Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Zwemvijvers worden steeds luxer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 3 juli 2020
135 sec


In een luxe tuin kan een zwembad of zwemvijver niet meer ontbreken

Zwemvijvers worden steeds luxer en zijn bijna niet meer van een zwembad te onderscheiden. Maar volgens hovenier Antoon van Spelde kun je als hovenier nog steeds meer verdienen aan een zwembad dan aan een zwemvijver.


De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat mensen meer aandacht krijgen voor hun tuin. Dat is een mooie ontwikkeling, zeker als dat erin resulteert dat er een hovenier of zwembadbouwer wordt ingeschakeld om de tuin onder handen te nemen. De Nieuwe Warande is een nieuwe villawijk in Berkel-Enschot, een plattelandsdorpje onder de rook van Tilburg. Voor hoveniers is hier werk genoeg. Als uw redacteur op zoek gaat naar de zwemvijver die Van Spelde Hoveniers voor dit artikel heeft ingeschreven, treft hij minimaal vier of vijf hoveniers die ook bezig zijn hun dingetje te doen. Logisch: de Nieuwe Warande is een villawijk met alleen maar huizen met bouwkosten van vijf ton of meer, op zeer ruim bemeten percelen.

Antoon van de Spelde
'Het is logisch dat er meer aandacht komt voor zwemvijvers. Vergeleken bij een zwembad is een zwemvijver relatief goedkoop'

Hete zomers

Van Spelde: 'Het is logisch dat er meer aandacht komt voor zwemvijvers. Vergeleken bij een zwembad is een zwemvijver relatief goedkoop. De afgelopen twee zomers hebben aangetoond dat je in Nederlands door de klimaatverandering steeds vaker kunt genieten van Zuid-Franse zomers; dan is niets zo lekker als af en toe een verfrissende duik in het eigen zwembad.' Daarbij komt dat een zwemvijver beduidend minder onderhoud nodig heeft dan een zwembad. Van Spelde werkt bij de aanleg van zwemvijvers samen met Wilfred Huijsmans van Bredaqua. Huijsmans levert ook direct aan particulieren, maar werkt bij voorkeur samen met hoveniers. Huijsmans: 'Soms lever ik alleen de materialen, maar voor Antoon van Spelde doe ik de complete techniek. Ik heb het technische ontwerp gemaakt, installeer alle pompen en dergelijke en zorg dat de vijver up and running is. Bij dit project hebben we gekozen voor Oase-pompen, maar ik werk ook met andere pompen. Deze pomp is bijvoorbeeld zelfreinigend; om de zoveel tijd spoelt hij zichzelf schoon. Verder is de installatie voorzien van een uv-filter, een lavafilterbak en een mechanisch filter.'


Wilfred Huijsmans van Bredaqua
Wilfred Huijsmans van Bredaqua

Polyester

Waar vijvers vroeger nogal eens bestonden uit een hardhouten wand, overtrokken met EPDM-vijverfolie, wordt tegenwoordig bijna standaard gekozen voor een gemetselde wand. Van Spelde heeft hier Bia-betonblokken van 19 bij 20 bij 29 cm gebruikt op een betonnen vloer. Deze blokken metselen snel en precies en zijn daarnaast goedkoop. De vijver in Berkel-Enschot bestaat uit drie compartimenten: de echte zwemvijver, daarnaast een filtervijver en als derde compartiment een pompput.
De eigenaar van de vijver in Berkel-Enschot heeft gekozen voor een gemetselde vijverwand, die waterdicht is gemaakt met polyester. Polyester kent iedereen van het repareren van zijn of haar auto. Op vijverwanden gebeurt feitelijk hetzelfde. Vezeldoek wordt bestreken met tweecomponentenhars, dat daarna waterdicht uithardt. Een van de voordelen van dit an sich iets duurdere materiaal is dat het in iedere denkbare kleur is uit te voeren, bijvoorbeeld helderblauw als bij een traditioneel zwembad, maar voor zwemvijvers wordt inmiddels altijd gekozen voor antracietgrijs. De geschatte prijs voor het polyesteren is € 35 per vierkante meter.



Wat kost zo'n vijver nu?

Vijver, 10 m lang, 4 m breed, 1,60 m diep, met lavafilter: (4 x 0,80 x 1,50) en aparte filterput
Uitgraven vijver, inclusief afvoeren grond 2000 tot 4000 euro
Storten vloer, inclusief storten filterput,
aanbrengen bodemdrains en doorvoeren,
metselen vijverwanden met Bia-blokken 10.000 tot 12.000 euro
Afstuccen vijver en polyesteren wanden 5000 tot 7.000 euro
Leveren filterinstallatie 7500 tot 8500 euro
• Priofilclear Premium Contact 1 Gravity
• Proficlear Individual Mode
• Bitron premium 180 v UV
Leveren planten en lava 1000 tot 2000 euro
Leveren en aanbrengen hardstenen rand voor zwemvijver 2500 tot 3.500 euro

Bij deze cijfers geldt. Iedere locatie is uniek en lokale omstandigheden kunnen de prijs van een vijver enorm beïnvloeden. Een voorbeeld daarvan is de bereikbaarheid van de locatie, die niet altijd met zwaar materieel te bereiken is. Een ander voorbeeld betreft de afvoer van grond of het ter plekke verwerken van de grond in bijvoorbeeld een geluidswal. Dit soort zaken kan een verschil maken van duizenden euro's.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER