zorg je ervoor dat je daarin óók een succesvolle ondernemer wordt? Hoe ga je om met de vraagstukken rondom personeel(behoud), financiën, promotie en klantenbinding?

Open

Wat daarbij opviel is de openheid die direct heerste in de groep. Coach Peelen schetste eerder al dat het traject alleen succesvol is als er open wordt gecommuniceerd. Een boodschap die aankwam. Er werden onzekerheden en uitdagingen gedeeld waar de ondernemers mee worstelen. Zo vertelde Rick Veeken van hoveniersbedrijf Rick Veeken dat hij worstelt met kantoorwerk versus hovenierswerk. 'Ik heb inmiddels zeven man in dienst en ik merkte dat ik bijna de heletijd op kantoor zat.' Riley Roovers van RR Tuin en Design uit Etten-Leur, liet weten zin te hebben in het traject: 'Ik ben benieuwd hoe ver we kunnen komen samen.'


Hoe zorg je ervoor dat je naast een goede hovenier óók een succesvolle ondernemer wordt?

Duurzaam ondernemen

Nico Wissing wil het netheidscomplex doorbreken bij hoveniers. Hij schetste de uitdagingen waar de wereld voor staat, ontbossing, klimaatverandering en droogte. Waarbij hij meent dat hier een belangrijke rol is weggelegd voor de hovenierssector. Aan de hand van enkele stellingen probeerde hij de deelnemers te activeren en te prikkelen.
Zo vroeg hij zich hardop af wie bepaalt er hoe de tuin eruit komt te zien? De Hovenier of de klant? De deelnemende hoveniers menen dat klant en hovenier samen tot het eindresultaat komen. Wissing meent van niet: 'ik ben de hovenier en de specialist, ik bepaal uiteindelijk hoe een tuin eruit komt te zien.'


Volgende stelling van Wissing: 'over het algemeen bestraten hoveniers teveel'. De zaal knikt instemmend. Wissing vervolgt: 'En waar verdien je als hovenier meer geld aan? Steen of groen? Groen!' Hovenier en kweker Willem Homan, is het ermee eens. Er liggen betere marges op groen. Maar Homan merkt bij particulieren wél zij sneller 5000 euro uitgeven aan de bestrating van het nieuwe terras dan aan de invulling van de borders.

Hovenier en kweker Willem Homan
'Ik merk dat particulieren sneller 5000 euro uitgeven aan een nieuw terras dan aan een nieuwe bloemborder'

Wissing gooit nog wat stellingen de zaal in. De stelling waarover iedereen vrijwel hetzelfde denkt is: 'In de hoveniersbranche wordt veel geld verdiend.' Wissing onkracht de stelling direct: 'Er wordt weinig geld verdiend en het is vooral hard werken. Als je de hovenierssector gaat benchmarken (vergelijken met vergelijkbare sectoren) dan doen we het heel erg slecht. Een uurtarief van 35 euro is veel en veel te laag. Je moet minimaal 55 euro vragen, anders kun je geen gezonde bedrijfsfinanciën hanteren.' Hij vraagt zich daarbij hardop af: 'Hoe komt dat nou, zou dat komen omdat we teveel bestraten?'

Lees meer over het proces Groenversneller in de komende uitgave van Vakblad De Hovenier.

Richard Ulijn & Alex van Zon van Haantje Hoveniers
Richard Ulijn & Alex van Zon van Haantje Hoveniers

Groenversneller

Onder leiding van Pieter Peelen en Rens van Eijk van No Nonsancy zullen de hoveniers de komende maanden aan de slag gaan met de thema's mens, strategie, proces, klant en financiën. De bijeenkomsten zullen plaatsvinden bij sponsoren Makita, Barenbrug, ADEZZ en Infogroen. Interesse? Dit jaar zitten we vol, maar volgend jaar starten we weer. Neem daarvoor vrijblijvend contact op met Charlotte van Iersel via 0610052782 of mail.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Hoveniersbedrijf johan spijker & Zn
Monday 12 October 2020
De hoveniers durven geen hoog uurloon te vragen bang dat ze klanten kwijt raken
Wij zijn dit jaar met een hoger uurloon gestart en rekenen voor ons gereedschap per uur ook geld
Dit was even wenen voor de oude klanten maar door uitleg toonde ze begrip we zijn twee klanten hier door kwijt geraakt
Dus verandering van prijs hoeft geen klanten te kosten .
Gr Hoveniersbedrijf johan spijker & Zn

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER