Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ervaringen met de Vredo Turf-Fix-doorzaaimachine

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 12 juni 2020
167 sec


Hanse Cultuurtechniek is een hoveniersbedrijf in Espel. Het bedrijf heeft zijn laatste Turf-Fix-doorzaaimachine alweer drie jaar. Volgens eigenaar Paul Hanse was hij toentertijd met zijn 50 cm-machine een van de eersten die een dergelijke machine hadden. Later ruilde hij deze op de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg in voor een 63 cm-uitvoering. Hierdoor hoefde hij minder banen te rijden en minder te draaien en te keren. Deze machine heeft hij nu dus alweer drie jaar in gebruik, naar volle tevredenheid.

Vredo Turf-Fix bij Hanse Cultuurtechniek
Vredo Turf-Fix bij Hanse Cultuurtechniek

Hanse Cultuurtechniek is nu volop bezig met verticuteren en maaien. Pas als dit geen resultaat geeft, gaat hij doorzaaien. Het is nu nog te vroeg in het jaar en te koud om de Vredo in te zetten, volgens Hanse. Als de grasbewerkingen geen resultaat hebben, wordt de Vredo ingezet als laatste redmiddel, want met deze machine wordt het gras gegarandeerd weer groen. Na een droge zomer, als de grasmat tot een bruine vlakte is verworden, wordt de Turf-Fix vaak ingezet. Ook na een familiefeest in de tuin of een uit de hand gelopen barbecue bewijst de Vredo zijn waarde als grashersteller.
Hanse had in eerste instantie vier andere types doorzaaiers. Op den duur koos hij echter voor één doorzaaimachine, de 63 cm Vredo Turf-Fix, omdat deze klein en wendbaar is en daardoor in elke tuin kan komen. Verder gebruikt hij een minitrekker van Kubota. Werken in de hef achter de Kubota is voor hem de beste werkwijze.
De Vredo is onovertroffen bij een vlakke ondergrond en structuur in de zode, zodat de messen kunnen draaien. Hij legt het zaad op de juiste diepte af, met gegarandeerd een groen resultaat.
De Vredo rijdt altijd en behoudt zijn waarde - belangrijk bij eventuele inruil in de toekomst.


Hanse's klanten zijn erg tevreden. Ondanks het feit dat Hanse Cultuurtechniek nooit adverteert of andere reclame maakt, heeft het bedrijf een adressenbestand dat volledig door mond-tot-mondreclame tot stand is gekomen. Familieleden en buurtgenoten zien het resultaat en aarzelen niet om vervolgens zelf ook Hanse in te schakelen.

Deze machine heeft hij alweer drie jaar in gebruik, naar volle tevredenheid

Hanse Cultuurtechniek werkt veel op vaste adressen: boerderijtuinen, grotere particuliere tuinen, maar ook begraafplaatsen en incidenteel een klein dierenweitje, omdat andere doorzaaiers niet door de heining passen. Het werk gebeurt voorzichtig in verband met stenen en andere obstakels, om de messen niet te beschadigen.

Kwaliteit van werken is cruciaal voor deze vaste klantenkring. Ondanks de coronacrisis heeft Hanse Cultuurtechniek het erg druk in deze tijd van het jaar. Paul Hanse werkt alleen met gras en gazons en laat andere tuinwerkzaamheden over aan collega's. Hij is dus een echte grasspecialist. Veelal wordt er gebruikgemaakt van graszaad voor siergazon; afhankelijk van de gezinssamenstelling van de klant en de betreedbaarheid van het gazon wordt er soms ook gekozen voor speelgras. Hanse Cultuurtechniek heeft ook eigenaren van dierenweitjes als klant; daar moet voedergras voor geiten gezaaid worden. En enkele klanten vragen om speciale grasmengsels, die dan ook gebruikt worden.

Vredo Turf-Fix bij Gazonenzo
Vredo Turf-Fix bij Gazonenzo

Gazonenzo

Een andere gebruiker van de Vredo Turf-Fix is Dennis Scheltens van het bedrijf Gazonenzo uit Vlagtwedde, specialist op het gebied van aanleg, onderhoud en renovatie van gazons. Scheltens is sinds april vorig jaar eigenaar van een Vredo Turf-Fix. In deze tijd van het jaar wordt de Vredo ongeveer één dag in de week ingezet om door te zaaien.

Scheltens had eerst een gebruikte machine van een concurrerend merk gekocht, compleet gereviseerd en in gebruik genomen. Deze machine gaf echter niet het gewenste resultaat, dus werd er gezocht naar een opvolger. Op de beurs Groentechniek Holland in Biddinghuizen raakte Scheltens in gesprek met Pieter Teunis Hoogland in de stand van Vredo Dodewaard. Nadat hij uitleg had gekregen over de werking van de Vredo Turf-Fix en de resultaten had gezien, besloot hij er één aan te schaffen. Scheltens koos voor een 63 cm-Turf-Fix. Die is mooi compact en past in vrijwel alle tuinen. Hij nam een getrokken model, om niet teveel druk te krijgen op de achterwielen, zoals zou kunnen gebeuren met een driepunt in de hef. Voor kleinere tuinen maakt hij gebruik van een Stiga Park Pro Svan, voor grotere oppervlakten van een Kubota GR 2100.


Scheltens is erg te spreken over de resultaten van de Vredo Turf-Fix. Het graszaad, Bar Power RPR of SOS van Barenbrug, komt mooi in de scherpe snede terecht en die snede dicht mooi, zodat je nauwelijks ziet waar je geweest bent. De gegarandeerde groene opkomst zorgt voor positieve reacties van klanten over het mooie resultaat. Het gevolg: automatische mond-tot-mondreclame en adressen waar Gazonenzo volgend jaar terug mag komen. Scheltens denkt nog na over aan de aanschaf van een prikrol. Deze kan als losse unit in de Turf-Fix zo omgewisseld worden met de zaadbak, zodat het gazon met dezelfde machine ook belucht kan worden.

De Vredo Turf-Fix is een heel degelijk apparaat, dat door de mechanische werking altijd bedrijfsklaar is. De snijschijfjes vindt Scheltens wat aan de zachte kant, maar desondanks geeft hij de Vredo een 9: 'Het is een mooi apparaat, waarover is nagedacht. Het is een kwestie van instellen en zaaien maar.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER