Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Choisya White Dazzler

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 25 november 2019
187 sec


Weinig planten zijn de laatste decennia zo in populariteit gestegen als Choisya. Er zijn maar weinig natuurlijke soorten, maar deze hebben wel gezorgd voor waardevolle toevoegingen aan het sortiment tuinplanten. White Dazzler is de jongste aanwinst.


Sinaasappels

Het kan wat vreemd klinken, maar Choisya is familie van de sinaasappel. Samen met onder andere Citrus, Dictamnus, Phellodendron, Ruta en Skimmia behoort Choisya tot de Rutaceae, de ruitfamilie. Dit lijkt een behoorlijk ratjetoe van geslachten, maar toch zijn er overeenkomsten waardoor deze planten met elkaar verwant zijn. Het belangrijkste kenmerk is dat alle planten kleine holtes met aromatische stoffen hebben. Daarnaast hebben de planten nog een aantal blad- en bloeikenmerken gemeen.


Choisya is een klein geslacht, dat uit slechts zes soorten bestaat die allemaal in het zuidelijke deel van Noord- en Midden-Amerika voorkomen. De bekendste en meest winterharde soort is C. ternata. Dit is een middelgrote, wintergroene heester met gezond, glanzend donkergroen, handvormig gedeeld blad. Uiteindelijk kan deze struik ruim 1,5 m hoog worden en ongeveer 2 m breed. De bloemen zijn wit en staan in grote tuilen. Alle andere soorten zijn onvoldoende winterhard in ons land. Toch zijn de hybriden met andere soorten wel goed winterhard.

Cultivars en hybriden

De bekendste cultivar is ongetwijfeld C. ternata 'Sundance' ('Lich'). Behalve de bladkleur is deze identiek aan C. ternata. De jonge bladeren zijn goudgeel. Ze kleuren later in de zomer meer groenig geel. De witte bloemen vallen iets minder op dan bij de groenbladige soort.
'Aztec Pearl', ontstaan uit de kruising tussen C. ternata en de onvoldoende winterharde C. arizonica, bleek in de praktijk uitstekend winterhard. Het is een relatief losse, breed opgaand groeiende wintergroene struik, waarvan het voornaamste kenmerk is dat de handvormig gedeelde bladeren uit zeer smalle deelblaadjes bestaan. 'Aztec Pearl' wordt ongeveer 1,25 m hoog en breed en bloeit vrij rijk met witte bloemen.
Variaties op beide cultivars zijn er ook: Goldfingers ('Limo'), met vrij smalle deelblaadjes die geel tot bleekgeel zijn, Royal Lace ('Pmoore06'), met zeer smalle heldergroene deelblaadjes, en Apple Blossom ('Pmoore09'), met smalle deelblaadjes en zeer lichtroze bloemen, die in knop overigens iets donkerder roze zijn. Allemaal mooie planten, maar de echte doorbraak is Choisya White Dazzler.


White Dazzler

Op het eerste gezicht lijkt C. White Dazzler ('Londaz') op 'Aztec Pearl'. Maar nader bekeken komen de verschillen, en daarmee de voordelen van White Dazzler, duidelijk naar voren. Ten eerste groeit White Dazzler duidelijk compacter en veel meer bolvormig. Het wat bescheidener formaat van maximaal 1 m maakt de plant veelzijdiger in het gebruik. De handvormig gedeelde bladeren bestaan uit zeer smalle deelblaadjes die iets kleiner en donkerder groen zijn. Ook als er geen bloemen zijn, heeft de plant een mooie structuur. Als kers op de taart is de bloei van White Dazzler ongelooflijk rijk. Vanaf april tot ver in oktober produceert de plant tuilen van witte bloemen. De hoofdbloei valt in mei en augustus; de planten zijn dan overdekt met heerlijk zoet geurende bloemen. En met de winterhardheid zit het ook wel goed; White Dazzler is minstens net zo winterhard als 'Aztec Pearl'. Hier zijn dus geen problemen te voorzien.


Toepassing

De sleutelwoorden compact, wintergroen, rijkbloeiend en winterhard staan garant voor een veelzijdige plant. White Dazzler is in eerste instantie een tuinplant, maar ook toepassing in de openbare ruimte of als potplant is mogelijk. In particuliere tuinen kan White Dazzler als solitair worden toegepast, maar ook is de plant prima in kleine groepen te gebruiken. Voor de openbare ruimte geldt dat White Dazzler in kleine of middelgrote vakken toegepast kan worden. Combinaties met andere heesters en vaste planten zijn makkelijk te maken, zowel door de bladstructuur als door de witte bloei.
White Dazzler groeit prima op iedere voedzame, goed doorlatende bodem. Vermijd toepassing op zware kleigronden en schrale zandgronden. De planten verdragen vrij veel vocht en kunnen ook periodes van droogte goed overleven. White Dazzler wordt exclusief op de markt gebracht door Plantipp uit IJsselstein.
Wie één keer White Dazzler heeft gezien en toegepast, gebruikt nooit meer 'Aztec Pearl'.


Jorik Wolsing over de White Dazzler:

'Het fijne aan de White Dazzler is dat het een hele grote sierwaarde heeft', vertelt Jorik Wolsing van Boomkwekerij Lucassen uit Vorden. 'Het ziet er echt prachtig uit want je krijgt een hele grote witte bloemenzee. Verder heeft ie een langdurige bloei en is winterhard. Dat zijn belangrijke, positieve punten.'


Waar je de White Dazzler in de grond zet, maakt volgens Holsing niet uit. 'Hij doet het eigenlijk overal wel goed. Het fijne is ook dat je hem makkelijk compact kan houden als je hem elk jaar een keer terugsnoeit. Maar hij kan ook goed doorgroeien. Hij kan heel groot worden, hij kan zeker een meter halen. En hij is overal toepasbaar, je kan hem op een patio of balkon zetten.'

Ron Van Opstal over de White Dazzler

'De White Dazzler is echt een supermooie soort, eenmaal in volle bloei ziet het er prachtig uit', zegt Ron van Opstal van de gelijknamige kwekerij in Zundert. 'De bladwijze is veel fijner en hij is heel gewild. Dat is voor ons als kwekers natuurlijk een groot pluspunt. De afnemers bij ons komen vooral uit Nederland en Engeland. Vooral tuincentra gebruiken hem heel veel, maar hij doet het over de hele linie goed.'


De White Dazzler is makkelijker te kweken, aldus Van Opstal. 'Hij vertakt makkelijker en bij andere soorten kom je vaak wortelproblemen tegen. Deze vertakt uit zichzelf en wortelproblemen kom je maar heel weinig tegen. We kweken gemiddeld tussen de vijf en tienduizend planten per jaar.' De toepasbaarheid is dankzij de geringe wortelproblemen ook groter. 'En als je een mooie, goede pot ontwikkeld dan staat ie ook heel goed op een terras', voegt Van Opstal toe.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER