Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nationale Tuincheck in de lucht - nu is de burger aan zet

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nico Wissing, woensdag 6 mei 2020
72 sec


Voor mensen met groene vingers lijkt het moeilijk te bevatten, maar tuinieren is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Om ze op weg te helpen, hebben we bij NL Greenlabel, samen met Vogelbescherming Nederland, Natuur & Milieu, Tuinbranche Nederland en Stichting Steenbreek, de Nationale Tuincheck ontwikkeld. Deze app kan vanaf deze week gratis worden gedownload.


Met de Nationale Tuincheck kunnen bewoners nu in deze mooie lentetijd zelf hun tuin beoordelen. De app helpt tuinbezitters om snel in kaart te brengen hoe hun tuin bijdraagt aan de ecologie. Zaken als bodem, water, biodiversiteit, klimaatbestendigheid en onderhoud worden kritisch tegen het licht gehouden. Daarnaast geeft de app aanwijzingen voor het beter en groener inrichten van de tuin met simpele ingrepen. Een NL Professional, een hovenier die is aangesloten bij NL Greenlabel, kan als externe expert de score valideren met behulp van de NL Tuinlabel-methodiek.

Vorig jaar heeft NL Greenlabel het NL Tuinlabel ontwikkeld, dat aan de hand van zeven indicatoren de kwaliteit van de tuin in kaart brengt. De nieuwe app is grotendeels gebaseerd op deze aandachtspunten.

Kartrekker is Lodewijk Hoekstra, medeoprichter van NL Greenlabel, Nederlands bekendste tuinman én voorvechter van een groenere wereld. Hij vraagt al jaren aandacht voor een natuurlijkere inrichting van de leefomgeving, waarbij niet alleen gekeken wordt naar de particuliere tuin, maar ook naar bijvoorbeeld industrieterreinen, woonwijken, parken en schoolpleinen.

We zijn er trots op dat we het NL Tuinlabel, het eerste duurzaamheidslabel voor tuinen, hebben weten om te zetten in een gratis en publiek toegankelijke app, om op laagdrempelige wijze inzicht te geven in kansen om te vergroenen en te verduurzamen. Zo kan de consument, ook degene zonder groene vingers, een bijdrage leveren aan een groene, mooie en gezonde leefomgeving. Dat is goed voor het groene vak, sociale cohesie en biodiversiteit.

Het is ook belangrijk voor overheden en financiële instellingen. Zo kunnen burgers veel doen om het riool niet teveel te belasten, bijvoorbeeld door op eigen terrein water op te vangen. We hopen dan ook dat waterschappen, provincies, verzekeraars en banken zich en masse bij ons melden om Nederland gezamenlijk op te fleuren in deze donkere dagen


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER